Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι θα γινόταν αν οδηγούσαν μόνο γυναίκες;

Ελλάδα 1:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι θα γινόταν αν οδηγούσαν μόνο γυναίκες;

ΝΕΑ

Τι θα γινόταν αν οδηγούσαν μόνο γυναίκες;

ΝΕΑ

Αν οι άνδρες έπαυαν να οδηγούν και οι γυναίκες κυριαρχούσαν στο τιμόνι, τι θα συνέβαινε στους δρόμους μας;

Advertisement
Advertisement

Οι προκαταλήψεις δεκαετιών σχετικά με τις ικανότητες των γυναικών στην οδήγηση έχουν προ πολλού ξεπεραστεί (ελπίζουμε…). Όμως για όσους ακόμα αμφιβάλλουν, μία νέα έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Η έρευνα αυτή έγινε στην Βρετανία, όπου γενικώς τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα με τις στατιστικές και την μελέτη των κοινωνικών δεδομένων. Και επιβεβαιώνει ότι οι δρόμοι μας θα ήταν πολύ πιο ασφαλείς αν οι οδηγοί ήταν μόνο γυναίκες (ή έστω, πολύ περισσότερες γυναίκες).

Στην έρευνα που έγινε από το carwow, για να είναι σωστά τα αποτελέσματα, υπήρξε και μία αναγωγή με βάση τα χιλιόμετρα που κάνουν τα δύο φύλα (οι άνδρες κάνουν σαφώς περισσότερα).

Advertisement
Advertisement

Τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνουν ότι 658.711 άτομα στη Βρετανία καταδικάστηκαν πέρυσι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί κυκλοφορίας. Όμως μόνο το 18% ήταν γυναίκες.

Οι άνδρες συμμετείχαν στις 539.142 από το σύνολο των παραβάσεων για την οδήγηση το 2022, σε σύγκριση με μόλις 119.569 γυναίκες οδηγούς.

Εάν λοιπόν στους δρόμους οδηγούσαν μόνο γυναίκες, εκτιμάται ότι οι καταδίκες για επικίνδυνη οδήγηση θα μειώνονταν κατά ένα τεράστιο ποσοστό 91% .

Advertisement

Οι άνδρες επίσης είναι πολύ πιο πιθανό να καταδικαστούν για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών και επικίνδυνη οδήγηση

Αν οδηγούσαν μόνο γυναίκες θα υπήρχε 59% μείωση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, 80,9% μείωση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, 91,2% μείωση της επικίνδυνης οδήγησης- 79,9% μείωση των θανάτων από επικίνδυνη και απρόσεκτη οδήγηση

Advertisement

Δύο ακόμα σημαντικά προβλήματα είναι η υπερβολική ταχύτητα και η χρήση των κινητών τηλεφώνων. Αν οδηγούσαν μόνο γυναίκες, θα υπήρχαν 51% μείωση περιπτώσεων υπερβολικής ταχύτητας, και 71,4% μείωση των παραβάσεων με κινητά τηλέφωνα

Αν οδηγούσαν μόνο γυναίκες θα υπήρχε 67,9% μείωση των θανάτων σε επιβάτες αυτοκινήτων.

Οι άνδρες δεν είναι μόνο πιο πιθανό να διαπράξουν τροχαίες παραβάσεις. Είναι επίσης πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους πίσω από το τιμόνι. Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα του 2022, 530 άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν ταξίδευαν με αυτοκίνητο πέρυσι σε σύγκριση με 251 γυναίκες.

Advertisement

Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί στην Βρετανία η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου έχει διαφορά μεταξύ άνδρας και γυναίκας οδηγού, και μάλιστα σε ένα αξιοσέβαστο μέσο ποσοστό που φθάνει το 13,2% υπέρ της γυναίκας.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας παρατήρησαν ότι δεν έχουν συναντήσει ποτέ τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ δημογραφικών ομάδων. Από εκεί και πέρα βέβαια το να μετατραπούν οι δρόμοι και η οδήγηση σε μία αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση είναι κάτι εντελώς ουτοπικό. Όμως σίγουρα θα είναι πολύ πιο ασφαλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι θέλουν οι γυναίκες από τα αυτοκίνητά τους;
Προσοχή! Επικίνδυνες γυναίκες αποκτούν αυτοκίνητα με… νάρκωση
Έρευνα: Περισσότερες οι γυναίκες που οδηγούν μηχανές