Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σε ποια χώρα οι 15χρονοι έφηβοι οδηγούν Porsche χωρίς δίπλωμα;

Ελλάδα 9:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε ποια χώρα οι 15χρονοι έφηβοι οδηγούν Porsche χωρίς δίπλωμα;

ΝΕΑ

Σε ποια χώρα οι 15χρονοι έφηβοι οδηγούν Porsche χωρίς δίπλωμα;

ΝΕΑ

Από 15 χρονών μπορείς να οδηγείς ακριβά και γρήγορα οχήματα και μάλιστα επίσημα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να δώσεις εξετάσεις για δίπλωμα αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Συχνά μιλάμε για τις χώρες του Βορρά με θαυμασμό για όσα έχουν καταφέρει να επιτύχουν. Και για μία ακόμα φορά μας αφήνουν έκπληκτους με τις ιδέες που εφαρμόζουν σε ένα εντελώς διαφορετικό και πιο δομημένο κοινωνικό τοπίο.

Στην περίπτωσή μας μιλάμε για την Σουηδία. Εκεί υπάρχει ένας κανονισμός ο οποίος επιτρέπει σε έφηβους οδηγούς, από 15 ετών και πάνω να οδηγούν γρήγορες Porsche και BMW και οτιδήποτε άλλο επιθυμήσουν. Και μάλιστα χωρίς την απαίτηση να έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου.

Η δυνατότητα αυτή βασίζεται σε έναν παλιό νόμο που ισχύει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Και σχετίζεται με τα αγροτικά μηχανήματα τα οποία μπορούν να κινηθούν χωρίς ο οδηγός τους να έχει κάποια άδεια οδήγησης. Μοναδικός περιορισμός είναι το όριο ταχύτητας, στα μόλις 30 χλμ/ώρα.

Advertisement
Advertisement

Το καθεστώς αυτό μεταφέρθηκε σιγά-σιγά και στα αυτοκίνητα, τα οποία είναι υποχρεωμένα να φέρουν μία μεγάλη ένδειξη “Α” στο πίσω μέρος. Και έτσι μπορούν οι πιτσιρικάδες να έχουν στην διάθεσή τους για τις μετακινήσεις τους όποιο αυτοκίνητο τους αγοράσει ο μπαμπάς τους, με μόνο περιορισμό να πηγαίνουν μέχρι τα 30 χλμ/ώρα.

Αυτό αποτελεί μία τεράστια διαφορά για τους νεαρούς της Σουηδίας, οι οποίοι δεν χρειάζεται να περάσουν από κάποιο σκούτερ για παράδειγμα για τις μετακινήσεις τους. Αλλά μαθαίνουν από πολύ νωρίς και υπεύθυνα να χειρίζονται το αυτοκίνητο και να ζουν με αυτό.

Advertisement

Στην πρωτεύουσα της χώρας είναι πλέον κοινό θέαμα να βλέπεις 15χρονα να οδηγούν πανάκριβες Porsche Cayenne ή άλλα ακριβά α αυτοκίνητα, να πηγαίνουν με αυτά στο σχολείο τους ή να συναντούν τους φίλους τους.

Τα αυτοκίνητα αυτά εκτός από την σήμανση με το μεγάλο Α θα πρέπει να μην έχουν και πίσω καθίσματα, αλλά θέσεις μόνο για οδηγό και συνοδηγό.

Advertisement

Το μόνο που απαιτείται είναι μια απλή άδεια μοτοποδηλάτου, διαθέσιμη από την ηλικία των 15 ετών, ή μια άδεια τρακτέρ, από τα 16.

Το σύστημα είναι εκπληκτικά αποδοτικό σε μια χώρα γνωστή για την υπεράσπιση της οδικής ασφάλειας -μην ξεχνάμε ότι η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων είναι σουηδική εφεύρεση- και για τους αυστηρούς κανόνες οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο στα μέσα του 2020, όταν κατέστη δυνατό να περιοριστεί η τελική ταχύτητα των αυτοκινήτων ηλεκτρονικά, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την τροποποίηση ενός σύγχρονου αυτοκινήτου.

Advertisement

Το μέτρο ξεκίνησε στην δεκαετία του 1930 με την μεγάλη οικονομική ύφεση, όταν η κυβέρνηση θέλοντας να αντιμετωπίσει την έλλειψη σε αγροτικά μηχανήματα, επέτρεψε την μετατροπή των αυτοκινήτων σε εργαλεία τύπου pick-up, με τους περιορισμούς στην ταχύτητα και την χρήση.

Η ΕΕ φαίνεται ότι δεν εγκρίνει όλη αυτή την διαδικασία, όμως η Σουηδία υπερασπίζεται σθεναρά το συγκεκριμένο καθεστώς, καθώς εξυπηρετεί αρκετά τους νέους της επαρχίας όπου δεν υπάρχουν αναπτυγμένες συγκοινωνίες.

Η κατάσταση με τα Α-Τractors όπως ονομάζονται έχει πλέον αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, με πενταπλασιασμό των οχημάτων μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Μάλιστα οι ασφαλιστικές εκφράζουν τους φόβους τους για την κατάσταση, καθώς οι τραυματισμού έχουν ξεπεράσου τους 200 ετησίως ενώ μόνο το 2022 υπήρξαν και τέσσερις θάνατοι.

Οι νέοι όμως της χώρας δεν θέλουν να αλλάξει το καθεστώς, καθώς έχουν στα χέρια τους μία μοναδική αίσθηση ελευθερίας που δίνει το αυτοκίνητο, ακόμα και όταν κινείται με μόλις 30 χλμ./ώρα.

Και πάντως έτσι αναπτύσσονται υπεύθυνοι πολίτες, που γνωρίζουν από μικροί την χρήση και τους κινδύνους του αυτοκινήτου, ζώντας σε μια χώρα που η κοινωνική ευθύνη και όχι το “δε βαριέσαι” είναι ο κανόνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ευρωπαϊκά ψηφιακά διπλώματα: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Πιερρακάκης
Παράνομα διπλώματα: 90 υποψήφιοι από μία σχολή σε 1 μήνα
Τα διπλώματα ποιας χώρας θα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα;