Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το μοναδικό σύστημα παραγωγής της Toyota (+video)

Ελλάδα 18:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το μοναδικό σύστημα παραγωγής της Toyota (+video)

ΝΕΑ

Το μοναδικό σύστημα παραγωγής της Toyota (+video)

ΝΕΑ

Η Toyota δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή της παγκόσμιας Αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι που οφείλεται στην φιλοσοφία της.

Advertisement
Advertisement

Η διαδικασία ξεκίνησε από την ίδια τη φιλοσοφία ζωής των Ιαπώνων. Από την ίδρυσή της, η Toyota εφαρμόζει έναν ιδιαίτερο -για τους Δυτικούς- τρόπο λειτουργίας ως εταιρείας και παραγωγής.

Αυτόν που οι Διευθυντές των εταιρειών των αναπτυγμένων δυτικών χωρών ονόμασαν με τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό: To Σύστημα Παραγωγής της Toyota.

Είναι αυτό που προσπάθησαν να εφαρμόσουν και οι ίδιες στις δικές τους γραμμές παραγωγής, καθώς αποδείχτηκε το αποτελεσματικότερο όλων. Το σύστημα παραγωγής της ιαπωνικής εταιρείας χωρίζεται σε πέντε επιμέρους στάδια.

  • Τη δημιουργία των τμημάτων του αμαξώματος στα κατάλληλα καλούπια,
  • Τη συγκόλλησή των τμημάτων αυτών στην υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής με τη χρήση ρομπότ.
  • Τη βαφή του συγκροτημένου αυτοφερόμενου πλαισίου.
  • Τη συναρμολόγηση των μερών τού αυτοκινήτου από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους της Toyota στην αντίστοιχη γραμμή παραγωγής.
  • Τον έλεγχο ποιότητας στο τέλος της διαδικασίας, το τελευταίο στάδιο στην παραγωγή αυτοκινήτων της εταιρείας το οποίο είναι από τα σημαντικότερα. Εάν ο έμπειρος υπάλληλος διαπιστώσει και την παραμικρή αστοχία και ατέλεια, απορρίπτει ασυζητητί το όχημα και το στέλνει για ανακύκλωση!
Advertisement
Advertisement

Βασικό στοιχείο στο Σύστημα Παραγωγής της Toyota, διαδραματίζει η αδιαμφισβήτητη δυνατότητα που έχει ο κάθε εργαζόμενος της εταιρείας στο πόστο του. Εάν διαπιστώσει οποιοδήποτε πρόβλημα, δίνει εντολή να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο.

Σύμφωνα με την εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα, είναι υποχρεωμένος να το πράξει, αδιαφορώντας για το όποιο άλλο κόστος σε χρόνο και χρήμα. Αυτό που προέχει είναι η φήμη της Toyota, η οποία δημιουργήθηκε διαχρονικά ακριβώς από αυτή τη διαδικασία.

Advertisement

Τέλος, ακόμα ένα στοιχείο της παραγωγής είναι η άρτια μελετημένη επιμελητεία. Κάθε τμήμα τού καινούργιου αυτοκινήτου, κάθε εξάρτημα -ακόμα και η μικρότερη βίδα- θα βρίσκεται στη θέση του ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται για να προσαρτηθεί στο όχημα.

Advertisement

Τα παραπάνω είναι οι βασικοί παράγοντες στο Σύστημα Παραγωγής της Toyota. Μια πρακτική η οποία έγινε πρότυπο για πολλές εταιρείες. Όχι μόνο αυτές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και σε άλλους οι οποίες επιδιώκουν τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της παραγωγικότητάς τους και τη μείωση του κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota: Όχι στην ηλεκτροκίνηση με το ζόρι
Όταν η Toyota δεν θέλει, το κάνουμε εμείς! (+video)
Δείτε μια απίστευτη διαφήμιση της Toyota (+video)

 

Advertisement