Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο μας κοστίζουν τελικά οι διακοπές;

Ελλάδα 8:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο μας κοστίζουν τελικά οι διακοπές;

ΝΕΑ

Πόσο μας κοστίζουν τελικά οι διακοπές;

ΝΕΑ

Το κόστος των ακτοπλοϊκών βρέθηκε τελευταία στο επίκεντρο αλλά δεν είναι το μόνο που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των διακοπών.

Advertisement
Advertisement

Διακοπές μόνο με το αυτοκίνητο, ακτοπλοϊκώς και με το αυτοκίνητο. Ή μήπως αεροπορικώς, νοικιάζοντας το μεταφορικό μέσο; Σε όλα τα πιθανά σενάρια, για τις καλοκαιρινές διακοπές, ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη της τελικής απόφασης είναι το κόστος.

Η σαιζόν των διακοπών μπαίνει σιγά-σιγά στην πιο καυτή χρονική της περίοδο και αρκετοί -δυστυχώς υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό Ελλήνων που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα- είναι αυτοί που έχουν ήδη ετοιμάσει ή ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους.

Αρκετοί έχουν οργανώσει από πολύ νωρίς όλο το πρόγραμμα και το κόστος των διακοπών τους, αλλά υπάρχουν και αυτοί, που για διάφορους λόγους, προετοιμάζονται την τελευταία στιγμή.

Advertisement
Advertisement

– Πόσο θα μας κοστίσει η μετακίνησή μας οδικώς;
– Πόσο θα πληρώσουμε σε καύσιμα και διόδια για να φτάσουμε στον προορισμό μας; 
– Εάν πάλι επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας, αλλά να το μεταφέρουμε ακτοπλοϊκώς στον τελικό προορισμό, σε τι ύψη «σκαρφαλώνει» το συνολικό κόστος; 
– Κι αν, εν κατακλείδι, αφήσουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι, μετακινηθούμε αεροπορικώς και νοικιάσουμε το μεταφορικό μας μέσο, όταν φτάσουμε στον προορισμό, πόσο αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα;

Όπως καταλαβαίνουμε, η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα ενδεικτικό κόστος για τη μετακίνηση μιας οικογένειας, σε διαφορετικούς προορισμούς και με διαφορετικούς τρόπους. Οι επιλογές στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητες και θα ήταν, κυριολεκτικά, αδύνατον να καλύψουμε όλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Επιλέξαμε, λοιπόν, τρεις δημοφιλείς προορισμούς απόδρασης με το αυτοκίνητο, τρεις χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό μας και μεταφέροντας το ακτοπλοϊκώς και ισάριθμους προορισμούς, όπου το βασικό μέσο μεταφοράς θα είναι το αεροπλάνο και κατά τη διάρκεια της διαμονής, θα επιλέξουμε την ενοικίαση του οχήματός μας.

Advertisement

Διευκρινίζουμε ότι για τον υπολογισμό τού ενδεικτικού κόστους λάβαμε υπόψη ένα μικρο-μεσαίο μοντέλο το οποίο έχει μέση κατανάλωση 8,0 λίτρα/100 χλμ. με επιβάτες και αποσκευές.

Advertisement

Ως καύσιμο, θεωρήσαμε την αμόλυβδη βενζίνη και το κόστος ανά λίτρο να είναι η μέση πανελλαδικά τιμή της (σημ.: 1,887 ευρώ). Στα πρατήρια της κάθε περιφέρειας, το κόστος ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο της συγκεκριμένης μέσης πανελλαδικής τιμής. Επίσης, λάβαμε υπόψη τη μετάβαση στον προορισμό μας και την επιστροφή στην Αθήνα, οδικώς.

Εννοείται, ότι δεν υπολογίζονται τα έξοδα του αυτοκινήτου, κατά τη διάρκεια της παραμονής στο θερινό προορισμό, όπως επίσης και οι περιπτώσεις που δικαιολογούν πιθανές εκπτώσεις στις τιμές εισιτηρίων ή διοδίων. Με δεδομένο το δικαιολογημένο θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, για το υπέρογκό κόστος μετακινήσεων (με περιπτώσεις αισχροκέρδειας), τόσο αεροπορικώς, όσο κυρίως ακτοπλοϊκώς, θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις ενδεικτικές τιμές που αναγράφουμε.

Είναι απαραίτητη, επίσης, η διευκρίνιση ότι υπολογίσαμε τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά κάτω των 10 ετών, καθώς από εκεί και πέρα το κόμιστρο αυξάνεται, ανάλογα με την ηλικία. Εννοείται, ότι όσο πιο γρήγορα (εφόσον έχει τη δυνατότητα) κλείσει κάποιος τα εισιτήριά του, τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές που θα εξασφαλίσει.

Advertisement

Με αυτοκίνητο ως τα Σύβοτα και την Πάργα

Η «Ριβιέρα της Ηπείρου», είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς της χώρας, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Τα 30 χιλιόμετρα ακτογραμμής από τη γραφική Πάργα, ως τα υπέροχα Σύβοτα, είναι από τις πιο… κινηματογραφικές διαδρομές, που μπορεί να κάνει κάποιος με το αυτοκίνητό του.

