Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά «τα παίζουν» τον χειμώνα;

Ελλάδα 15:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί τα ηλεκτρικά «τα παίζουν» τον χειμώνα;

ΝΕΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά «τα παίζουν» τον χειμώνα;

ΝΕΑ

Ποια από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρικά μοντέλα χάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτονομίας τους στους 0°C;

Advertisement
Advertisement

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα ηλεκτρικά οχήματα συχνά παρουσιάζουν μειωμένη αυτονομία λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επηρεάζουν την απόδοση της μπαταρίας και την κατανάλωση ενέργειας.

Η Recurrent, μια νεοσύστατη εταιρεία που αναλύει δεδομένα EV, συνέλεξε πληροφορίες από 10.000 EV σε 18 μοντέλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-2023. Κατά μέσο όρο, αυτά τα EV παρουσίασαν 30% χαμηλότερη αυτονομία σε ψυχρότερο καιρό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια αυτονομίας περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρικά διαχειρίζονται τον θερμοκρασία της μπαταρίας, ανακυκλώνουν την απορριπτόμενη θερμότητα και ελαχιστοποιούν την απώλεια ενέργειας.

Advertisement
Advertisement

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να εμποδίσουν τις αντιδράσεις των υλικών της μπαταρίας, μειώνοντας την απελευθέρωση ενέργειας.

Επιπλέον, η θέρμανση της καμπίνας καταναλώνει ενέργεια της μπαταρίας, μειώνοντας περαιτέρω την αυτονομία.

Ορισμένα EV χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας για την ανακύκλωση της θερμότητας από την μπαταρία και τους κινητήρες, βελτιώνοντας την απόδοση.

Advertisement

Η ανάλυση της Recurrent αποκάλυψε ότι το Audi E-Tron Q8 παρουσίασε τη χαμηλότερη απώλεια εμβέλειας το χειμώνα, μόλις 16% χαμηλότερη από την κανονική του εμβέλεια στους 0°C.

Advertisement

Το Nissan Leaf του 2019 παρουσίασε επίσης μια μικρή απώλεια εμβέλειας (23%) στους 0°C, κάτι που δεν συνέβαινε με τα παλαιότερα Leaf.

Τα μοντέλα της Tesla – Model 3, Model Y και Model X – παρουσίασαν κατά μέσο όρο 24% μείωση της αυτονομίας το χειμώνα.

Η καινοτόμος αντλία θερμότητας της Tesla, που παρουσιάστηκε το 2021, ενσωματώνει προηγμένα χαρακτηριστικά  για να βελτιώσει την αποδοτικότητα και χρησιμοποιεί την προθέρμανση της μπαταρίας για να μετριάσει την απώλεια εμβέλειας το χειμώνα.

Advertisement

Τα δεδομένα της Recurrent επικεντρώθηκαν σε συνθήκες 0°C και τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν σε ψυχρότερες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι συμβαίνει και τα «γυρίζει» ο Μασκ με την Tesla; (+video)
Ποια και πόσα ηλεκτρικά αγοράζουν οι Έλληνες;
Έμεινα με ηλεκτρικό! Τι μπορεί να φταίει;