Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Που είναι δύσκολο να ασφαλίσεις EV;

Ελλάδα 11:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Που είναι δύσκολο να ασφαλίσεις EV;

ΝΕΑ

Που είναι δύσκολο να ασφαλίσεις EV;

ΝΕΑ

Η απόφαση να αποκτήσει κάποιος ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να είναι δεδομένη γι’ αυτόν. Όμως, στη συνέχεια ίσως έρθει αντιμέτωπος και με την πραγματικότητα της ασφάλισης του οχήματος.

Advertisement
Advertisement

Το θέμα της ασφάλισης ενός αμιγώς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου είναι μια υπόθεση η οποία απασχολεί τους ιδιοκτήτες του. Κι αυτό επειδή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτή η διαδικασία είναι πιο ακριβή και πιο «περίπλοκη» συγκριτικά με ό,τι ισχύει με ένα αντίστοιχο μοντέλο με θερμικό κινητήρα.

Αφενός, το αντίτιμο για τα ασφάλιστρα είναι ακριβότερο, αφετέρου σε κάποιες χώρες υπάρχουν όροι οι οποίοι χρειάζονται προσοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα είναι πρακτικώς ανασφάλιστα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Auto Express, οι ασφαλιστικές εταιρείες στο «Νησί» είναι επιφυλακτικές στο να ασφαλίσουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα που προέρχεται από την Κίνα, αλλά και γενικότερα από άλλες εταιρείες δηλαδή και ευρωπαϊκές.

Advertisement
Advertisement

Οι λόγοι για τους οποίους εκδηλώνουν αυτή τη στάση απέναντι σε αυτά είναι κυρίως η έλλειψη ανταλλακτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την επιδιόρθωση μιας ζημιάς σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος και το συγκριτικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Βάσει του δημοσιεύματος του βρετανικού μέσου, οι εταιρείες οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ασφάλισης είναι οι BYD (με το Seal), Great Wall (με το Ora 03 ακόμα και κάποια μοντέλα της MG Motor.

Συνάδελφος του Auto Express επικοινώνησε με τον Μπεν Τάουνσεντ, επικεφαλής του οργανισμού Thatcham Research ο οποίος έχει σκοπό να αναλύει τους κινδύνους και τον υποστηρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Advertisement

Μεταξύ άλλων, ο Τάουνσεντ επισήμανε: «Το μήνυμα προς τους κινεζικούς οργανισμούς -όπως και προς αυτούς από την Ινδία και το Βιετνάμ- είναι το εξής: Μην νομίζετε ότι απλά θα φέρετε ένα αυτοκίνητο στη βρετανική αγορά και θα το πουλήσετε. Ελάτε και συζητήστε μαζί μας, κατανοήστε την αγορά, καταλάβετε τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε για να το πράξετε αυτό.

»Έτσι, όταν φέρνετε τα αυτοκίνητά σας στην αγορά μας θα έχετε τη σωστή επιμελητεία. Έχουμε ένα ανεξάρτητο δίκτυο συνεργείων το οποίο μπορεί να υποστηρίζει τα αυτοκίνητά σας και να διατηρούμε στην αγορά, να μειώνουμε το συνολικό κόστος για τον ιδιοκτήτη και να εξασφαλίζουμε στους καταναλωτές αυτό που αξίζουν».

Advertisement

Πάντως, όπως αποδεικνύεται, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στα κινεζικά μοντέλα αλλά και σε αυτά εταιρειών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τόσο η Tesla όσο και η smart αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στην ασφάλιση των μοντέλων τους.