Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στον… πάγο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ρωσία

Ελλάδα 21:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στον… πάγο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ρωσία

ΝΕΑ

Στον… πάγο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ρωσία

ΝΕΑ

Οι κυρώσεις στην Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην αγορά αυτοκινήτου της χώρας.

Advertisement
Advertisement

Οι επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία αρχίζουν πλέον να φαίνονται και στην Ρωσία, καθώς στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα με τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς και την πανδημία έρχονται να προστεθούν και οι κυρώσεις των δυτικών χωρών στην Ρωσία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην χώρα μειώθηκαν κατά 62,9% μέσα στον Μάρτιο. Σύμφωνα με το AEB (Associated European Business), οι πωλήσεις στην Ρωσία έμειναν στις 55.129 μονάδες, περίπου οι μισές από ότι ήταν τον Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις της AvtoVAZ, της εταιρίας που κατασκευάζει τα Lada είχαν μείωση των πωλήσεων κατά 64% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 η AvtoVAZ είχε πωλήσει 113.698 Lada Vesta, το πιο δημοφιλές μοντέλο της χώρας, έχοντας σημειώσει άνοδο 5,6% σε σχέση με το 2020.

Advertisement
Advertisement

Οι πωλήσεις σε όλη την Ρωσία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν πέσει κατά 28,4%, στις 277.332 μονάδες. Η αγορά θα συνεχίσει να είναι πτωτική και το υπόλοιπο διάστημα, και όσο διαρκεί ο πόλεμος, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό ενώ πολλές δυτικές εταιρίες έχουν μειώσει την παραγωγή τους ή έχουν σταματήσει τα εργοστάσιά τους.

H πτώση στην αγορά οφείλεται και στο γεγονός ότι οι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά των απολύτως απαραίτητων με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί πάνω από το 26% και το ρούβλι να έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά.

Advertisement

Οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν και αυτές ανέβει σημαντικά, έως και 40% σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς, καθώς δεν υπάρχουν και διαθέσιμα αυτοκίνητα για να πωληθούν στην χώρα. Αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να ενισχύσει την τοπική παραγωγή, ενώ οι ντόπιες εταιρίες όπως η ΑvtoVAZ σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ακόμα πιο φθηνά Lada χωρίς εξαρτήματα όπως τους αερόσακους ή το ABS.

Παράλληλα γίνονται επαφές με την Κίνα και την Ινδία ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές από αυτές τις χώρες, οι οποίες πάντως βλέπουν μία σημαντική ευκαιρία για αναπάντεχα κέρδη, οπότε δεν ρίχνουν τις τιμές για να κάνουν τα αυτοκίνητά τους προσιτά στην Ρωσία. Αντίθετα, η Great Wall για παράδειγμα έχει ανεβάσει τις τιμές των μοντέλων της έως και 50% το τελευταίο διάστημα.

Advertisement

Οι καταναλωτές που χρειάζονται άμεσα αυτοκίνητα καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης όπως το να τα αγοράσουν από γειτονικές χώρες όπως το Καζακστάν, όπου περνούν σε συνοριακές πόλεις για να προμηθευτούν τα νέα τους αυτοκίνητα.

Πάντως η κρίση στην ρωσική αγορά αυτοκινήτου δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς πέρσι είχαν σημειώσει μείωση στο μισό σε σχέση με την κορύφωση που είχε υπάρξει το 2012. Τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν με την εισβολή στην Κριμαία και τις κυρώσεις, αλλά και η νέα εισβολή στην Ουκρανία, έφεραν τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ρωσία στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 15 ετών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Renault αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία
Ποιά εταιρία δεν θέλει να εγκαταλείψει τη Ρωσία;
Ρωσία: Τα κινέζικα αυτοκίνητα σε πλεονεκτική θέση