Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα πιο αχρείαστα εξτρά που μπορείς να προσθέσεις στο αυτοκίνητό σου

Ελλάδα 10:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιο αχρείαστα εξτρά που μπορείς να προσθέσεις στο αυτοκίνητό σου

ΝΕΑ

Τα πιο αχρείαστα εξτρά που μπορείς να προσθέσεις στο αυτοκίνητό σου

ΝΕΑ

Υπάρχουν προαιρετικά συστήματα που μπορούν να αποδειχθούν φύλακας-άγγελος των επιβατών. Και κάποια άλλα που η χρησιμότητά τους… αγνοείται.

Advertisement
Advertisement

Με την αυτοκίνηση να σημειώνει κάθε χρόνο αλματώδη εξέλιξη, είναι δεδομένο πως οι λειτουργίες που θα μπορεί να προσθέσει κανείς στο αυτοκίνητό του συνεχώς θα αυξάνονται. Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες, μάλιστα, έχουν μεγάλο βαθμό χρησιμότητας, πολλώ δε μάλλον όσες συμβάλλουν καθοριστικά στην υποβοήθηση της οδηγικής διαδικασίας ή στην ασφάλεια των επιβατών.

Για παράδειγμα, ποιος δεν θα εκτιμούσε αν το αυτοκίνητό του εφοδιαζόταν με το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (Blind Sport Information – BLIS) που προειδοποιεί τον οδηγό ότι υπάρχουν οχήματα διαγωνίως πίσω του και στο πλάι του. Επίσης, ποιος αμφισβητεί πως το αυτόματο σύστημα πέδησης εκτάκτου ανάγκης με λειτουργία αναγνώρισης πεζών και ποδηλατών μπορεί να αποβεί σε αρκετές περιπτώσεις σωτήριο;

Και η λίστα, φυσικά, δεν περιορίζεται στα παραπάνω συστήματα. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται πως όλες οι προσφερόμενες λειτουργίες αποδεικνύονται χρήσιμες. Κάποιες από αυτές είτε είναι αχρείαστες, είτε υπονομεύουν την άνεση των επιβατών.

Advertisement
Advertisement

Αύξηση της τελικής ταχύτητας

Πριν από λίγες μέρες η Audi αποκάλυψε το ολοκαίνουριο, πανίσχυρο RS3 που εγκαινιάζει πολλά καινοτόμα συστήματα όπως είναι ο κατανεμητής ροπής, RS Torque Splitter. Η τελική ταχύτητα που διαμορφώνει ο 5κύλινδρος TFSI των 2.500 κ.εκ. είναι 250 χλμ., ένα νούμερο που μόνο ευκαταφρόνητο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ποια είναι, λοιπόν, η λογική να αυξήσεις την τελική ταχύτητα του ήδη «καυτού» hatchback στα 290 χλμ./ώρα, επιλέγοντας το πακέτο RS Dynamic; Καλά για κάποιον που έχει τη δυνατότητα να κινείται συχνά στη γερμανική Autobahn. Οι υπόλοιποι πόσες φορές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον δείκτη του ψηφιακού ταχύμετρου να εκτοξεύεται στα 290 χλμ./ώρα;

Advertisement

Αυτόνομα συστήματα που μόνο αυτόματα δεν είναι

Advertisement

Κάποια στιγμή, ίσως, τα αυτόνομα οχήματα γίνουν πραγματικότητα, μετατρέποντας τον οδηγό από πρωταγωνιστή σε… παρατηρητή. Η μέρα αυτή, ωστόσο, δεν αναμένεται να έρθει άμεσα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εταιρεία-πρωτοπόρο στο συγκεκριμένο τομέα, Tesla. Αφού, λοιπόν, η εταιρεία του Elon Musk συμφωνεί πως η πλήρως αυτόνομη οδήγηση είναι μια λειτουργία του μέλλοντος και όχι του παρόντος, τότε για ποιο λόγο ονομάζει το προαιρετικό πακέτο της “Full Self Driving Package” (στα ελληνικά: πλήρες πακέτο αυτόνομης οδήγησης); Εξίσου μεγάλη έκπληξη προκαλεί και το γεγονός πως για τη συγκεκριμένη δέσμη προαιρετικού εξοπλισμού η μάρκα αξιώνει 10.000 δολάρια, κατά την αγορά του αυτοκίνητου, όταν δίνεται η δυνατότητα μηνιαίας συνδρομής έναντι 99 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως το πακέτο Full Self-Driving περιλαμβάνει πλοήγηση με Autopilot, Αυτόματη αλλαγή λωρίδας, Αυτόματο παρκάρισμα, Λειτουργία Summon, Full Self-Driving Computer και Αναγνώριση ένδειξης φαναριών.

