Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρωτότυπο όχημα της Mitsubishi είναι ο φύλακας άγγελος των οδηγών

Ελλάδα 1:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρωτότυπο όχημα της Mitsubishi είναι ο φύλακας άγγελος των οδηγών

ΝΕΑ

Πρωτότυπο όχημα της Mitsubishi είναι ο φύλακας άγγελος των οδηγών

ΝΕΑ

Έξυπνες τεχνολογίες διαβάζουν τα σημάδια κούρασης του οδηγού και είτε παίρνουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου, είτε του προτείνουν να σταματήσει για μια ολιγόλεπτη στάση.

Advertisement
Advertisement

Όπως όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, έτσι και η Mitsubishi εστιάζει σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της στην εξέλιξη συστημάτων που θα αποτρέπουν την πρόκληση ενός ατυχήματος.

Ένα εκ των σχετικών προϊόντων της είναι και το πρωτότυπο όχημα Electric EMIRAI xS Drive, που λόγω της έλλειψης τροχών, πάνελ κ.τ.λ. πιο πολύ μοιάζει, με καμπίνα.

Η «πετσοκομμένη» εμφάνιση του κατ’ ευφημισμόν μοντέλου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της κορυφαίας έκθεσης τεχνολογίας παγκοσμίως CES 2022, δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν στοχεύει στη μεταφορά από το σημείο Α στο Β, αλλά στο να δώσει μια πρώτη γεύση για το πώς μπορεί να εμπλουτιστεί η φαρέτρα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης.

Advertisement
Advertisement

Δεδομένης της μεγάλης συχνότητας ατυχημάτων λόγω κούρασης ή έντονης υπνηλίας του οδηγού, το πρωτότυπο της Mitsubishi εφοδιάζεται με θερμική κάμερα η οποία αναγνωρίζει πότε ο οδηγός αισθάνεται υπνηλία βάσει των εκφράσεων του προσώπου του (π.χ. κλειστά μάτια, ανοιχτό στόμα κ.ο.κ.) και άλλων σωματικών ενδείξεων όπως ο ρυθμός αναπνοής και ο σφυγμός.

Η τεχνολογία παρακολούθησης προσώπου και επεξεργασίας εικόνας, επίσης, μπορεί και ανιχνεύει μικρές διακυμάνσεις στον τόνο του δέρματος λόγω αλλαγών στον καρδιακό παλμό.

Advertisement

Στην περίπτωση, λοιπόν, που γίνει διάγνωση μη φυσιολογικών συνθηκών, το σύστημα μπορεί να προτείνει στον οδηγό να σταματήσει για ξεκούραση ή ακόμη και να ενεργοποιήσει την αυτόματη λειτουργία στάθμευσης έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων.

Επιπροσθέτως, η κάμερα, συνεπικουρούμενη από αισθητήρες ραδιοκυμάτων μπορεί και ανιχνεύει το μέγεθος του σώματος των επιβατών και στις δύο σειρές καθισμάτων και ως εκ τούτου προσδιορίζει αν στα πίσω καθίσματα υπάρχουν παιδιά. 

Advertisement

Ακόμα, τα συστήματα «σκανάρουν» τις «τυφλές» γωνίες του οχήματος και ως εκ τούτου μπορούν να αντιληφθούν αν ένα παιδί  –επί παραδείγματι- έχει πέσει στο χώρο τον ποδιών ή έχει αποκοιμηθεί κάτω από μια κουβέρτα. Στα εν λόγω σενάρια, παράγονται ειδοποιήσεις στον οδηγό, ώστε να μην απομακρυνθεί από το όχημα δίχως τα παιδιά του.

Τέλος, το Electric EMIRAI xS Drive της Mitsubishi εφοδιάζεται και με «έξυπνο» σύστημα αυτόματης προσαρμογής των φωτιστικών σωμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η δέσμη φωτός προσαρμόζεται ανάλογα της κλίσης του εδάφους, ενώ υπερτονίζονται τα δυνητικά επικίνδυνα σημεία, παρέχοντας ασπίδα προστασίας στον οδηγό.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για το Mitsubishi Lancer Evo ΧΙ (Render)
Το Lancer Edition R είναι το νέο Evo που δεν κατασκεύασε η Mitsubishi (+video)
Mitsubishi Lancer Evo: Μηχανή αδρεναλίνης (vid)