Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα κράτη σε εξαλλοσύνη, το αυτοκίνητο σε πανικό

Ελλάδα 17:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα κράτη σε εξαλλοσύνη, το αυτοκίνητο σε πανικό

ΝΕΑ

Τα κράτη σε εξαλλοσύνη, το αυτοκίνητο σε πανικό

ΝΕΑ

Από το ένα μέτωπο στο άλλο βρίσκονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ήδη έχουν αυξήσει τις τιμές των αυτοκινήτων τους.

Advertisement
Advertisement

Στα περίπου 25 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτό το ρεπορτάζ του αυτοκίνητου και της κινητικότητας, αυτό που συμβαίνει την τελευταία τριετία δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ, τουλάχιστον μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται στον απόλυτο πανικό, προσπαθώντας να πείσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία έχουν περιέλθει σε κατάσταση περιβαλλοντικής «εξαλλοσύνης», ότι οι αποφάσεις τους -και κυρίως οι χρόνοι υλοποίησής τους-, είναι ανέφικτες και επικίνδυνες. Ηδη πλέον, όποιο νέο μικρό αυτοκίνητο έρχεται κοστίζει από 20.000 ευρώ, όποιο crossover από 25.000 και όποιο SUV από 35.000 ευρω.

Ας δούμε όμως το θέμα από την αρχή. Τα κράτη (και όλοι εμείς) βιώνοντας τις δραματικές και επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχουν πάρει σκληρές και ριζικές αποφάσεις και για τις μεταφορές. Μία από αυτές είναι η απαγόρευση πώλησης αυτοκίνητων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε. από το 2035, ενώ θα μπεί σε ισχύ το νέο πρότυπο εκπομπής ρύπων EURO 7.

Advertisement
Advertisement

Ολα αυτά επιβάλλουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την στην παραγωγή ολοκαίνουργιων αυτοκινήτων.

Είναι η πρώτη φορά που η αυτοκινητοβιομηχανία κρούει τόσο ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου, ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής οικονομίας έχει υποστεί ήδη τις πρώτες… ρωγμές.

Το βασικότερο πρόβλημα γι’ αυτές δεν είναι τόσο η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, η οποία έχει μπει ήδη σε γοργούς ρυθμούς, αλλά το EURO 7, που μεταξύ άλλων θα απογειώσει περαιτέρω τις τιμές των αυτοκινήτων εφόσον δεν ρίξουν δραστικά τους φόρους τα κράτη.

Advertisement

Κάποιες χώρες μάλιστα ήδη συμφωνούν να γκρεμιστεί εντελώς η «γέφυρα» EURO7 προς την ηλεκτροκίνηση και να πάμε απευθείας εκεί με το υπάρχον EURO 6. Διαβάσαμε χαρακτηριστικά εδώ στο newsauto.gr ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μπλοκ από οκτώ χώρες, σχεδόν το ένα τρίτο των 27 μελών της Ε.Ε. Οι χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία αντιτίθενται σε κάθε νέο κανονισμό για τις εκπομπές καυσαερίων.

Μάλιστα δείχνουν αποφασισμένες να μπλοκάρουν την τελική απόφαση για το EURO7 τους επόμενους μήνες, επειδή το θεωρούν αχρείαστο, χωρίς κανένα όφελος για το περιβάλλον και με μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην βιομηχανία.

Advertisement

Παράλληλα, η δεδομένη εξαιτίας του EURO 7 αύξηση των τιμών των οχημάτων, θα φρενάρει την ανανέωση του στόλου της Ε.Ε., με τους πολίτες να δυσκολεύονται να αλλάξουν τα ακόμα παλαιότερα οχήματα που έχουν (Euro, 3,4 κ.λπ).

Σημειώστε πως η Ελλάδα, που βιώνει ίσως τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι υπέρ του EURO 7 και μάλιστα έχει αποφασίσει το STOP στις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης να γίνει πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από το 2030.

Το σίγουρο είναι πως η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν εσωτερικό άτυπο εμφύλιο, την τροπή του οποίου αναμένεται να κρίνει βασικά μια χώρα.

Advertisement

Η Γερμανία φυσικά.

 

Τάκης Τρακουσέλλης

 

ΑΚΟΜΑ:
Τελικά θα ισχύσει η βόμβα Μητσοτάκη;
«Πόλεμος» στην ΕΕ για το Euro 7 – Η θέση της Ελλάδας
Στοπ στις ραγδαίες αυξήσεις των αυτοκινήτων