Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι θα συμβεί εάν μας τρακάρει φορτηγό; (+ video)

Ελλάδα 21:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι θα συμβεί εάν μας τρακάρει φορτηγό; (+ video)

ΝΕΑ

Τι θα συμβεί εάν μας τρακάρει φορτηγό; (+ video)

ΝΕΑ

Έχουμε συνηθίσει τα γνωστά μετωπικά και πλαγιομετωπικά crash tests που πραγματοποιούνται από θεσμοθετημένους και πιστοποιημένους φορείς. Τι γίνεται στο αυτοκίνητό μας σε ένα διαφορετικό σενάριο πρόσκρουσης;

Advertisement
Advertisement

Η Φυσική έχει τους δικούς της νόμους από τους οποίους δεν ξεφεύγει κανείς, ούτε και οποιοδήποτε ανθρώπινο δημιούργημα και ιδίως το αυτοκίνητο.

Η παθητική ασφάλεια των επιβατών ενός οχήματος μετριέται και καθορίζεται με την πραγματοποίηση των σχετικών δοκιμών πρόσκρουσης οι οποίες έχουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στη διαδικασία διενέργειάς τους.

Τα καινούργια μοντέλα γίνονται διαρκώς πιο ασφαλή χάρη στην ανάλυση των δεδομένων από τα crash tests και τη βελτίωση της δομής του πλαισίου τους. Ως γνωστόν, οι δοκιμές γίνονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και με συγκεκριμένη ταχύτητα.

Advertisement
Advertisement

Όμως, στην καθημερινότητά μας υπάρχει και ένα τρομακτικό ενδεχόμενο: Να πέσει με ταχύτητα ένα φορτηγό σε ένα επιβατικό όχημα το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο και κοντά σε σταθερό αντικείμενο.

Τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν απάντηση οι δημιουργοί του βιντεοπαιχνιδιού «BeamNG.drive», οι οποίοι δημιουργήσαν ένα σενάριο προσομοιώνοντας πρόσκρουση σε τοίχο.

@oldtenderman Which one would you rather be in?🤔 #beamng #beamngdrive #gaming #crash #foryou #fyp #foryoupage ♬ original sound – Old Tender Man
Advertisement

Για τις προσομοιώσεις, επέλεξαν πολυτελή SUV μοντέλα τόσο ευρωπαϊκά, όσο και ιαπωνικά και αμερικανικά. Στο σχετικό βίντεο που ανήρτησαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε το σενάριο να προσκρούει ένα (αμερικανικό) φορτηγό στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων, συμπιέζοντάς τα στον τοίχο.

Advertisement

Η ταχύτητα πρόσκρουσης ήταν τα 48 χλμ./ώρα (30 μίλια/ώρα) και το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό για κάποια από τα «συμμετέχοντα» αυτοκίνητα αναφορικά με τον τρόπο που καταστρέφονται και με την πιθανότητα να υπάρχουν επιβαίνοντες εντός τους σε ενδεχόμενη αληθινή περίσταση.

Πάντως, στο σχετικό βίντεο μπορούμε να δούμε ότι σε κάποια από αυτά το τμήμα του μεταξονίου και ο αντίστοιχος χώρος των επιβατών δεν επηρεάζεται τόσο πολύ όσο σε άλλα.

Advertisement

Βεβαίως, ό,τι φαίνεται στο σχετικό βίντεο είναι ένα αληθοφανές δημιούργημα για βιντεοπαιχνίδι και δεν αφορά σε διαδικασία πρόσκρουσης υπό πραγματικές συνθήκες.

Μπορεί να έχουν ληφθεί αντικειμενοποιημένα στοιχεία που να αφορούν τόσο στα οχήματα όσο και στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περίπτωσης σύγκρουσης, ωστόσο -ευτυχώς, επί του προκειμένου- ο απώτερος στόχος είναι το «κυνήγι του κλικ» στο διαδίκτυο και η αύξηση του αριθμού των ακολούθων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά είναι επικίνδυνα τα Κινέζικα αυτοκίνητα; (+video)
Έρευνα-σοκ: Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο; (+video)
Πως το GMC Hummer Pickup άλλαξε τα crash tests (+video)