Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Τι κοινό έχει το ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning με τα Κορεατικά EVs;

Ελλάδα 3:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι κοινό έχει το ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning με τα Κορεατικά EVs;

Mobility

Τι κοινό έχει το ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning με τα Κορεατικά EVs;

Mobility

Η λειτουργία V2L είναι η νέα μόδα που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια αν ποτέ ξεμείνει κανείς από μπαταρία στη μέση του πουθενά.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί είναι όσοι αντιμετωπίζουν με διστακτικότητα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μιας και διατηρούν αρκετές αμφιβολίες για τη χρηστικότητά τους εν έτει 2021 (οσονούπω 2022), ελλείψει επαρκούς αριθμού σημείων φόρτισης.

«Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν μείνω από ηλεκτρική ενέργεια στη μέση του δρόμου;», διερωτάται εύκολα μεγάλη μερίδα οδηγών. Σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι η οδική βοήθεια είναι… μονόδρομος, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Πολλά σύγχρονα ηλεκτρικά (ή και plug-in υβριδικά) διαθέτουν τη λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L) η οποία επιτρέπει την παροχή ρεύματος από το αυτοκίνητο σε εξωτερικές συσκευές.

Advertisement
Advertisement

Ένα από αυτά είναι και το λαοφιλές Ford F-150 τόσο στην αμιγώς ηλεκτρική έκδοση Lightning, όσο και στην plug-in υβριδική, οι οποίες διατίθενται με προαιρετικούς φορτιστές ισχύος 9,6 και 7,2 kWh αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η Ford, μέσω ενός καλωδίου Type 2, μια ηλεκτρική Mustang Mach-E μπορεί να δεχθεί 32 χλμ. αυτονομίας, εφόσον «συνδεθεί» για μία ώρα με ένα εξηλεκτρισμένο F-150.

Αντίστοιχα, η 60λεπτη φόρτιση ενός ηλεκτρικού Ford Transit παρέχει 16 χλμ. Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται χείρα βοηθείας στον οδηγό, ώστε να μπορέσει να φτάσει μέχρι το πλησιέστερο σταθμό φόρτισης.

Advertisement

Φυσικά, αυτή η λειτουργία δεν αποτελεί καινοτομία της Ford. Δύο από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που αξιοποιούν τη λειτουργία Vehicle-to-Load είναι και οι «αδελφές» Kia και Hyundai, στα μοντέλα EV6 και Ioniq 5 αντίστοιχα.

Advertisement

Χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα, ο οποίος συνδέεται στη θύρα φόρτισης, τα νοτιοκορεατικά μοντέλα μπορούν παρέχουν ισχύ έως και 3,6 kW σε άλλα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα ηλεκτρικά ποδήλατα, σκούτερ ή εξοπλισμό για κάμπινγκ.

Αναμφίβολα, η λειτουργία V2L δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους σταθμούς φόρτισης, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε περιπτώσεις που είσαι ακινητοποιημένος στη μέση του πουθενά και τυχαίνει να περάσει από το σημείο ένα Ford F-150 Lightning ή ένα εκ των Kia EV6 και Hyundai Ioniq 5.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αύξηση αυτονομίας για τη Ford Mustang Mach-E
Video: Νέα Ford Mustang Mach-E RWD 294 PS
Πόσο πλήρωσε η Ford Αυστραλίας τα λάθη σε ένα προσπέκτους;

Advertisement