Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρόβλημα για τη συγκέντρωση του οδηγού η video-κλήση και μετά το τέλος της

Ελλάδα 0:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρόβλημα για τη συγκέντρωση του οδηγού η video-κλήση και μετά το τέλος της

ΝΕΑ

Πρόβλημα για τη συγκέντρωση του οδηγού η video-κλήση και μετά το τέλος της

ΝΕΑ

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, απέδειξε πως η τεχνολογία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε βιντεοκλήσεις όπου κι αν είμαστε, κάνει κακό στη συγκέντρωση του οδηγού, αποσπώντας την προσοχή του από το δρόμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο αρχικά νομίζει ο ίδιος.

Advertisement
Advertisement

Από τους 1.800 οδηγούς που συμμετείχαν στην έρευνα, το 54% ανέφερε πως μετά από μια τηλεδιάσκεψη αντιμετώπισε για αρκετή ώρα πρόβλημα συγκέντρωσης στο δρόμο.

Αν και μέσα στο 2020 λόγω της πανδημίας στις ΗΠΑ οι οδηγοί «έγραψαν» 13,2% λιγότερα χιλιόμετρα από ότι το 2019, οι θάνατοι στα τροχαία δυστυχήματα αυξήθηκαν κατά 8%– σύμφωνα με στοιχεία του NHTSA. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την επικίνδυνη οδήγηση αλλά ένας από αυτούς που πιθανότητα δεν περιμένατε, είναι η βιντεοδιάσκεψη μέσω τηλεφώνου. Με το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα να ξεπερνά τους μισούς, αποκαλύπτεται και μια ακόμα «τάση» στα οδηγικά λάθη που αποδεικνύονται αρκετά σοβαρότερα από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Τα λεγόμενα «Zoom Zombies» αποτελούν μέρος μιας τάσης των οδηγών που αποσπώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία. Ο αυξημένος χρόνος που αφιερώνεται στο εσωτερικό και η παρακολούθηση των οθονών φαίνεται να μειώνει την ικανότητά μας να αντισταθούμε στην έλξη της τεχνολογίας ενώ οδηγούμε. Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότεροι οδηγοί ελέγχουν τα τηλέφωνά τους ενώ οδηγούν.

Advertisement
Advertisement

Σχεδόν τα δύο τρίτα ή 66 τοις εκατό, ανέφεραν ότι έλεγξαν το τηλέφωνό τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης τουλάχιστον μια φορά σε κάθε διαδρομή μέσα στο 2020- και αυτό, συμπτωματικά, είναι μια αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το αντίστοιχο στοιχείο του 2019. Επιπλέον, το 2021 το 25% όλων των οδηγών λένε ότι ελέγχουν τα τηλέφωνά τους εντός 15 λεπτών από την είσοδό τους στο αυτοκίνητο και αυτό το ανταποκρίνεται σε μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2019. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 30% που ενώ παραδέχεται πως ασχολείται με το τηλέφωνό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης, υποστηρίζει πως εξακολουθεί και οδηγεί με ασφάλεια. Κι εδώ έρχεται ένα άλλο στοιχείο που μας δίνει το Ινστιτούτο για την Ασφάλεια στους Αυτοκινητόδρομους (IIHS) να διαψεύσει οποιαδήποτε τέτοια αναφορά, καθώς έχει αποδειχτεί πως ο έλεγχος του τηλεφώνου διαρκεί κατά μέσο όρο 4,6 δευτερόλεπτα. Ένα αυτοκίνητο που κινείται με μια ταχύτητα κοντά στα 100 χλμ./ώρα, στο χρόνο των 4,6 δευτερολέπτων έχει καλύψει το μήκος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου και ότι έχει μεσολαβήσει, προφανώς και δεν είναι μέσα σε αυτά που θα προσέξει ο οδηγός.

Διαβάστε ακόμα:
O Alex Zanardi θέλει να σου σώσει τη ζωή
Πόσα δεύτερα χρειάζονται για να γίνει το κακό; (VIDEO)
Lexus IS: Σφυρηλατημένο στο Nurburgring της Ιαπωνίας