Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι 30, τι 40, τι 50: To Lada Niva ζει!

Ελλάδα 15:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι 30, τι 40, τι 50: To Lada Niva ζει!

ΝΕΑ

Τι 30, τι 40, τι 50: To Lada Niva ζει!

ΝΕΑ

Μια δεκαετία παραγωγής θεωρείται αρκετά καλή για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Το Niva θα κλείσει μισό αιώνα ζωής.

Advertisement
Advertisement

Σπάνια κάποια μοντέλα αγγίζουν το όριο των 20 ετών εμπορικής διαδρομής. Το Lada Niva , από την άλλη πλευρά, είναι κοντά στο να κερδίσει το Χρυσό Ιωβηλαίο των 50 ετών παραγωγής του! Καθώς πλησιάζει στο όριο, λαμβάνει μερικές νέες αναβαθμίσεις για αρχή.

Το πρώτο Niva βγήκε από τη γραμμή στις 5 Απριλίου 1977. Η AutoVAZ έχει πλέον επιβεβαιώσει ότι το μοντέλο θα είναι στην παραγωγή για αρκετό καιρό ακόμη. Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Kommersant, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AutoVAZ, Μαξίμ Σοκόλοβ, δήλωσε ότι «το Niva θα συμπληρώσει σίγουρα την επέτειο του μισού αιώνα του», που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2027.

Το Niva εξακολουθεί να πωλείται σε «υγιή» νούμερα στη Ρωσία, με 3135 μονάδες μόνο τον Ιούνιο του 2023.

Advertisement
Advertisement

Το διαχρονικό off-roader, θα λάβει κάποιες ευπρόσδεκτες αναβαθμίσεις, καθώς ολοκληρώνει τον μισό αιώνα.

«Δεν κάνουμε μόνο εξωτερική επαναφορά, αλλά του χρόνου θα βάλουμε έναν νέο, σύγχρονο κινητήρα, πιο ισχυρό, με υψηλή ροπή», είπε ο Σοκόλοβ. Ωστόσο, μην περιμένετε μεγάλες αλλαγές ή σύγχρονες ανέσεις, καθώς το Niva θα παραμείνει πιστό στο ξεκάθαρο ήθος της δεκαετίας του 1970.

«Είναι σαφές ότι δεν θα παράγουμε Niva Legend με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AutoVAZ.

Advertisement

Επί του παρόντος, το Niva διατίθεται με έναν βενζινοκινητήρα 1,7 λίτρων με ισχύ 81 ίππων. Οι αναφορές λένε ότι ένας ισχυρότερος κινητήρας 1,6 λίτρων είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Ο πιο πιθανός υποψήφιος είναι ο κινητήρας του αυτοκινήτου πόλης Lada Vesta, με 104 ίππους.

Γίνεται λόγος ακόμη και για μια σπορ έκδοση που έρχεται στη γραμμή. Οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες, αλλά ο Σοκόλοβ ανέφερε έναν πιθανό κινητήρα 16 βαλβίδων με 122 ίππους. Δεν είναι κάτι σπουδαίο με τα σύγχρονα πρότυπα, αλλά ένα σημαντικό κέρδος σε σύγκριση με τον κινητήρα των 75 ίππων που τροφοδοτούσε για πρώτη φορά το Niva το 1977.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To Lada Niva ποτέ δεν πεθαίνει!
Αυτό είναι το ελληνικό Lada Niva που έχει τρελάνει τον πλανήτη
To Lada Niva ποτέ δεν πεθαίνει!