Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σας αρέσουν τα χρώμια και τα δέρματα; Καλύτερα να τα ξεχάσετε!

Ελλάδα 1:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σας αρέσουν τα χρώμια και τα δέρματα; Καλύτερα να τα ξεχάσετε!

ΝΕΑ

Σας αρέσουν τα χρώμια και τα δέρματα; Καλύτερα να τα ξεχάσετε!

ΝΕΑ

Τα γούστα και οι σχεδιαστικές αντιλήψεις αλλάζουν με τα χρόνια. Και το χρώμιο στο αμάξωμα ή το δέρμα στο σαλόνι είναι πλέον ξεπερασμένα.

Advertisement
Advertisement

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στα αυτοκίνητα υπάρχουν μόδες που έρχονται και παρέρχονται. Σχεδιαστικές αντιλήψεις που κυριαρχούν για μεγάλο διάστημα στο αυτοκίνητο, γίνονται μετά από λίγο καιρό ξεπερασμένες και εκτός της μόδας.

Οι μέρες που ζούμε, με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, φέρνει και πολλές αλλαγές στην σχεδίαση και την αισθητική των αυτοκινήτων. Η απουσία του κινητήρα εσωτερικής καύσης στο εμπρός μέρος και οι αλλαγές στα μηχανικά μέρη, επιτρέπουν στους σχεδιαστές να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Μέσα σε όλα αυτά αλλάζει και η χρήση των υλικών, καθώς μπαίνει στο παιχνίδι και η έννοια της βιωσιμότητας, όπου πλέον τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ανακυκλώσιμα ή φυτικής προέλευσης υλικά.

Advertisement
Advertisement

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται ο αρχισχεδιαστής του γκρουπ Stellantis, Ralph Gilles, ο οποίος έχει άποψη για όλα τα αυτοκίνητα και στις 14 μάρκες του ομίλου.

Μιλώντας στο Reuters ο Gilles είπε ότι δημιουργώντας αυτοκίνητα που να είναι ελκυστικά για τις νεότερες γενιές, σημαίνει ότι πρέπει να προσλάβουν σχεδιαστές στις ηλικίες των 20 και 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καμία σύνδεση με το χρώμιο.

Αυτό δεν είναι το μόνο υλικό που θα φύγει από την σχεδίαση των αυτοκινήτων σύντομα. Το δέρμα είναι ένα ακόμα στοιχείο το οποίο, αν και έχει ισχυρή βάση στα αυτοκίνητα πολυτελείας, ίσως γίνει ένα υλικό που δεν θα είναι καθόλου ελκυστικό στο μέλλον.

Advertisement

Ο Gilles δεν ξεκαθαρίζει ποιο υλικό θα αντικαταστήσει το δέρμα, όμως υπάρχουν ήδη κατασκευές από φυτικά και πιο οικολογικά στοιχεία, τα οποία θα γίνουν εξίσου ελκυστικά με τα δέρματα.

Advertisement

Το χρώμιο θα αντικατασταθεί από κάτι πολύ πιο μοντέρνο, όπως έχουμε αρχίσει να διαπιστώνουμε ήδη. Τα φωτιστικά σώματα LED μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός και εκτός αυτοκινήτου, δημιουργώντας μοντέρνα αισθητικά στοιχεία στο αμάξωμα.

Η τεχνολογία φωτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα στο αυτοκίνητο για την δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας, όπως για παράδειγμα στα νέα Jeep και το μοτίβο “relax mode”.

Μία ακόμα τάση που θα ισχύσει είναι αυτή με κάποια μικρά χαριτωμένα και “κρυφά” χαρακτηριστικά, κάτι στο οποίο ήδη η Tesla είναι σε πρωταγωνιστική θέση.

Advertisement

Πάντως οι νέες τάσεις της μόδας ίσως φέρουν και κάποια οφέλη σε άλλα σημεία. Για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση είναι πλέον σίγουρο ότι θα “αναστήσει” την κατηγορία των sedan, τα οποία είναι πολύ πιο αεροδυναμικά από τα SUV και άρα έχουν αυξημένη αυτονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεχάστε τα μοσχάρια! Ήρθαν τα δέρματα από φελλό και μήλο!
Αυτή είναι η νέα Rolls-Royce Phantom (και χωρίς δέρματα!)
Καθίσματα με συνδρομή: Εξέλιξη ή κοροϊδία;