Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι είναι τα «διαβατήρια μπαταριών» και από πότε θα ισχύσουν;

Ελλάδα 13:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι είναι τα «διαβατήρια μπαταριών» και από πότε θα ισχύσουν;

ΝΕΑ

Τι είναι τα «διαβατήρια μπαταριών» και από πότε θα ισχύσουν;

ΝΕΑ

Νέα δεδομένα στις πωλήσεις ηλεκτρικών βάζει η Ε.Ε. με στόχο να μπορεί να παρακολουθεί τις διαδικασίες παραγωγής τους.

Advertisement
Advertisement

Από τον Φεβρουάριο του 2027, τα ηλεκτρικά οχήματα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαθέτουν “διαβατήριο μπαταρίας” στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για τις μπαταρίες.

Αυτά τα ψηφιακά έγγραφα, που συνδέονται με τον αριθμό πλαισίου και έναν κωδικό QR, θα παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των πηγών και της φύσης των πρώτων υλών, των λεπτομερειών κατασκευής, της χωρητικότητας και της κατάστασής της.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας στις αλυσίδες εφοδιασμού, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην προώθηση της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών στις μπαταρίες.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι κατασκευαστές μπαταριών ή οχημάτων πρέπει να γνωστοποιούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή και να αυξάνουν τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

Τα διαβατήρια μπαταριών θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις πολύπλοκες και μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στην παραγωγή τους.

Το κόστος των διαβατηρίων μπαταριών εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 15 ευρώ ανά μπαταρία. Η Circulor, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμμετέχει στη δημιουργία αυτών των διαβατηρίων.

Advertisement

Οι κατασκευαστές θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες των διαβατηρίων για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ άλλα μέρη θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση ανάλογα με το ρόλο τους στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τα διαβατήρια μπαταριών αναμένεται να επηρεάσουν τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες που εμπλέκονται στην παραγωγή μπαταριών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχονται μπαταρίες με αυτονομία 1.200 χιλιομέτρων!
Ενισχύει την ανακύκλωση μπαταριών η Toyota
Γιατί τα ηλεκτρικά «τα παίζουν» τον χειμώνα;

 

 

Advertisement