Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Στα ύψη οι εκπομπές CO2 το 2021 – Έρχονται πρόστιμα!

Ελλάδα 0:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Στα ύψη οι εκπομπές CO2 το 2021 – Έρχονται πρόστιμα!

ΝΕΑ

Στα ύψη οι εκπομπές CO2 το 2021 – Έρχονται πρόστιμα!

ΝΕΑ

Έρευνα του Global Carbon Project κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις χώρες αλλά και στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Advertisement
Advertisement

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 το 2021 πρόκειται να ανακάμψουν κοντά στα προ-COVID επίπεδά τους μετά από μια άνευ προηγουμένου πτώση το 2020 επισημαίνεται σε έρευνα του Global Carbon Project, που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του COP26. Οι εκπομπές από τη χρήση άνθρακα και αερίου αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο το 2021 από ό,τι μειώθηκαν το 2020, αλλά οι εκπομπές CO2 από τη χρήση πετρελαίου παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Πέραν όμως των χωρών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα καλεστούν να καταβάλλουν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ή ακόμη και δισεκατομμυρίων ευρώ αν δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν με τα νέα όρια που είχε θέσει η ΕΕ για το 2021 και ανέρχονται σε 95 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Advertisement
Advertisement

Σε περίπτωση που κάποια αυτοκινητοβιομηχανία δεν καταφέρει ο μέρος όρος των αυτοκινήτων που πούλησε μέσα στο 2021 να κυμαίνεται χαμηλότερα από τα 95 γρ. CO2 τότε αυτομάτως θα πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο που υπολογίζεται στο σύνολο των οχημάτων που διέθεσε πέρυσι.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι: «Το να αφήνεις προσωρινά το αυτοκίνητο σου στο γκαράζ δεν είναι το ίδιο με να το αλλάζεις με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η αναπήδηση των εκπομπών CO2 είναι πολύ πιο μεγάλη από εκείνη που περιμέναμε. Δεν μπορούμε έτσι απλά να περιμένουμε να δούμε τις εκπομπές CO2 να αυξάνονται και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Πρέπει να υπάρξει άμεση δράση και παγκόσμια συνοχή στην παγκόσμια αντίδραση στην κλιματική αλλαγή».

Η μείωση ρεκόρ 5,4% στις εκπομπές του 2020 ανήλθε σε 1,9 δισεκατομμύρια τόνους CO2 (GtCO2) από 36,7 GtCO 2 το 2019 σε 34,8 GtCO 2 το 2020. Οι εκπομπές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,9% το 2021, σε 36,4 GtCO2.

Advertisement

Οι παγκόσμιες εκπομπές το 2021 παραμένουν περίπου 0,8% κάτω από το επίπεδό τους το 2019. Η αύξηση του 2021 κατά 1,6 GtCO 2 είναι παρόμοια με την αύξηση που παρατηρήθηκε το 2010 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009 (1,7 GtCO 2 , 5,5% πάνω από τα επίπεδα του 2009).

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελετά τους «προϋπολογισμούς άνθρακα» σε παγκόσμια κλίμακα, δηλαδή την ποσότητα του CO2 που εκπέμπεται για ένα δεδομένο αποτέλεσμα.

Advertisement

Παρ’ όλες τις υποσχέσεις για «πράσινα» σχέδια ανάκαμψης από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η επαναφορά των εκπομπών στα επίπεδα προ πανδημίας αποδίδεται πάνω απ’ όλα στα ορυκτά καύσιμα ενώ στην έρευνα γίνεται ξεχωριστή μνεία στην καύση φυσικού αερίου που οι εκπομπές του αναμένεται να σπάσουν ρεκόρ.

Πρόοδος αλλά…

Advertisement

Η απαλλαγή της ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές έδειξε ένα ισχυρό και αυξανόμενο σήμα τη δεκαετία 2010-2019 σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στις ΗΠΑ, την ΕΕ και επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους στην Κίνα. Η απαλλαγή της ενέργειας από άνθρακα δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση που εξακολουθεί να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτές πηγές ενέργειας σε πολλές χώρες, παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Η ταχεία ανάκαμψη των εκπομπών CO2 ορυκτών καθώς οι οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19 ενισχύει την ανάγκη για άμεση δράση και παγκόσμια συνοχή στην απάντηση του κόσμου στην κλιματική αλλαγή.

Με τον ρυθμό του 2021, για να υπάρχουν πιθανότητες 50% η θερμοκρασία να μην αυξηθεί πάνω από τον 1,5° Κελσίου, δεν απομένουν παρά οκτώ χρόνια εκπομπών, 20 χρόνια για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,7° Κελσίου και 32 χρόνια για να περιοριστεί στους 2° Κελσίου.

Κατά συνέπεια, ο χρόνος πιέζει, όπως δείχνουν οι καταστροφές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή -πλημμύρες, ξηρασίες, γιγαντιαίες πυρκαγιές…- οι ατέλειωτοι κατάλογοι των θυμάτων τους, οι εκτοπισμοί πληθυσμών, οι απειλές να ξεσπάσουν λιμοί.

Η Κίνα, όπου παράγονται οι μεγαλύτερες εκπομπές CO2 από το 2007, που έχουν φθάσει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου, θα δει το μερίδιό της να αυξάνεται στο 31% και τις εκπομπές να αυξάνονται κατά 4% το 2021.

Οι εκπομπές των ΗΠΑ για το 2021, της χώρας που κατατάσσεται δεύτερη στις εκπομπές CO2 παγκοσμίως, θα αυξηθούν κατά 7,6%, αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 7,6%, που βρίσκεται στην τρίτη θέση, και αυτές της Ινδίας, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, κατά 12,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΕ: Στο στόχαστρο οι εκπομπές CO2 των plug-in hybrid μοντέλων!
Πως οι εκπομπές CO2 αλλάζουν τους δασμούς
«Καμπανάκι» ACEA στην ΕΕ για τις εκπομπές CO2