Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα αυτόνομα ΜΜΜ θα μειώσουν το κόστος μετακίνησης (+video)

Ελλάδα 0:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα αυτόνομα ΜΜΜ θα μειώσουν το κόστος μετακίνησης (+video)

ΝΕΑ

Τα αυτόνομα ΜΜΜ θα μειώσουν το κόστος μετακίνησης (+video)

ΝΕΑ

Η General Motors θέλει να φέρει την επανάσταση στο πεδίο των μετακινήσεων, εξελίσσοντας ένα μηδενικών ρύπων όχημα που θα είναι προσιτό σε όλους.

Advertisement
Advertisement

Να φέρει την ηλεκτροκίνηση στα σπίτια των χαμηλόμισθων είναι αποφασισμένη η GM, η οποία μόλις πρόσφατα παρουσίασε το Cruise Origin, ένα αμιγώς ηλεκτρικό, αυτόνομο όχημα, ιδανικό για υπηρεσίες car-sharing (διαμοιρασμού αυτοκινήτων).

Σε ομιλία του στο Aspen Ideas Festival, ένα φεστιβάλ στην πόλη Aspen του Colorado των ΗΠΑ, η Διευθύνων Σύμβουλος της GM, Mary Barra, ανέλυσε το όραμα της εταιρείας για έναν κόσμο «μηδενικών ατυχημάτων, μηδενικής κυκλοφοριακής συμφόρησης και μηδενικών ρύπων».

Advertisement
Advertisement

Σύμμαχος της εταιρείας στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου στόχου της είναι το Cruise Origin, το οποίο πέρα από τα παραπάνω θα διακρίνεται και για το μικρό κόστος χρήσης του. Η εταιρεία που θα το κατασκευάζει είναι η Cruise, αμερικανική εταιρεία κατασκευής αυτόνομων οχημάτων με έδρα το San Fransisco που από τον Μάρτιο του 2016 βρίσκεται υπό τη σκέπη της General Motors.

Κατά την παρουσίαση του Origin, τα στελέχη της Cruise είχαν αναφέρει πως «σε ετήσια βάση, ένα μέσο νοικοκυριό από το San Fransisco που κάνει είτε ιδιωτική είτε “διαμοιρασμένη χρήση” του οχήματος θα εξοικονομεί ετησίως έως και 5.000 δολάρια (4,202 ευρώ)».

Advertisement

Με πολλούς να χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ως «φιλόδοξο», η CEO της GM επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως, εφόσον το όχημα χρησιμοποιείται στο πλαίσιο υπηρεσιών μετακίνησης τύπου Uber, η τιμή για κάθε μίλι (1,6 χλμ.) θα είναι κάτω από 1 δολάριο (0,84 ευρώ). Σημειώνεται πως η Uber και η Lyft αξιώνουν 2,5 δολάρια (2,10 ευρώ).

Advertisement

Στόχος της GM είναι να εκδημοκρατίσει τις μετακινήσεις, δίνοντας στην ευκαιρία στους μη προνομιούχους να απολαύσουν άνετες και μετακινήσεις εντός της καμπίνας ενός κομψού και πολυτελούς οχήματος.

Το Origin αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά η Cruise έχει υποσχεθεί δεκάδες χιλιάδες Origins, τα οποία θα παράγονται στο εργοστάσιο της GM, έξω από το Detroit.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποφασιστικό βήμα της Γερμανίας στα αυτόνομα οχήματα
Νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων στη Βρετανία
Μόλις το 12% στη Βρετανία εμπιστεύεται τα αυτόνομα οχήματα