Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι θέλουν οι οδηγοί από τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητά τους;

Ελλάδα 7:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι θέλουν οι οδηγοί από τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητά τους;

ΝΕΑ

Τι θέλουν οι οδηγοί από τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητά τους;

ΝΕΑ

Οι περισσότεροι οδηγοί επιθυμούν στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου τους τη τεχνολογία που τους επιτρέπει τη διασύνδεση αλλά όχι για τις ίδιες εφαρμογές.

Advertisement
Advertisement

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες της Ευρώπης, έδειξε πως οι περισσότεροι οδηγοί θέλουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά διασύνδεσης στο αυτοκίνητο.

Αρκετό ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα οποία οι περισσότεροι οδηγοί ενδιαφέρονται να έχουν ένα «διασυνδεδεμένο» αυτοκίνητο αλλά με αρκετές διαφορετικές επιλογές ως προτεραιότητα. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περισσότερους των 3.000 οδηγών στις τρεις χώρες, μόλις το 16% δεν ήθελε καμία εφαρμογή διασύνδεσης του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Ένα ποσοστό από τους συμμετέχοντες θέλουν να μπορούν να κάνουν οτιδήποτε στο διαδίκτυο μέσω του λειτουργικού του οχήματός τους, άλλοι ανησυχούν για το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων –ειδικά όταν πρόκειται για πληρωμές- καθώς και άλλες πληροφορίες που δεν θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να κοινοποιούν μέσω διαδικτύου. Αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο τα τελευταία χρόνια, όπου διάφορες συσκευές (ψυγεία, κλιματιστικά, ηλεκτρικές σκούπες, κλ.π.) ανοίγουν τη «βεντάλια» της διασύνδεσης σε μεγάλο βαθμό.

Μέσω του λογισμικού των συσκευών αυτών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων από κυβερνοεπιθέσεις, εντοπίζεται και η «αχίλλειος πτέρνα» της διασύνδεσης των αυτοκινήτων με τους χρήστες τους. Το χαρακτηριστικό που θέλουν οι περισσότεροι οδηγοί που συμμετείχαν στην έρευνα από ένα διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο, είναι το σύστημα πλοήγησης, μαζί με ενημέρωση για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο.

Advertisement

Αυτό το χαρακτηριστικό οδήγησε το 39% από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πως θέλουν το όχημά τους να μπορεί να υποστηρίξει διασύνδεση. Το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν τα διασυνδεδεμένα οχήματα, είναι να παρέχουν προστασία από κλοπή ή τουλάχιστον αυτό αναζητά το 29% των συμμετεχόντων, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η βοήθεια του οδηγού, με πληροφορίες και λήψη δεδομένων που έχουν να κάνουν με τους κινδύνους στο δρόμο μαζί με άλλες βασικές πληροφορίες που αφορούν κάποια διαδρομή.

Για το 24% των ερωτηθέντων βασικές είναι  οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με την εύρεση χώρου στάθμευσης, ενώ για το 22% είναι απαραίτητη η βοήθεια για την αυτόματη πληρωμή των διοδίων. Το 21% των συμμετεχόντων στην έρευνα, θέλουν το αυτοκίνητό τους να έχει πρόσβαση σε μουσική και video μέσω του συστήματος ψυχαγωγίας, ενώ το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι θέλει λειτουργίες πρόβλεψης για τη συντήρηση του αυτοκινήτου, με τη σχετική ενημέρωση από το ίδιο το όχημα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εντυπωσιακό design και τεχνολογία στο σαλόνι του νέου Opel Astra
Νέα φορτηγά από τη Volvo με εξελιγμένη τεχνολογία
Toyota MyT: Η διασύνδεση με το αυτοκίνητο σε άλλο επίπεδο