Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τετράθυρες Porsche: Από την απόρριψη στην καταξίωση (+video)

Ελλάδα 4:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τετράθυρες Porsche: Από την απόρριψη στην καταξίωση (+video)

ΝΕΑ

Τετράθυρες Porsche: Από την απόρριψη στην καταξίωση (+video)

ΝΕΑ

Πέρασαν σχεδόν 5 δεκαετίες από τότε που η Porsche αποπειράθηκε για πρώτη φορά να παρουσιάσει κάποιο τετράθυρο μοντέλο, κόντρα στη λογική του σπορ ύφους που είχε από την αρχή της ύπαρξής της.

Advertisement
Advertisement

Για να φτάσουμε στο σήμερα και τις επιτυχημένες εμπορικά και όχι μόνο, προτάσεις της Porsche με τέσσερις πόρτες, μεσολάβησαν 4 αποτυχημένες απόπειρες.

Το πρώτο τετράθυρο project της Porsche κάνει την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1950 με τα σήματα της Studebaker. Το Z-87 όπως ονομάστηκε από την αμερικανική, ήταν το πρωτότυπο με την κωδική ονομασία Type 542 της Porsche, το οποίο είχε βασιστεί σε μια επιμηκυμένη εκδοχή του πατώματος πάνω στο οποίο είχε «χτιστεί» η 356. Η εταιρεία πρόλαβε να το κατασκευάσει σε 4 μόλις μονάδες αλλά η περίπτωσή του απορρίφθηκε και δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή.

Η επόμενη προσπάθεια της Porsche ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με το πρωτότυπο 928 H50, που ήταν στην πραγματικότητα μια shooting brake -όπως θα το λέγαμε σήμερα το συγκεκριμένο αμάξωμα- εκδοχή της 928. Οι πίσω πόρτες για τους επιβάτες άνοιγαν «ανάποδα (όπως στο Mazda RX-8) και ήταν μικρότερες από τις μπροστινές, απλά για να διευκολύνουν την είσοδο- έξοδο.

Advertisement
Advertisement

Στην 928 H50 τα προβλήματα που απέτρεψαν την Porsche από το να προχωρήσει με το project, ήταν πως το τούνελ της μετάδοσης ήταν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πίσω, συγκριτικά με εκείνο των μικρών θυρών. Επιπλέον, η έλλειψη των μεσαίων κολώνων στο αμάξωμα, έκανε την ακαμψία να πηγαίνει περίπατο και για την εταιρεία κάτι τέτοιο ήταν απαράδεκτο.

Πιο ολοκληρωμένη ήταν η προσπάθεια που πήρε σάρκα και οστά με την παρουσίαση του 989 Concept που ήταν όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, μια 911 που είχε περάσει από τα κρεβάτι του Προκρούστη. Το πρωτότυπο αυτό προχώρησε τα στάδια της εξέλιξης το 1991 και παρήχθησαν 3 μονάδες, με ένα V8 κινητήρα από την Audi να δίνει κίνηση. Το 1992 όμως, ελήφθη η οριστική απόφαση για την εγκατάλειψή του.

Η τελευταία απόπειρα «καθαρού» sedan από την Porsche, ακολούθησε το 2002 με τη μορφή του πρωτότυπου C88 που ήταν σχεδιασμένο για τις ανάγκες της κινέζικης αγοράς. Χωρίς να εμφανίζει ούτε ψήγμα σπορ διάθεσης, το C88 όπως εμφανίστηκε, έτσι απορρίφθηκε και με συνοπτικές διαδικασίες μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ήταν βλέπετε η χρονιά που η πραγματική επιτυχία της Porsche, «γραφόταν» από το πρώτο της SUV, που ήταν και αυτό που έφερε πολύ ρευστό στα ταμεία.

Advertisement

Αυτή η εξέλιξη ήταν καθοριστική για τη συνέχεια, μια και η πρώτη τετράθυρη –σχεδόν- sedan Porsche, ήρθε 7 χρόνια αργότερα (2009) με τη μορφή της Panamera που και αυτή, προφανώς λόγω timing- έγραψε τις δικές της χρυσές σελίδες στο βιβλίο με τις επιτυχίες της εταιρείας. Το video που ακολουθεί, αποδίδει με γλαφυρό τρόπο όλη την ιστορική αναδρομή των 4θυρων Porsche και αξίζει να το δει κανείς.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με αυτήν την ανάρτησή ο Elon Musk έβαλε φωτιά στο Twitter
Ποια είναι τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα που προτιμούν οι Έλληνες;
ΕΕ: Οδήγηση ΙΧ και φορτηγού από τα 17 έτη!