Αεραγωγοί που ελέγχονται μέσω της οθόνης αφής

Advertisement

Αναμφίβολα οι οθόνες αφής για τα συστήματα πολυμέσων έχουν φέρει την επανάσταση στο πεδίο της αυτοκίνησης, προσφέροντας πολλές χρήσιμες λειτουργίες όπως είναι το σύστημα πλοήγησης. Παράλληλα, φέρνουν μια τάξη στην κεντρική κονσόλα, δίνοντας τέλος στους αναρίθμητους διακόπτες. Παρ’ όλα αυτά, δεν απουσιάζουν και κάποιες εταιρείες που… το παρακάνουν, προκαλώντας το αντίθετο αποτέλεσμα, με αρνητικές επιπτώσεις στην εργονομία. Η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών θα προτιμούσε να ελέγχει το σύστημα του κλιματισμού μέσω περιστροφικών διακοπτών, χωρίς να χρειάζεται να χαθεί μέσα στους δαιδαλώδεις λαβυρίνθους του συστήματος infotainment. Μάλιστα, δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν στο μέλλον (ήδη μερικές εταιρείες υιοθετούν τη συγκεκριμένη πρακτική) ελέγχεται απτικά και η κατεύθυνση της ροής αέρας στην καμπίνα.

Δυνατότητα αφαίρεσης του συστήματος πολυμέσων και του κλιματισμού

Η μείωση του βάρος σε ένα αυτοκίνητο επιδόσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα των κατασκευαστών και μπορεί να επιτευχθεί ποικιλοτρόπως είτε μέσω της εκτενούς χρήσης ελαφρού βάρους υλικών είτε απογυμνώνοντας την καμπίνα –παραδείγματος χάρη- από πίσω καθίσματα.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες εταιρείας που προσπαθούν να… βγάλουν από τη μύγα ξύγκι. Και όλα για αυτά 15 κιλά. Γιατί περίπου τόσο ζυγίζουν τα συστήματα κλιματισμού και πολυμέσων που επέλεξαν να αφαιρέσουν οι Porsche και Honda από τα μοντέλα 911 GT3 και Civic Type R Limited Edition.  Καλός ο εξωφρενικός ήχος του 6κύλινδρου επίπεδου V6 της 911, αλλά πόσο μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς μουσική στο αυτοκίνητό του;

Κεραμικά φρένα σε… καθημερινά αυτοκίνητα

Τα κεραμικά φρένα σίγουρα βελτιώνουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Έχουν μικρότερο βάρος από τους χαλύβδινους δίσκους, μειώνουν τη μη αναρτώμενη μάζα και έχουν υψηλή αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν, ωστόσο, δεν επισκέπτεται κανείς συχνά την πίστα, δύσκολα θα αντιληφθεί σημαντικές διαφορές συγκριτικά με τους χαλύβδινους δίσκους. Προσθέστε, επίσης, και το υψηλό κατασκευαστικό κόστος, το οποίο ωθεί την τιμή τους στα ύψη. Ενδεικτικά τα κεραμικά δισκόφρενα της Porsche 911 Turbo S στη Γερμανία, χρεώνονται 9.200 ευρώ έξτρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην Ελλάδα το Tesla Model Y (+τιμές)
Αποκάλυψη Newsauto: Επεκτείνεται το δίκτυο φορτιστών της Tesla
Αυτόνομα λεωφορεία στο Cambridge