Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φωτιά σε ηλεκτρικό; Μια οθόνη σώζει ζωές

Ελλάδα 22:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φωτιά σε ηλεκτρικό; Μια οθόνη σώζει ζωές

ΝΕΑ

Φωτιά σε ηλεκτρικό; Μια οθόνη σώζει ζωές

ΝΕΑ

Μία νέα ιδέα από την Porsche έρχεται να δώσει σωτήριες λύσεις σε περίπτωση που ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα θέματα που απασχολούν όσοι θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι και η ασφάλεια που αυτά παρέχουν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ο φόβος του άγνωστου και οι φήμες για πυρκαγιές που δεν σβήνουν (έστω και αν στατιστικά τα ηλεκτρικά έχουν λιγότερες πιθανότητες για φωτιά) προκαλούν φόβο στους υποψήφιους αγοραστές. Και προβληματισμό στις εταιρίες που ψάχνουν τρόπους να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο ανασταλτικός παράγοντας.

Κάτι τέτοιο κάνει και η Porsche, η οποία δημιούργησε ένα νέο τρόπο για να βοηθήσει τους διασώστες που θα φθάσουν στο σημείο ενός ατυχήματος με τα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Η Porsche θέλει να κάνει πιο εύκολο το έργο των συνεργείων που θα φθάσουν πρώτα στο σημείο του ατυχήματος. Και έτσι ανεπτυξε μία εξωτερική οθόνη η οποία θα μπορούσε να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στα σωστικά συνεργεία για την κατάσταση της μπαταρίας.

Το σύστημα αυτό φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη νέα ηλεκτρική Macan και σε δεύτερη φάση θα περάσει και στα άλλα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρίας.

Η πατέντα που έχει κατοχυρώσει η Porsche στην Γερμανία αφορά μία οθόνη η οποία θα ενημερώνει τα σωστικά συνεργεία για διάφορα στοιχεία του αυτοκινήτου και της μπαταρίας, ακόμα και στο που είναι σωστό να εφαρμοστούν τα ειδικά εργαλεία και τα μεγάλα ψαλίδια έτσι ώστε να αποφύγουν να κόψουν καλώδια υψηλής τάσης ή εξαρτήματα της μπαταρίας.

Advertisement

Το θέμα της τοποθέτησης της μίας -ή και περισσότερων μικρών οθονών- απασχολεί τους μηχανικούς, καθώς θέλουν να είναι ορατή και μετά το ατύχημα. Έτσι προς το παρόν προκρίνεται η λύση της τοποθέτησης στο εξωτερικό του οχήματος, πάνω στο αμάξωμα.

Η οθόνη θα είναι απλή στην κατασκευή και την τεχνολογία της, έτσι ώστε να μπορεί να εκπέμπει σήμα και χωρίς την ανάγκη παροχής ρεύματος. Θα είναι επίσης μικρή σε διάσταση έτσι ώστε να έχει πολύ μικρές πιθανότητες να καταστραφεί με την σύγκρουση.

Advertisement

Η οθόνη αυτή θα λειτουργεί μέσω ενός QR code, ο οποίος θα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το αν το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου είναι ενεργό μετά το ατύχημα, και στην περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει τις αισθήσεις του.

Σε δεύτερο επίπεδο, η συγκεκριμένη οθόνη θα δίνει πληροφορίες σχετικά με το ίδιο το αυτοκίνητο, τα σημεία που είναι τα βέλτιστα για την χρήση των ψαλιδιών διάσωσης, τους τύπους των γυαλιών που χρησιμοποιούνται, την καλωδίωση υψηλής τάσης, την κατάσταση των συστημάτων παθητικής ασφάλειας (αερόσακοι κλπ.) και προειδοποιήσεις για την κατάσταση της μπαταρίας, αν έχει πάρει φωτιά ή αν βρίσκετε κοντά στο σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Advertisement

Έχοντας στην διάθεσή τους αυτές τις πληροφορίες, οι διασώσεις θα γίνουν πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές. Το σύστημα θα μπορούσε επίσης να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση των επιβατών ώστε οι γιατροί να έχουν άμεσα την εικόνα τους.

Η τεχνολογία αυτή αφορά προς το παρόν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά θα μπορούσε αργότερα να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα, κάνοντας πιο ασφαλές και άμεσο το έργο των διασωστών σε περίπτωση ατυχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προχωρά η εξέλιξη της ηλεκτρικής Porsche Macan
Με 24 «καλωδιωμένους» υποψήφιους οδηγούς παίρνεις Porsche!
Φωτιά σε Tesla: Περισσότερο νερό απ’ ό,τι για πυρκαγιά σε σπίτι! (+video)