Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά χρειάζονται εβδομάδες για να σβήσουν! (+video)

Ελλάδα 17:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα ηλεκτρικά χρειάζονται εβδομάδες για να σβήσουν! (+video)

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά χρειάζονται εβδομάδες για να σβήσουν! (+video)

ΝΕΑ

Η φωτιά σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και η πλήρης κατάσβεσή της χρειάζεται μία νέα και πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Advertisement
Advertisement

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά είναι το ενδεχόμενο της πυρκαγιάς. Όπως είναι πλέον κοινά αποδεκτό, χρειάζονται ειδικές διαδικασίες και μεγάλη υπομονή από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να θέσουν σε πλήρη έλεγχο την φωτιά σε ένα τέτοιο όχημα.

Νεότερες όμως προσεγγίσεις, φέρνουν στην επιφάνεια μία ακόμα πιο δραστική μέθοδο. Αυτή η μέθοδος έρχεται από το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής στο Φίνιξ της Αριζόνα, και αφορά την κάλυψη του οχήματος με υγρή άμμο για αρκετό διάστημα, έως και εβδομάδες.

Σε πρόσφατη δοκιμή που έγινε σε μία αυτόνομη Jaguar I-Pace της εταιρίας Waymo οι πυροσβέστες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα νέα δεδομένα. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στον χώρο της εταιρίας. Από τις αναφορές δεν προέκυψαν τραυματισμοί ενώ οι εργαζόμενοι εκκένωσαν το κτίριο.

Advertisement
Advertisement

Η φωτιά ξεκίνησε το πρωί της 2ας Μαΐου και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο και ανέλαβαν δράση. Λόγω της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να επέμβουν πάνω από 60 Πυροσβέστες ενώ επιστρατεύτηκε και ειδικευμένο προσωπικό για τις φωτιές σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Με δεδομένο ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών έχουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να την σβήσουν.

Όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτήν την I-Pace χρησιμοποιήθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού για να μειωθεί η ένταση της πυρκαγιάς και να πέσει η θερμοκρασία των μπαταριών.

Advertisement

Από εκεί και πέρα ακολουθήθηκε μία νέα διαδικασία. Το αυτοκίνητο τοποθετήθηκε μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων της πόλης και θάφτηκε σε υγρή άμμο.

Advertisement

Εκεί, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, θα παραμείνει θαμμένο για έως και τρεις εβδομάδες, έτσι ώστε να σβήσει πλήρως η φωτιά και να σταματήσουν οι μπαταρίες να είναι επικίνδυνες.

Από εκεί, και όταν κριθεί ότι είναι έτοιμο, θα παραδοθεί σε μία εγκατάσταση ανακύκλωσης ηλεκτρικών οχημάτων, έτσι ώστε να αποσυναρμολογηθεί και τα οδηγηθούν τα επικίνδυνα υλικά στις αντίστοιχες διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτή η νέα προσέγγιση μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η φωτιά σε ένα ηλεκτρικό δεν είναι μία απλή υπόθεση κατάσβεσης της φλόγας. Αλλά απαιτεί πολλές και σύνθετες εργασίες έτσι ώστε το αυτοκίνητο να πάψει να είναι επικίνδυνο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Advertisement

Μένει να δούμε ποιες προβλέψεις έχουν γίνει -αν όντως έχουν γίνει- από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το μέλλον, εκεί που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι πλέον η πλειοψηφία των οχημάτων που θα κινούνται στους δρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Video: Ετσι ξαφνικά αυτοκίνητα παίρνουν φωτιά στην Ελλάδα
Τα όμορφα κινέζικα, όμορφα καίγονται! (+video)
Φωτιά σε ηλεκτρικό; Μια οθόνη σώζει ζωές