Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ ανατίναξαν το σπάνιο SUV Lamborghini του Χουσεΐν

Ελλάδα 16:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ ανατίναξαν το σπάνιο SUV Lamborghini του Χουσεΐν

MIRROR

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ ανατίναξαν το σπάνιο SUV Lamborghini του Χουσεΐν

MIRROR

Το 1977, η Lamborghini παρουσίασε ένα πρωτότυπο εκτός δρόμου για το στρατό των ΗΠΑ, που εξελίχθηκε στο LM0002. Ένα από αυτά η μοίρα το έφερε στα χέρια του γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, με το τέλος του σπάνιου αυτού SUV να χαρακτηρίζεται άδοξο…

Advertisement
Advertisement

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούσαν τον αντικαταστάτη του M151 4×4, μιας βελτιωμένης έκδοσης του κλασικού Willys MB Jeep του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το M151 μπήκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του ‘6-, ενώ μια από τις εταιρείες που αχολήθηκαν με το διάδοχό του ήταν η Lamborghini.

Οι Ιταλοί εξέλιξαν ένα πρωτότυπο με το όνομα Cheetah που είχε έναν V8 στο πίσω μέρος του, αυτόματο κιβώτιο τριών σχέσεων και ένα ευρύχωρο εσωτερικό για στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό. Αυτό που δεν είχε ήταν αρκετή δύναμη για να καλύψει τις απαιτήσεις του στρατού των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Lamborghini δεν εγκατέλειψε το συγκεκριμένο πλάνο, και προχώρησε στο επόμενο πρωτότυπο, το LM001,  που ναι μεν είχε διαφορετικό κινητήρα, αλλά η θέση του παρέμεινε στο πίσω μέρος γεγονός που εξακολουθούσε να επηρεάζει την οδική του συμπεριφορά. Έτσι οι μηχανικοί της διάσημης μάρκας όχι μόνο μετατόπισαν τον κινητήρα προς τα εμπρός αλλά και τον αντικατέστησαν με τον V12 της θρυλικής Countach. Όταν το LM002 έκανε το ντεμπούτο του το 1986, γρήγορα ονομάστηκε “Rambo Lambo”, δεν κατατάχθηκε στο στρατό των ΗΠΑ που εν των μεταξύ είχε επιλέξει το “Humvee” και έτσι η Lamborghini βρέθηκε να έχει στα χέρια της ένα όχημα εκτός δρόμου που ήταν σπορ και ανύπτυσσε μεγάλες ταχύτητες για την εποχή. Επιπλέον ήταν και πολυτελές -είχε δερμάτινες επενδύσεις, ηλεκτρικά παράθυρα και κλιματισμό- ενώ στην καρότσα του υπήρχε και χώρος για βάση πολυβόλου. Αν την ήθελε ο αγοραστής του.

Advertisement
Advertisement

Το πολυτελές SUV είχε τιμή 158.000 δολάρια το 1986 και έτσι τα 328 που κατασκευάστηκαν συνολικά από τη Lamborghini κατέληξαν λογικά στα χέρια εξαιρετικά πλούσιων αγοραστών, όπως ήταν ο Σουλτάνος του Μπρουνέι αλλά και ο Uday Hussein. Ο γιος του δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και λάτρης των γρήγορων αυτοκινήτων, που μεταξύ άλλων είχε και μια Ferrari F40.

Ο Uday Hussein σκοτώθηκε μαζί με τον αδερφό του Qusay, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τον Ιούλιο του 2003, το LM002 έμεινε έρμαιο, άρχισε να διαλύεται μη θυμίζοντας το ένδοξο παρελθόν του και κάποια στιγμή, το 2004, έπεσε στα χέρια των Αμερικανών στρατιωτών. Οι οποίοι φυσικά δεν είχαν ιδέα για την αξία του, το πέρασαν απλά για ένα παλιό τζιπ και αποφάσισαν να το ανατινάξουν για να δουν οι τοίχοι στο Baqubah του Ιράκ θα μπορούσαν να αντέξουν την έκρηξη. ‘Ετσι γέμισαν τη Lamborghini LM002 του Uday Hussein με τόσο δυναμίτη, που το μόνο που απέμεινε ήταν το μπλοκ κινητήρα του V12 και η εμπρός ανάρτηση, μειώνοντας το συνολικό αριθμό των LM002 κατά ένα και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη σπανιότητά τους.

Advertisement

Τα μοντέλα που επιβιώνουν σήμερα αξίζουν τουλάχιστον 300.000 δολάρια, που στις δημοπρασίες μπορούν να γίνουν ακόμα και τις 500.000.

Διαβάστε επίσης:
Η Lamborghini Countach μιμείται την Huracan
Αποκλειστικό: Ήρθε στην Ελλάδα η πρώτη Lamborghini Urus Pearl Capsule
Με υβριδικό V12 η διάδοχος της Lamborghini Aventador

Advertisement