Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλάζουν και τα λάστιχα!

Ελλάδα 13:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλάζουν και τα λάστιχα!

ΝΕΑ

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλάζουν και τα λάστιχα!

ΝΕΑ

Κάθε κομμάτι του αυτοκινήτου θα πρέπει να επανεξεταστεί στην ηλεκτρική εποχή. Και τα ελαστικά δεν θα μπορούσαν να γλιτώσουν.

Advertisement
Advertisement

Όσες αλλαγές και να γίνουν στα αυτοκίνητα, ένα εξάρτημα θα παραμείνει αμετάβλητο. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα ελαστικά, που πάντα θα είναι το σημείο επαφής του οχήματος με την άσφαλτο.

Παρ’ όλα αυτά η ηλεκτροκίνηση δημιουργεί νέα δεδομένα για το πως θα σχεδιάζονται τα ελαστικά. Και υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγοι για να αλλάξει η προσέγγιση ως προς αυτά.

Πρώτα από όλα, τα ηλεκτρικά ζυγίζουν πολύ περισσότερο, κάτι που σημαίνει σημαντικά μεγαλύτερες καταπονήσεις και συνεπώς υψηλότερες απαιτήσεις αντοχής.

Advertisement
Advertisement

Η άμεσα αποδιδόμενη ροπή είναι ο δεύτερος παράγοντας. Με έναν ηλεκτρικό κινητήρα κίνησης, η υψηλή ροπή μεταδίδεται στο δρόμο ακαριαία, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη φθορά.

Ο θόρυβος κύλισης των ελαστικών είναι ένας ακόμα παράγοντας πολύ σημαντικός, καθώς τα ηλεκτρικά είναι αθόρυβα, οπότε μόνο ο ήχος από τα ελαστικά (και τον αέρα βέβαια) είναι αυτός που γίνεται αντιληπτός στην καμπίνα.

Ο τέταρτος παράγοντας είναι η οικονομία. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα συμβατικά. Όμως στα ηλεκτρικά, μία αύξηση στην αντίσταση κύλισης κατά 10% έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτονομία του.

Advertisement

Οι κατασκευαστές ελαστικών αντιμετωπίζουν το έξτρα βάρος αυξάνοντας την ικανότητα αντοχής φορτίου του σκελετού και συγκεκριμένα ενισχύοντας την κατασκευή των πλευρικών τοιχωμάτων και χρησιμοποιώντας πιο ανθεκτικά υλικά από καουτσούκ.

Ήδη οι εταιρίες όπως η Continental κατασκευάζουν ελαστικά υψηλού φορτίου (HL), ενώ εξέλιξε και ένα νέο μίγμα το οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια στην κύλιση, μειώνοντας την κατανάλωση κατά 15% σε σύγκριση με παλαιότερα ελαστικά.

Advertisement

Από εκεί και πέρα εξετάζονται όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την οικονομία που παρέχει το ελαστικό, όπως ο σχεδιασμός του πέλματος, η κατανομή των δυνάμεων στο οδόστρωμα, ο σχεδιασμός των εσωτερικών ζωνών, ακόμα και το σημείο που έρχεται σε επαφή με τη ζάντα.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στον παραγόμενο θόρυβο, με στρώματα ειδικού αφρού στο εσωτερικό του πέλματος για απορρόφηση των κραδασμών και την μείωση του θορύβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο αέρα χάνει μία βαλβίδα ελαστικού χωρίς καπάκι;
Έρχονται μεγάλες αυξήσεις και στα λάστιχα!
Να αλλάξω λάστιχα το καλοκαίρι;

Advertisement