Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

SOS εκπέμπουν οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων!

Ελλάδα 20:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

SOS εκπέμπουν οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων!

ΝΕΑ

SOS εκπέμπουν οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων!

ΝΕΑ

Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι συνολικές πωλήσεις στο 9μηνο του 2020 ενώ τα δεδομένα για το άμεσο μέλλον είναι άκρως ανησυχητικά.

Advertisement
Advertisement

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στην Ελλάδα εξαιτίας των δυσοίωνων προοπτικών που καταγράφηκαν στο 9μηνο του 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι τον Απρίλιο του 2020, σε συνθήκες σχεδόν ανάλογες με τις σημερινές, οι πωλήσεις βενζίνης μειώθηκαν 57% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο.

Συνολικά στο εννεάμηνο του 2020, οι πωλήσεις σε όλα τα προϊόντα παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Οι Βενζίνες σημείωσαν πτώση 14,4%, το Πετρέλαιο Κίνησης -10,7%, το Μαζούτ -13,3%, τα Ναυτιλιακά Καύσιμα -35% και τα Αεροπορικά κατά -67,9%.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο μαζί με τις εταιρείες πετρελαιοειδών μεγάλος χαμένος είναι και το κράτος καθώς χάνει δις. ευρώ από την πτώση στις πωλήσεις καυσίμων.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ ο κλάδος το 2019 εισέφερε στα Δημόσια Ταμεία πάνω από 3,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι επί του συνολικού κοινωνικού προϊόντος του κλάδου, δηλαδή τα έσοδα που κατανεμήθηκαν στο κράτος, τους πιστωτές, το προσωπικό και τους μετόχους, τα έσοδα του Δημοσίου αντιπροσωπεύουν ποσοστό 94,9%.

Πέραν των εσόδων σημαντική είναι και η συνεισφορά του κλάδου στον τομέα της εργασίας  και μάλιστα το 2019 ενισχυμένος ήταν και ο δείκτης της απασχόλησης, με τις άμεσες θέσεις να αυξάνονται κατά 15,4%. Οι αμοιβές προσωπικού ανήλθαν σε 71,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργοδοτικές εισφορές σημείωσαν αύξηση 1,2%, αγγίζοντας τα 18,8 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι εταιρίες του κλάδου. Οι συνολικές επενδύσεις -μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στην προστασία του Περιβάλλοντος- το 2019 ξεπέρασαν τα 86,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,5%, συγκριτικά με το 2018.

Advertisement

Με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γιάννης Αληγιζάκης, δήλωσε: «Ο κλάδος Εμπορίας Πετρελαιοειδών αποτελεί σταθερά και αποδεδειγμένα πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, μεριμνώντας για την διασφάλιση της διακίνησης καυσίμων ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και συμβάλλοντας καθοριστικά στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Η μελέτη του ΙΟΒΕ ανέδειξε για ακόμη μια χρονιά τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνεισφοράς των εταιριών μας στην Οικονομία. Παρά τις νέες, τεράστιες προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία, οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών συνεχίζουν να επενδύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

VW: 1.000 ηλεκτρικά ΙΧ, Carsharing και αυτόνομη οδήγηση στην Αστυπάλαια

Σε τιμή κόστους τα ηλεκτρικά στην Αστυπάλαια – Δείτε πόσο κοστίζουν

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία η επένδυση της VW στην Ελλάδα

Advertisement