Η συνολική απόσταση από την Αθήνα, είναι περίπου 440 χιλιόμετρα (κάτι παραπάνω από 5 ώρες διαδρομής) και το συνολικό κόστος (διόδια, καύσιμο και το αντίτιμο για τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου) είναι 200,1 ευρώ.

Με αυτοκίνητο ως το Πήλιο

Το Πήλιο έχει, μεταξύ άλλων, το μοναδικό προνόμιο να αποτελεί ιδανικό προορισμό, όλες τις εποχές του χρόνου. Συνδυάζοντας με τον πλέον αρμονικό τρόπο το φυσικό κάλος, σε ορεινό ή παραθαλάσσιο φόντο.

Επιλέγουμε ως τελικό προορισμό, ειδικά γι’ αυτή την εποχή τον πανέμορφο οικισμό της Νταμούχαρης.

Από το κέντρο της Αθήνας σε περίπου 4 ώρες και 25 λεπτά (369 χιλιόμετρα), βρίσκεστε σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της χώρας. Το συνολικό κόστος, για τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο, φτάνει τα 143 ευρώ.

Με αυτοκίνητο σε Πύλο, Μεθώνη και Κορώνη

Ακόμα ένας υπέροχος προορισμός, για όλες τις εποχές του χρόνου. Αναμφίβολα, όμως, το καλοκαίρι προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες, να εξερευνήσουν όλες τις ομορφιές της μεσσηνιακής γης.

Μέσα σε 4 ώρες και 20 λεπτά, διανύοντας μια απόσταση 312 χιλιομέτρων, φτάνουμε στην Κορώνη, με ενδιάμεσους σταθμούς την Πύλο και τη Μεθώνη. Το συνολικό κόστος, με επιστροφή, υπολογίζεται στα 116 ευρώ.

Με αυτοκίνητο και πλοίο ως την Κέρκυρα

Για να φτάσουμε στο πανέμορφο νησί των Φαιάκων, με το αυτοκίνητό μας, έχουμε ως αρχικό προορισμό, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Μετά από μια διαδρομή 433 χιλιομέτρων (4 ώρες και 52 λεπτά), επιβιβαζόμαστε στο πλοίο της γραμμής με προορισμό την Κέρκυρα.

Το συνολικό κόστος του ταξιδιού με το αυτοκίνητο, με την επιστροφή, συμπεριλαμβανομένων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μιας τετραμελούς οικογένειας (με δύο κάτω των 10 ετών) ανέρχεται στα 322 ευρώ.

Με αυτοκίνητο και πλοίο στα Κύθηρα

Το ταξίδι στα Κύθηρα, δεν είναι απλώς ένας διάσημος πίνακας ζωγραφικής, αλλά και ο διακαής πολλών παραθεριστών.

Η μία επιλογή, για κάποιον που θέλει να μεταφέρει και το αυτοκίνητό του στο πανέμορφο νησί, χωρίς να οδηγήσει πολλά χιλιόμετρα, είναι το δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά, Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος των εισιτηρίων για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά έως και 10 ετών, ανέρχεται στα 295 ευρώ.

Η άλλη… παραδοσιακή επιλογή, τηςι το ταξίδι οδικώς έως τη Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί ακτοπλοϊκώς, για τα Κύθηρα. Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 269 ευρώ.

Με αυτοκίνητο και πλοίο στη Σκύρο

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την όμορφη Σκύρο, το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, γίνεται από τη λιμάνι της Κύμης στην ανατολική Εύβοια.

Το συνολικό κόστος του ταξιδιού, με επιστροφή και με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της τετραμελούς οικογένειας, με δύο παιδιά κάτω των 10 ετών, ανέρχεται στα 244 ευρώ.

Με αεροπλάνο στη Σάμο και ενοικίαση αυτοκινήτου

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, το κόστος για τέσσερα αεροπορικά εισιτήρια (με δύο παιδιά κάτω των 10 ετών) για την πανέμορφη Σάμο, με επιστροφή, ανέρχεται στα 895 ευρώ.

Το κόστος για την ενοικίαση, ενός μεσαίου αυτοκινήτου, με παραλαβή από το αεροδρόμιο του νησιού, υπολογίζεται στα 560 ευρώ, για διάστημα 7 ημερών. Δεν συμφέρει η ενοικίαση οχήματος, ανά ημέρα, καθώς εκεί το κόστος ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Με αεροπλάνο στη Ρόδο και ενοικίαση αυτοκινήτου

Με τα ίδια ακριβώς οικογενειακά δεδομένα, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για τη Ρόδο, με επιστροφή, ανέρχεται στα 593 ευρώ. Και η ενοικίαση ενός μεσαίου αυτοκινήτου, για διάστημα μίας εβδομάδα είναι 482 ευρώ.

Με αεροπλάνο στο Ηράκλειο και ενοικίαση αυτοκινήτου

Για την όμορφη Κρήτη, επιλέγουμε και λόγω γεωγραφικής θέσης, την πρωτεύουσά της και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Το κόστος των εισιτηρίων υπολογίζεται στα 536 ευρώ, ενώ η ενοικίαση του αυτοκινήτου, για τις ανάγκες της οικογένειας, κοστίζει 482 ευρώ, για 7 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
7 tips πριν ξεκινήσετε τις καλοκαιρινές διακοπές με μοτοσικλέτα
Πέντε πράγματα που πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητό σου πριν τις διακοπές
Γιατί ανέβηκε ξαφνικά η τιμή της βενζίνης;