Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Skoda Fabia Rally2: Mια ματιά στην εξέλιξή του (+video)

Ελλάδα 7:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda Fabia Rally2: Mια ματιά στην εξέλιξή του (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Skoda Fabia Rally2: Mια ματιά στην εξέλιξή του (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Η αυτοκινητοβιομηχανία μας δίνει μια εικόνα για το πρόγραμμα και την ανάπτυξη του Fabia Rally2, εξηγώντας τι χρειάζεται για να μεταμορφωθεί ένα μοντέλο παραγωγής σε αυτοκίνητο ράλι.

Advertisement
Advertisement

Η Skoda βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νέο Fabia Rally2 rallycar που βασίζεται στην τέταρτη γενιά του supermini.

 

Προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες στην κατηγορία Rally2 , τα αγωνιστικά αυτοκίνητα πρέπει να χρησιμοποιούν πανομοιότυπο αμάξωμα με ένα υπάρχον μοντέλο παραγωγής, με εξαίρεση τα αεροδυναμικά βοηθήματα.
Σε σύγκριση με το Fabia που κυκλοφορεί στο δρόμο, η έκδοση ράλι αποκτά επανασχεδιασμένους προφυλακτήρες εμπρός και πίσω με αεραγωγούς, φαρδιά πρόσθετα φτερά, καθρέφτες προδιαγραφών ράλι, εισαγωγή αέρα στο καπό/οροφή και νέα πίσω αεροτομή σχεδιασμένη για να παρέχει βέλτιστη κάθετη δύναμη .

Advertisement
Advertisement

Το Fabia Rally2 εξακολουθεί να είναι καλυμμένο με καμουφλάζ, αλλά αυτό δεν κρύβει την επιθετική του σχεδίαση. Ανάλογα με τις προδιαγραφές – άσφαλτο, χώμα κ.λπ. – το rallycar προσαρμόζεται με ένα σετ τροχών και ελαστικών, πρόσθετο φωτισμό LED μπροστά, καθώς και διαφορετική ρύθμιση των αναρτήσεων.


Το τελευταίο είναι έργο των μηχανικών της Skoda σε συνεργασία με τους επαγγελματίες οδηγούς ράλι Jan Kopecky, Andreas Mikkelsen, Kris Meeke και Emil Lindholm που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Advertisement

Το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό και δεν έχει τίποτα κοινό με το όχημα παραγωγής που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB . Το rallycar έχει επίσης έναν νέο κινητήρα – ο οποίος είναι υποχρεωτικό να βασίζεται σε μια μονάδα παραγωγής, αλλά θα μπορούσε να προέρχεται από άλλο μοντέλο – με αυξημένη ιπποδύναμη και ροπή σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Advertisement


Η ισχύς μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός συστήματος AWD και ενός αγωνιστικού κιβωτίου ταχυτήτων. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι το νέο μοντέλο είναι πολύ βελτιωμένο όσον αφορά την ισορροπία βάρους, την αεροδυναμική, την ασφάλεια του πληρώματος και την ευκολία στην οδήγηση. Το νέο Fabia είναι φαρδύτερο, έχει μεγαλύτερο χώρο κινητήρα και μεγαλύτερο μεταξόνιο από τις προηγούμενες γενιές .


Ο Ales Rada, Επικεφαλής Μηχανικός στη Skoda Motorsport, δήλωσε ότι “Η ανάπτυξη του νέου Fabia Rally2 ξεκίνησε πολύ πριν από την πρεμιέρα του μοντέλου τέταρτης γενιάς προδιαγραφών παραγωγής. Στόχος τους ήταν να λανσάρουν το rallycar περίπου ένα χρόνο μετά το μοντέλο παραγωγής, επωφελούμενοι από τη νέα τεχνολογία και εκμεταλλευόμενοι επίσης την δημοσιότητα για σκοπούς μάρκετινγκ”.


Όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία επιβράδυνε την ομάδα, αφού έπρεπε να δουλέψουν μακριά από τις ειδικές διαδρομές και τα εργαστήριά τους για έναν ολόκληρο χρόνο. Μη μπορώντας να δημιουργήσουν πρωτότυπα, βασίστηκαν σε εικονικές δοκιμές, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις και άλλα ψηφιακά εργαλεία.

Advertisement


Περιμένουμε το νέο μοντέλο να παρουσιαστεί αργότερα μέσα στο 2022, και να είναι διαθέσιμο για τις ιδιωτικές ομάδες. Μέχρι τότε, μπορείτε να απολαύσετε τα βίντεο που δείχνουν κάποια δράση σε όλα τα διαφορετικά είδη ράλι διαδρομών. Δυστυχώς, το Fabia Rally2 δεν θα εμπνεύσει ένα hot hatch vRS, με το μάλλον ήπιο Fabia Monte Carlo να διατηρεί τον ρόλο του ως η ταχύτερη και πιο ισχυρή παραλλαγή του supermini στην παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Skoda παρουσίασε την αναβαθμισμένη Fabia R5
Skoda Fabia R5: Σε ρόλο ταξί (vid)
Η Skoda RE-X1 Kreisel ανέλαβε δράση (video)