Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά θα γίνουν πιο φθηνά από τα συμβατικά!

Ελλάδα 14:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα ηλεκτρικά θα γίνουν πιο φθηνά από τα συμβατικά!

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά θα γίνουν πιο φθηνά από τα συμβατικά!

ΝΕΑ

Το τελευταίο οχυρό αντίστασης ενάντια στα ηλεκτρικά, η υψηλή τιμή τους, φαίνεται ότι θα πέσει σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Αυτά τα πρώτα χρόνια της ηλεκτροκίνησης που διανύουμε, το πιο χαρακτηριστικό παράπονο του μέσου καταναλωτή και ο βασικός λόγος για να μην σκέφτεται την αγορά ενός ηλεκτρικού είναι οι ανεβασμένες τιμές τους. Σε σύγκριση πάντα με τα αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Όμως σύμφωνα με το International Energy Agency που εδρεύει στο Παρίσι, αυτό θα αποτελέσει παρελθόν από τα μέσα της δεκαετίας. Και οι τιμές των μικρών ηλεκτρικών θα εξισωθούν ή και θα γίνουν πιο χαμηλές από τα συμβατικά.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αναμένεται να ανέβουν φέτος κατά 35%, στα 14 εκατομμύρια μονάδες, αποτελώντας πλέον το 18% της παγκόσμιας αγοράς όταν το 2020 ήταν μόλις το 4% των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Όπως λέει ο Timar Guel, στέλεχος του ΙΕΑ, «Περιμένουμε μία εξισορρόπηση των τιμών στα μικρά και μεσαία μοντέλα ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες. Για τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα, τα SUV και τα pick-up, αυτό θα έρθει λίγο αργότερα, πιθανόν μετά το 2030».

Το κλειδί για τις εξελίξεις είναι η αγορά της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον τις μισές πωλήσεις παγκοσμίως σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάθε είδους. Στην συγκεκριμένη χώρα μάλιστα, τα μικρότερα ηλεκτρικά είναι πλέον εξίσου ή και φθηνότερα από τα αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το ΙΕΑ βλέπει περεταίρω άνοδο των πωλήσεων ηλεκτρικών και στις ΗΠΑ χάρη στις ενισχύσεις που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας. Όμως εκεί τα SUV και τα pick-up αντιπροσωπεύουν ένα σαφώς μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, οπότε και οι τιμές θα καθυστερήσουν λίγο παραπάνω να πέσουν.

Advertisement

Στις αναπτυσσόμενες χώρες πάντως υπάρχει μία διαφορετική τάση. Για παράδειγμα στην Ινδία τα τρίκυκλα είναι εκείνα που οδηγούν την άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρικών.

Advertisement

Τα συμβατικά αυτοκίνητα πάντως έχουν και αυτά αρκετές δυσκολίες στο να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Πολύ δε περισσότερο στην Ευρώπη, όπου η εφαρμογή των κανονισμών Euro7 αναμένεται να κάνει πανάκριβα τα μικρά μοντέλα.

Όλα αυτά οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το 2030, καθώς τα ηλεκτρικά, αν γίνουν και φθηνότερα, αναμένεται να κυριαρχήσουν σε όλες τις μεγάλες αγορές μετά το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΕ: Πότε τα ηλεκτρικά θα είναι περισσότερα από τα συμβατικά;
Έρευνα: Τα ηλεκτρικά είναι μόνο για τους πλούσιους;
Η τραγωδία στη Νέα Υόρκη και τα ηλεκτρικά

Advertisement