Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Σαπάκια» τέλος από τις 23 Ιουλίου! – Πότε ανοίγει το σύστημα για τις επιδοτήσεις

Ελλάδα 15:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Σαπάκια» τέλος από τις 23 Ιουλίου! – Πότε ανοίγει το σύστημα για τις επιδοτήσεις

ΝΕΑ

«Σαπάκια» τέλος από τις 23 Ιουλίου! – Πότε ανοίγει το σύστημα για τις επιδοτήσεις

ΝΕΑ

Ξεκίνησε να ισχύει ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος που απαγορεύει την εισαγωγή πολύ παλαιών οχημάτων και επιβάλλει Περιβαλλοντικό Τέλος στα παλαιά αυτοκίνητα και φορτηγά.

Advertisement
Advertisement

Σε ισχύ τέθηκε από την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο νέος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που απαγορεύει τις εισαγωγές πολύ παλαιών εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, επιβάλλει Περιβαλλοντικό Τέλος στα λιγότερο παλαιά οχήματα, ενώ παράλληλα προβλέπει και κίνητρα για την απόκτηση καθαρών οχημάτων.

Ειδικότερα από την Τετάρτη 23 Ιουλίου άλλαξαν ριζικά οι εκτελωνισμοί στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα καθώς απαγορεύεται η εισαγωγή αυτοκινήτων αλλά και φορτηγών που πληρούν τις οδηγίες ρύπων Euro3 ή και παλαιότερες.

Advertisement
Advertisement

Επίσης αν κάποιος θέλει να εισάγει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ή φορτηγό το οποίο πληροί την οδηγία ρύπων Euro4 θα καταβάλλει Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 4.000 ευρώ!

Αν πάλι το εισαγόμενο αυτοκίνητο ή φορτηγό πληροί την οδηγία ρύπων Euro5a τότε επιβάλλεται πάλι Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 1.000 ευρώ.

Τα αυτοκίνητα στα οποία επιβάλλεται Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 1.000 ευρώ και περιλαμβάνονται στην οδηγία ρύπων Euro5a ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 715/2007 της 20ής Ιουνίου 2007 και στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 692/2008 της 18ης Ιουλίου 2008.

Advertisement

Τα φορτηγά στα οποία επιβάλλεται Περιβαλλοντικό Τέλος ύψους 1.000 ευρώ και περιλαμβάνονται στην οδηγία ρύπων Euro5a ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 715/2007 της 20ης Ιουνίου 2007 (L 171) και στον Κανονισμό (ΕΚ) υπ’ αρ. 692/2008 της 18ης Ιουλίου 2008 (L 199)

Τα μόνα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά στα οποία δεν επιβάλλεται Περιβαλλοντικό Τέλος είναι όσα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro6.

Advertisement

Όσα οχήματα έχουν εισαχθεί και έχει κατατεθεί η Δήλωση Άφιξη Οχήματος ή το δηλωτικό εισαγωγής τους κατά τη δημοσίευση του νόμου δεν θα τους επιβληθεί το Περιβαλλοντικό Τέλος.

Επίσης από την επιβολή Περιβαλλοντικού Τέλους εξαιρούνται τα αυτοκίνητα με ηλικία άνω των 30 ετών τα οποία προορίζονται να κυκλοφορήσουν αποκλειστικά ως αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος (αντίκες).

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των online αιτήσεων για επιδότηση

Advertisement

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών σύμφωνα με την οποία θα ξεκαθαρίζεται πως θα είναι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση απόκτησης καθαρού οχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι αιτήσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και εντός λίγων ωρών θα υπάρχει η έγκριση ή η απόρριψη της αίτησης ενώ παράλληλα θα έχει υπολογιστεί και το ακριβές ποσό της επιδότησης που αλλάζει από όχημα σε όχημα.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους και κατόπιν να ελέγχονται και να εγκρίνονται από τα στελέχη του Υπουργείου.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το νόμο όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο θα πληρώσω για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην 5ετία;

newsautoChoice: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Νόμος η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα – Οι επιδοτήσεις και τα φορολογικά κίνητρα