Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα τανκς είναι πιο ασφαλή για τα παιδιά από τα αγροτικά!

Ελλάδα 18:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα τανκς είναι πιο ασφαλή για τα παιδιά από τα αγροτικά!

ΝΕΑ

Τα τανκς είναι πιο ασφαλή για τα παιδιά από τα αγροτικά!

ΝΕΑ

Ακούγεται κάπως υπερβολικό, όμως τα μεγάλα pick-up και SUV της εποχής μας μπορούν να αποδειχτούν πολύ πιο επικίνδυνα από τα τανκς για τα παιδιά που βρίσκονται εμπρός τους στον δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Μία από τις παραμέτρους που δεν έχουν και τόσο στο μυαλό τους οι σχεδιαστές των σύγχρονων μεγάλων pick-up στην Αμερική είναι το πόσο επιτρέπουν στον οδηγό να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει εμπρός από το όχημα.

Τα τυφλά σημεία αυτών των μεγάλων και ψηλών pick-up είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, ιδίως για τα παιδιά, καθώς ο οδηγός δεν βλέπει αρκετά κοντά στο αυτοκίνητο.

Σε ένα σκίτσο που κυκλοφορεί στο Twitter γίνεται μία προσπάθεια να απεικονιστεί το μέγεθος του προβλήματος. Και γίνεται ακόμα και μία σύγκριση μεταξύ κάποιων μεγάλων αμερικάνικων pick-up και ενός τανκ, του Abrams M1.

Advertisement
Advertisement

Αυτό που είχε την ιδέα χάραξε μια ευθεία γραμμή από το σημείο όπου θα βρίσκονταν τα μάτια του οδηγού μέχρι το πρώτο σημείο που θα μπορούσε να δει μπροστά στο αυτοκίνητο. Αυτό δείχνει οπτικά το τυφλό σημείο μπροστά από το όχημα.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία για το μέσο ύψος των παιδιών, στη συνέχεια υπολόγισαν σε ποια απόσταση ο μέσος όρος των πεντάχρονων και των τρίχρονων θα ήταν ορατός από τη θέση του οδηγού.

Από την κεντρική θέση του Abram, ένα πεντάχρονο παιδί γίνεται ορατό σε απόσταση 1,3 μέτρων, ενώ ένα τρίχρονο νήπιο είναι ορατό σε απόσταση 2,8 μέτρων.

Advertisement

Στο F-250, το παιδί γίνεται ορατό μόνο από τα 1,9 μέτρα και το νήπιο γίνεται ορατό μόνο από τα 3,1 μέτρα. Στο τιμόνι ενός Silverado Z71, θα δείτε ένα παιδί μόνο από 1,65 μέτρα και ένα νήπιο μόνο από 2,95 μέτρα.

Advertisement

Το γράφημα απεικονίζει επίσης την ορατότητα προς τα εμπρός ενός αμερικάνικου τράκτορα της μάρκας Peterbilt. Χάρη στην υψηλή θέση του οδηγού, το τυφλό σημείο είναι το μικρότερο από όλα τα οχήματα, στα 6,25 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε ένα παιδί από 2,55 μέτρα και ένα νήπιο από 3,25 μέτρα.

Το γράφημα φέρνει στην επιφάνεια έναν σημαντικό κίνδυνο που έχει η σχεδίαση αυτών των αυτοκινήτων, καθώς τα μεγάλα pick-up και τα ογκώδη SUV έχουν τεράστια τυφλά σημεία που κρύβουν πολύ περισσότερο από το δρόμο μπροστά από ό,τι μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει.

Τα ατυχήματα με παιδιά που πετιούνται στον δρόμο σε ανύποπτη στιγμή είναι εξαιρετικά συχνά, και παρά τα συστήματα για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, είναι προφανές ότι τα ψηλά και ογκώδη σύγχρονα SUV έχουν μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι σχεδιαστές αλλά και οι οδηγοί.

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε τι βάθος… νερού μπορεί να κινηθεί το Ford Ranger Raptor;
Έρχεται Ευρώπη και το Ford F-150
Τόσα… άλματα με Pick-up σε ελληνικό έδαφος δεν έχεις ξαναδεί (+video)