Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι πρέπει να κάνουμε σε ένα τρακάρισμα;

Ελλάδα 9:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι πρέπει να κάνουμε σε ένα τρακάρισμα;

ΝΕΑ

Τι πρέπει να κάνουμε σε ένα τρακάρισμα;

ΝΕΑ

Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη περίπτωση του ατυχήματος.

Advertisement
Advertisement

Έχει παρατηρηθεί ότι η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές συνήθως συνοδεύεται με αύξηση του αριθμού ατυχημάτων, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Λίγο η έλλειψη συγκέντρωσης, λίγο η αίσθηση χαλαρότητας από τις διακοπές, λίγο η έλλειψη προσαρμογής στην καθημερινότητα μας οδηγεί σε λάθη που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν τρακαρίσματα.

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να έχουμε όταν συμβεί το αναπάντεχο είναι ψυχραιμία. Δεν πανικοβαλλόμαστε, παραμένουμε ήρεμοι και προσπαθούμε να μετριάσουμε τα συναισθήματά μας. Άλλωστε, λάθη κάνουν όλοι και δεν χρειάζεται πανικός αν κάτι πάει πολύ στραβά.

Φροντίζουμε όλοι να είναι καλά

Η πρώτη κίνηση όταν τρακάρουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι εμείς και οι επιβάτες στο όχημα είναι καλά στην υγεία τους. Αν όλα είναι καλά, τότε καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και στο όχημα με το οποίο συγκρουστήκαμε για να βεβαιωθούμε ότι και εκεί δεν υπάρχει τραυματίας.

Advertisement
Advertisement

Σε περίπτωση που υπάρχει τραυματίας αμέσως καλούμε ασθενοφόρο ή αν μπορούμε προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Φωτογραφίες και μετακίνηση οχημάτων

Αφού λοιπόν επιβεβαιώσουμε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, περνάμε στο επόμενο βήμα. Με το κινητό μας τηλέφωνο βγάζουμε φωτογραφίες το σημείο του ατυχήματος μαζί με τα αυτοκίνητα. Καλό είναι να φαίνεται καθαρά η πινακίδα κυκλοφορίας.

Advertisement

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία φωτογράφησης, αμέσως απομακρύνουμε τα οχήματα για να ελευθερωθεί ο δρόμος και να μην ταλαιπωρήσουμε τους υπόλοιπους οδηγούς. Σε περίπτωση που η ζημιά είναι μεγάλη και δεν μπορεί να κινηθεί το αυτοκίνητο καλό είναι να τοποθετήσουμε το προειδοποιητικό τρίγωνο λίγα μέτρα πιο πίσω για να ειδοποιήσουμε τα επερχόμενα οχήματα ότι υπάρχει εμπόδιο στο δρόμο.

Ώρα για την ασφαλιστική

Advertisement

Μόλις μετακινήσουμε τα οχήματα αμέσως καλούμε την ασφαλιστική μας εταιρεία και ιδιαίτερα το τμήμα Φροντίδας Ατυχήματος. Το τηλέφωνο θα το βρείτε εύκολα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει πάντα να γνωρίζουμε που βρίσκονται τα χαρτιά του αυτοκινήτου.

Αν τώρα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά ή πιο περίπλοκα (υπάρχει τραυματισμός, είναι ανασφάλιστο το όχημα κλπ) καλό είναι να καλέσουμε και την τροχαία. Η αστυνομία θα καταγράψει το συμβάν και ίσως αυτό να φανεί πολύ χρήσιμο σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.

Μαζέψτε τηλέφωνα

Advertisement

Καθώς περιμένουμε την οδική βοήθεια να μεταφέρει το αυτοκίνητό μας ή την Φροντίδα Ατυχήματος καλό είναι να αναζητήσουμε μάρτυρες που είδαν το συμβάν. Αν υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσουμε στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να έχουμε έναν «σύμμαχο» σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει σε επίπεδο δικαστηρίων. Καλό είναι και με τον έτερο εμπλεκόμενο να ανταλλάξουμε στοιχεία επικοινωνίας.

Δεν βάζουμε χέρι

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημιάς που έχει πάθει το αυτοκίνητό μας σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Δεν επεμβαίνουμε στο αυτοκίνητο και αφήνουμε τον εμπειρογνώμονα και τους ειδικούς να εξετάσουν το αυτοκίνητο όταν εκείνο φτάσει στο συνεργείο.

Όλα τα παραπάνω θα μας γλιτώσουν χρόνο, άγχος και περαιτέρω περιπέτειες, ωστόσο εκείνο που πρέπει να κυριαρχήσει είναι η ψυχραιμία. Η ψυχραιμία πρέπει να συνοδεύεται επίσης με καλούς τρόπους και ειρηνική διάθεση τόσο για να αντιμετωπίσουμε τον συμπολίτη μας, όσο και για να προσφέρουμε αποτελεσματικά τυχόν πιο σοβαρά περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπορούν οι κάμερες να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια;
Το ατύχημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ! (+video)
Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα επανέρχεται σε «πρώτο πλάνο»