Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά χάνουν γρήγορα τα λεφτά τους

Ελλάδα 14:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά χάνουν γρήγορα τα λεφτά τους

ΝΕΑ

Τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά χάνουν γρήγορα τα λεφτά τους

ΝΕΑ

Αν και τα ηλεκτρικά έχουν λίγο καιρό σε κυκλοφορία, τα νέα που έρχονται από την αγορά των μεταχειρισμένων δεν είναι και τόσο καλά.

Advertisement
Advertisement

Η αγορά ηλεκτρικών μεταχειρισμένων βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, οπότε και σιγά-σιγά αρχίζουν να διαμορφώνονται οι τάσεις που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια.

Σε πιο ώριμες αγορές από την δική μας, όπως στην Βρετανία, υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία. Τα οποία μάλιστα είναι αρκετά απογοητευτικά για τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Βρετανία, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν την αξία τους δύο φορές πιο γρήγορα από τα βενζινοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά μέσο όρο θα χάσουν το 51% της αξίας αγοράς τους από το 2020 έως το 2023, σε σύγκριση με μόλις 37% για τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια πάνω από 17.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών, όταν οι ιδιοκτήτες βενζίνης βλέπουν μείωση κοντά στα 10.000 ευρώ.

Τα στοιχεία, από το ChooseMyCar.com, χρησιμοποίησαν μια σύγκριση των τιμών των νέων αυτοκινήτων πριν από τρία χρόνια σε σχέση με την αξία τους τώρα.

Advertisement

Όσο υψηλότερη ήταν η αρχική τιμή αγοράς του αυτοκινήτου, τόσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια, με το Tesla Model S να χάνει περίπου 29.000 ευρώ σε αξία σε μόλις τρία χρόνια – μια πτώση 46%.

Advertisement

Ακόμα και τα πιο φθηνά ηλεκτρικά, όπως το Nissan Leaf, χάνουν επίσης ένα τεράστιο ποσό αξίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η αξία του Leaf μειώθηκε κατά 14.000 ευρώ- ή 58% – παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μικρά EVs στην αγορά.

Άλλα δημοφιλή αυτοκίνητα όπως το Hyundai Ioniq και το BMW i3 είδαν επίσης μεγάλα ποσοστά υποτίμησης με 67% και 64% αντίστοιχα.

Η έρευνα εξηγεί ότι τα ηλεκτρικά χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους λόγω του φόβου για την κατάσταση της μπαταρίας. Αλλά και γιατί λόγω και των αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο οικονομικά όσο πριν λίγα χρόνια.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έφθασε η ώρα: Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν τα συμβατικά!
Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης
Πότε η κάθε εταιρία θα ξεκινήσει να πουλά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα;