Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας καταγράφονται τα πιο πολλά τροχαία;

Ελλάδα 0:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας καταγράφονται τα πιο πολλά τροχαία;

ΝΕΑ

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας καταγράφονται τα πιο πολλά τροχαία;

ΝΕΑ

Τρεις περιφέρειες της Ελλάδας καταγράφουν ευρωπαϊκή πρωτιά όσον αφορά τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.  Υπάρχουν όμως και άλλες στις οποίες η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Advertisement
Advertisement

Βαρύς παραμένει ο φόρος αίματος στην άσφαλτο των χωρών της ΕΕ, παρά τις όποιες προσπάθειες για δραστική μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου “Όραμα Μηδέν” (Vision Zero).

Το 2019 -προκειται για την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν πλήρη στοιχεία- ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος ανήλθε σε 52 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, με την αρνητική πρωτιά να καταλαμβάνεται από την επαρχία του Λουξεμβούργου στο Βέλγιο (171), για να ακολουθήσουν οι νήσοι Μαδέρα (165) και η περιφέρεια του Αλεντέζου στην Πορτογαλία (156).

Στον αντίποδα, οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκους σημειώθηκαν στη Βιέννη της Αυστρίας (6), τη Στοκχόλμη της Σουηδίας (9) και τη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Advertisement
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα τα περισσότερα δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων σημειώθηκαν στο Νότιο Αιγαίο (113) και στην Πελοπόννησο (106), για να ακολουθήσει η Δυτική Ελλάδα (89), η Στερεά Ελλάδα (79), η Κρήτη (77), η Δυτική Μακεδονία (71), η Ήπειρος (66), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (65), η Κεντρική Μακεδονία (59), η Θεσσαλία (58) και η Αττική (45). Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το Βόρειο Αιγαίο και για τα νησιά του Ιονίου.

Όπως αναφέρει η Eurostat, μεταξύ του 2009 και του 2019 ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων στους δρόμους της ΕΕ μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο (-32%).

Advertisement

Ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της οδικής ασφάλειας είναι η Ελλάδα, και συγκεκριμένα οι περιφέρειες της  Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπου η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους έφτασε το 60%.

Στην κορυφή βρίσκεται η Μελίγια, παράλια πόλη στη βόρεια ακτή της Αφρικής, η οποία αποτελεί έδαφος της Ισπανίας, όπου τα τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 100%.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ατύχημα για το πρωτότυπο της Maserati Grecale
Πώς μπορούν να αποτραπούν τα τροχαία δυστυχήματα με πρωταγωνιστές εφήβους;
Η Τροχαία τους κόβει κάθε μέρα πάνω από 650 κλήσεις