Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σήμερα το μεγάλο στοίχημα της Fiat -Chrysler

Ελλάδα 4:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα το μεγάλο στοίχημα της Fiat -Chrysler

ΝΕΑ

Σήμερα το μεγάλο στοίχημα της Fiat -Chrysler

ΝΕΑ

Ο νέος κολοσσός – δημιούργημα του Sergio Marchionne – μπαίνει σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ως FCA. Σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη! H Fiat ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2004 και η Chrysler ουσιαστικά χρεωκόπησε το 2009, όμως να που τώρα οι δύο – ενωμένες σε μία – εταιρείας ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς με τη μορφή της FCA εισάγονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

H επιλογή της ημερομηνίας – 13 Οκτωβρίου – ίσως να μην είναι τυχαία, μια και συμπίπτει με τον εορτασμό των 522 ετών από την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική. Ως νέος Κολόμβος της αυτοκινητοβιομηχανίας, λοιπόν, ο Marchionne παίζει το επόμενό του στοίχημα και θα πρέπει να το παίξει πολύ σκληρά για να το κερδίσει, τουλάχιστον μέχρι το 2017, οπότε και θα αποσυρθεί, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα.

Η εισαγωγή της FCA στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει γίνει μεγάλη είδηση στους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο μία παραδοσιακή, και ενίοτε παραγκωνισμένη χρηματιστηριακά βιομηχανία – αυτήν του αυτοκινήτου. Η πρώτη τιμή της μετοχής αναμένεται να κυμανθεί στα 9 δολάρια, το αντίστοιχο δηλαδή των 6,94 ευρώ, τιμή στην οποία έκλεισε την Παρασκευή η μετοχή της Fiat Spa στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Από τη Δευτέρα, οι μέτοχοι της Fiat Spa στην ιταλική borsa γίνονται αυτόματα μέτοχοι της Fiat Chrysler Automobiles.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, η τιμή της μετοχής της FCA δεν αποκλείεται να φτάσει τα 14 δολάρια, παρά τη θυελλώδη προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία ο δείκτης Dow Jones εκτινάχτηκε σε επίπεδα ρεκόρ την Τετάρτη και βυθίστηκε κατά 334 μονάδες την Πέμπτη. Την περασμένη εβδομάδα να σημειώσουμε πως η μετοχή της GM έχασε το 9,3 % της αξίας της, ενώ η μετοχή της Ford έχει πέσει κατά 8,5 % από τις 29 Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε ότι τα φετινά της κέρδη προ φόρων θα είναι γύρω στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αντί στα 7-8 δισ. σύμφωνα με αρχικές προβλέψεις.

Με όλα τα παραπάνω, good luck Mr. Marchionne και μακάρι να πετύχετε για να δούμε κι εμείς τα Fiat και τις Alfa Romeo που ονειρευόμαστε…