Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Formula 1: Τι είναι το φαινόμενο Porpoising;

Ελλάδα 23:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Formula 1: Τι είναι το φαινόμενο Porpoising;

FORMULA 1

Formula 1: Τι είναι το φαινόμενο Porpoising;

FORMULA 1

Στις πρώτες δοκιμές επανήλθαν οι αναμνήσεις από το ground effect. Συγκεκριμένα, έντονο ήταν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το φαινόμενο του porpoising.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο τριήμερο των δοκιμών της Formula 1 ολοκληρώθηκε στην Βαρκελώνη δίνοντάς μας μια πρώτη γεύση για τα όσα θα διαδραματιστούν φέτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς ακόμη για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ωστόσο, μπορούμε να σταθούμε σε ένα φαινόμενο που ίσως παίξει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επερχόμενης σεζόν.

Έντονο ήταν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το φαινόμενο του porpoising, της ταλάντωσης, δηλαδή, των μονοθεσίων κατά τον εγκάρσιο άξονα τους στις υψηλές ταχύτητες. Η εικόνα των μονοθεσίων να «χοροπηδούν» ελαφρώς κατά την διέλευσή τους από την μεγάλη κεντρική ευθεία της Βαρκελώνης, έφερε στο νου εικόνες από τις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν το ground effect ζούσε και βασίλευε.

Ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι με την φετινή φόρμουλα έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό της κάθετης δύναμης που παράγεται από το πάτωμα του μονοθεσίου. Έτσι, όταν το μονοθέσιο αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα η κάθετη δύναμη (η οποία αυξάνεται εκθετικά με την ταχύτητα) το πιέζει προς το έδαφος, μειώνοντας συνεχώς την απόστασή του από αυτό.

Advertisement
Advertisement

Από μία τιμή και έπειτα, το πάτωμα ακουμπάει στο έδαφος «κόβοντας» προσωρινά τη ροή του αέρα και μειώνοντας απότομα την κάθετη δύναμη. Έτσι το μονοθέσιο ανασηκώνεται απότομα για να ξεκινήσει και πάλι η παραπάνω κυκλική διαδικασία. Σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο αυτό παίζουν και οι νέες 18άρες ζάντες καθώς και τα χαμηλότερου προφίλ νέα ελαστικά της Pirelli που έχουν αναγκάσει τους μηχανικούς να επιλέξουν πιο «μαλακές» ρυθμίσεις στις αναρτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν μπορούσε να εντοπιστεί κατά τις δοκιμές στις αεροδυναμικές σήραγγες καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα τόσο ακριβούς προσομοίωσης των πραγματικών συνθηκών εκεί. Μένει να δούμε ποια ομάδα θα μπορέσει να λύσει πρώτη το πρόβλημα αυτό, εξασφαλίζοντας σημαντικό πλεονέκτημα, ενδεχομένως, για το ξεκίνημα της σεζόν.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Fernando Alonso: Είναι η Ferrari η ταχύτερη;
F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;
F1 Pre Season Test: Οι συνθέσεις των οδηγών (+video)