Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι γίνεται αν βάλετε λάστιχα Formula 1 στο αυτοκίνητό σας; (+video)

Ελλάδα 2:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι γίνεται αν βάλετε λάστιχα Formula 1 στο αυτοκίνητό σας; (+video)

ΝΕΑ

Τι γίνεται αν βάλετε λάστιχα Formula 1 στο αυτοκίνητό σας; (+video)

ΝΕΑ

Νομίζετε ότι αν βάλετε ένα σετ σλικ ελαστικών της Formula 1 θα γίνετε ο βασιλιάς της ασφάλτου; Μέγα λάθος.

Advertisement
Advertisement

Τι κάνει ένα μονοθέσιο της Formula 1 τόσο γρήγορο. Οι περισσότεροι θα εστιάσουν στους πανίσχυρους κινητήρες, το χαμηλό βάρος, την απίστευτη αεροδυναμική. Οι πιο “ψαγμένοι” θα πουν ότι τα λάστιχα είναι αυτά που κάνουν την διαφορά. Και αν για τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, τι γίνεται αν φέρουμε κάποια ελαστικά της Formula 1 σε ένα σχεδόν καθημερινό αυτοκίνητο δρόμου;

Η απλή λογική λέει ότι αφού δουλεύουν στα μονοθέσια, σίγουρα θα κάνουν και τεράστια διαφορά και στα απλά αυτοκίνητα. Όμως όπως φαίνεται από το video που έφτιαξαν στο Driven Media, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Η ομάδα πίσω από το εγχείρημα κατάφερε να πάρει ένα σετ από επίσημα ελαστικά σλικ της Pirelli και με κάποιο τρόπο κατάφερε να τα τοποθετήσει πάνω σε ένα Caterham 270R. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να αλλάξουν όλη την διάταξη τοποθέτησης του τροχού πάνω στο αυτοκίνητο, δημιουργώντας μία custom κατασκευή, για την οποία χρειάστηκε να δουλέψουν αρκετές εβδομάδες ώστε να καταφέρουν να δουλέψουν.

Advertisement
Advertisement

Περιττό να πούμε ότι αυτά τα λάστιχα μπορούν να χωρέσουν μόνο σε αυτοκίνητα με ανοιχτούς τροχούς τύπου Caterham. Το οποίο βέβαια μπορεί να είναι νόμιμο στο να κυκλοφορεί στον δρόμο αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς που θα λέγαμε και “καθημερινό” αυτοκίνητο, αλλά είναι πιο κοντά σε ένα αυτοκίνητο πίστας.

Γίνεται λοιπόν πιο γρήγορο το Caterham με τα σλικ της Pirelli; Η απάντηση είναι όχι. Και το μυστικό κρύβεται στην θερμοκρασία των ελαστικών. Για να καταφέρουν τα αγωνιστικά λάστιχα να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να “πιάσουν” την σωστή θερμοκρασία, η οποία είναι κοντά στους 100 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν βρίσκονται σε αυτή την θερμοκρασία, τότε η απόδοσή τους είναι χειρότερη από τα απλά κανονικά ελαστικά.

Advertisement

Ένα κανονικό αυτοκίνητο, ακόμα και το πισταδόρικο Caterham, δεν μπορεί να φθάσει τέτοιες θερμοκρασίες και σε σκληρή χρήση πίστας. Γι’ αυτό όπως βλέπουμε στο video το Caterham μοιάζει σαν να κινείται πάνω σε πάγο, παρά τις προσπάθειες της ομάδας να ανεβάσουν την θερμοκρασία όσο γίνεται περισσότερο και να πλησιάσουν την F1.

Πατήστε το play και δείτε το διασκεδαστικό vide με τις περιπέτειες της ομάδας που προσπαθεί να σταθεί πάνω στον δρόμο, χωρίς να καταφέρνει ποτέ να κάνει το αυτοκίνητο να δουλέψει κανονικά. Και σίγουρα χωρίς ποτέ να γίνει πιο γρήγορο από όταν χρησιμοποιούσε τα απλά ελαστικά που έχουν εξελιχθεί για τα κανονικά αυτοκίνητα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Formula 1: Oι 18άρες ζάντες αλλάζουν τις ισορροπίες
Formula 1: Τι είναι το φαινόμενο Porpoising;
Formula 1: Ποια ομάδα προηγείται;