Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το κινεζικό ηλεκτρικό sedan που «γλυκοκοιτάζει» την Ευρώπη

Ελλάδα 17:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το κινεζικό ηλεκτρικό sedan που «γλυκοκοιτάζει» την Ευρώπη

ΝΕΑ

Το κινεζικό ηλεκτρικό sedan που «γλυκοκοιτάζει» την Ευρώπη

ΝΕΑ

Η Xpeng παρουσιάζει το P5 ένα ηλεκτρικό sedan με 600 km αυτονομίας, προηγμένες λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης και… ενσωματωμένο προτζέκτορα για την προβολή ταινιών.

Advertisement
Advertisement

Την είσοδό της στην αγορά της Νορβηγίας εγκαινίασε πριν από λίγους μήνες η κινεζική start-up εταιρεία κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, Xpeng, λανσάροντας ένα crossover με κωδική ονομασία “G3”.

Ευρωπαϊκά εδάφη ενδέχεται να διαβεί και το νέο sedan της Xpeng, το οποίο ονομάζεται “P5” και παρουσιάστηκε μόλις λίγες ώρες νωρίτερα. Προτού (και αν), όμως, το δούμε στη Γηραία Ήπειρο, το P5 θα επιχειρήσει να εδραιώσει τη θέση του στην πατρίδα του και εν συνεχεία να κλονίσει την κυριαρχία της ηγεμονεύουσας στην Κίνα Tesla.

Advertisement
Advertisement

Με μήκος 4,80 m το sedan είναι σχεδόν κατά 180 mm μικρότερο από το Tesla Model S, ενώ σύμφωνα με την Xpeng θα έχει 600 km αυτονομίας.

Περί εμφάνισης, σχεδιαστικά ατού του P5 αποτελούν τα φουτουριστικά μπροστινά φωτιστικά σώματα, οι ρέουσες γραμμές που διατρέχουν το αμάξωμα, οι μοντέρνες ζάντες, αλλά και η πανοραμική οροφή που συμβάλλει σε ένα ευήλιο εσωτερικό.

Advertisement

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η καμπίνα, με μια «ελεύθερη» οθόνη 12,3” μπροστά από τον οδηγό (πίνακας οργάνων) και μια μεγάλη, κάθετη κεντρική 15,6” που καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, από το κέντρο του ταμπλό έως και τη βάση της κεντρικής κονσόλας.

Advertisement

Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα μετατροπής του εσωτερικού σε χώρο προβολής ταινιών, χάρη στην παρουσία προτζέκτορα (πάνω από τα πίσω καθίσματα) και μιας «κρυφής» οθόνης – τύπου πανιού (πάνω από τα εμπρός καθίσματα). Προσθέστε και τις πλήρως αναδιπλούμενες πλάτες των εμπρός καθισμάτων, οι οποίες συμβάλλουν από τη μεριά τους στη διαμόρφωση αυτής της… mini κινηματογραφικής αίθουσας.

Παράλληλα, το μοντέλο ενσωματώνει προηγμένες λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης, χάρη στο σύστημα X-Pilot (έκδοση 3.5) το οποίο χρησιμοποιεί lidar και άλλους 12 μικρής εμβέλειας αισθητήρες, 5 ραντάρ και 13 κάμερες. Σύμφωνα με την Xpeng, το P5 δεν θα υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση μόνο σε αυτοκινητοδρόμους αλλά και εντός του αστικού ιστού.

Advertisement

Σημειώνεται πως το 2020 η Xpeng πούλησε 27.000 μονάδες, ένας αριθμός που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των ανθρώπων της, θα αυξηθεί κατακόρυφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από πιστώσεις εκπομπών CO2 τα κέρδη της Tesla!
Ιδού o “Βασιλιάς τεχνολογίας της Tesla”
Εκτοξεύεται η ζήτηση των Tesla Model 3