Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο αέρα χάνει μία βαλβίδα ελαστικού χωρίς καπάκι;

Ελλάδα 14:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο αέρα χάνει μία βαλβίδα ελαστικού χωρίς καπάκι;

ΝΕΑ

Πόσο αέρα χάνει μία βαλβίδα ελαστικού χωρίς καπάκι;

ΝΕΑ

Αν θεωρείτε πως τα καπάκια των βαλβίδων στα ελαστικά είναι απλά για να υπάρχουν, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος!

Advertisement
Advertisement

Το καπάκι για τις βαλβίδες των ελαστικών το γνωρίζουμε ακόμη πολύ πριν αποκτήσουμε δίπλωμα αυτοκινήτου. Από τα παιδικά μας χρόνια που καβαλούσαμε ποδήλατο και που πολλές φορές ψάχναμε τα καπάκια από τις βαλβίδες των ελαστικών.

Τα καπάκια των βαλβίδων δεν έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο. Τοποθετούνται και βιδώνονται πάνω στη βαλβίδα ώστε να προστατεύουν από την εισχώρηση ακαθαρσιών, σκόνης, λάσπης, νερού, αλατιού για τον χιόνι κ.α.

Ωστόσο, τα καπάκια δεν εμποδίζουν μόνο τις ακαθαρσίες να εισχωρήσουν στον θάλαμο του ελαστικού και πιθανότατα να τον διαβρώσουν. Ένας άλλος σημαντικός ρόλος τους είναι να εμποδίζουν και την απώλεια αέρα. Όσο μικρή και αν είναι αυτή.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα σε οδοστρώματα κακής ποιότητας οι συνεχόμενες ταλαντώσεις και οι λακκούβες σε συνδυασμό με τις διαφορές θερμοκρασίες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαίσθητη απώλεια αέρα. Η οποία μακροπρόθεσμα αυξάνεται έχοντας άμεση επίπτωση στην κατανάλωση καυσίμου.

Τέλος, να πούμε πως ένα σετ από απλά πλαστικά καπάκια κοστίζει 1-2 ευρώ, ενώ τα μεταλλικά χρωματιστά ξεκινούν από τα 3-4 με τα πιο εξεζητημένα σε σχήμα να φτάνουν και το 10άρικο.

Όπως και να έχει καλό είναι να υπάρχουν καπάκια πάνω στις βαλβίδες των ελαστικών σας. Τα οποία θα πρέπει να μην ξεχνάτε, να ελέγχετε την πίεση τους κάθε δύο μήνες τουλάχιστον.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κιτ επισκευής ελαστικού: Σωτήριο ή μαρτύριο;
Φέρτε πίσω τις ρεζέρβες!
Δεν ρυπαίνουν τα φρένα και τα ελαστικά των ηλεκτρικών ΙΧ!