Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Queen of Speed: Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις

Ελλάδα 18:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Queen of Speed: Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις

ΝΕΑ

Queen of Speed: Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις

ΝΕΑ

Είναι ένα αφιέρωμα στη Michele Mouton, τη μοναδική γυναίκα που έχει διακριθεί με τις επιδόσεις της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, τις εποχές που το motorsport ήταν πρακτικά ανδροκρατούμενο.

Advertisement
Advertisement

Το «Queen of Speed» είναι ένα νέο ντοκιμαντέρ του Sky Original που ακολουθεί τη Mouton στην πορεία της να καταπλήξει τον κόσμο.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του εβδομήντα και του ογδόντα, το μόνο που δεν θα φανταζόταν κανείς είναι πως μια γυναίκα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και να πάρει τα σκήπτρα από τους άνδρες ανταγωνιστές της. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με πλάνα από τους αγώνες της Γαλλίδας, ενώ ακούγεται η φωνή της να λέει πως «στη ζωή, πρέπει να είσαι πάντα ανοιχτός σε νέα πράγματα. Αυτό σημαίνει και για μένα ότι όλα είναι πιθανά. Δεν υπάρχει όριο».

Advertisement
Advertisement

Η Mouton, η οποία μεγάλωσε στη νότια Γαλλία, ανακάλυψε την αγάπη της να οδηγεί πάνω στα αυτοκίνητα του πατέρα της. Έψαχνε για δρόμους με στροφές καθώς επέστρεφε σπίτι από έξοδο με μια Porsche 911 για να απολαύσει την οδήγηση αλλά το «τελειωτικό χτύπημα» το δέχτηκε από ένα φίλο της που την προσκάλεσε να πάει μαζί τους στον αγώνα του Monte Carlo το 1973.

Αυτή ήταν. Η Mouton σύντομα πήρε τη θέση της πίσω από το τιμόνι και στην αρχή ο πατέρας της ήταν εκείνος που προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα για τον πρώτο χρόνο συμμετοχής της στο πρωτάθλημα. Η συμφωνία προέβλεπε πως αν ήταν καλή και έφερνε αποτελέσματα, θα συνέχιζε, ενώ αν δεν τα κατάφερνε καλά, θα σταματούσε. «Οι γυναίκες δεν έχαιραν εκτίμησης εκείνα τα χρόνια αλλά ο πατέρας μου δεν το σκέφτηκε καθόλου αυτό. Είχε πολλή εμπιστοσύνη σε μένα».

Advertisement

Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία του «Queen of Speed» ​​είναι το πώς την έβλεπαν οι ανταγωνιστές της. Όλοι γύρω από τη Mouton έδειχναν εμμονή με το ότι είχαν να αντιμετωπίσουν μια γυναίκα και μάλιστα μικρή σε ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ακόμα και ο Φινλανδός Ari Vatanen, είχε πει τότε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πως θα σταματούσε να αγωνίζεται αν έχανε από κάποια γυναίκα.

Κάτι για το οποίο αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη στο πλαίσιο των σύγχρονων γυρισμάτων για το ντοκιμαντέρ. «Αν το είπα αυτό, ζητώ συγγνώμη», λέει ο Vatanen που τώρα είναι 69 ετών (σ.σ. η Mouton είναι 70- άρα είναι πρακτικά συνομήλικοι). «Η ταχύτητά της ξάφνιασε τόσο εμένα, όσο και όλους τους άλλους. Δοκίμασε με μεγάλη ένταση την αντρική μας υπερηφάνεια» λέει ο ίδιος.

Advertisement

Από τη μεριά της, η θρυλική συνοδηγός της Mouton, Fabrizia Pons, ανέφερε πως «αισθανόμασταν οδηγοί και όχι γυναίκες οδηγοί» καταδεικνύοντας και αυτή με τη σειρά της το πόσο σπουδαίο ήταν το επίτευγμα του γυναικείου πληρώματος που κέρδισε τέσσερις αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Έχουν περάσει 40 χρόνια και ακόμα δεν έχει σημειωθεί κάτι αντίστοιχο.

Advertisement

Ανάμεσα στις νίκες που έχει καταφέρει η Mouton με την Pons στο δεξί μπάκετ του Audi Quattro ήταν και το δικό μας Acropolis Rally του 1982. Οι άλλοι δύο αγώνες της ίδιας χρονιάς ήταν εκείνοι της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας, ενώ το πρώτο rally στο οποίο το πλήρωμα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ήταν εκείνο του Rally San Remo του 1981.

Το «Queen of Speed» είναι ένας ύμνος για την επιμονή και το δυναμισμό, στοιχεία που δεν έχουν φύλο και που ορίζουν μια νοοτροπία, χάρη στην οποία πολλά πράγματα που μοιάζουν αδύνατα, αποδεικνύεται πως κάθε άλλο παρά έτσι είναι. Για τους λάτρεις των αγώνων και όχι μόνο, το νέο αυτό ντοκιμαντέρ είναι ένα θέαμα που αξίζει να βρεθεί στην playlist.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι πιο γρήγορες κυρίες της F1
Γιατί η Audi δεν θα δέχεται παραγγελίες για plug-in υβριδικά;
Το Citroen Ami στην Ελλάδα (+τιμές)