Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο έχουν ανέβει οι τιμές των μεταχειρισμένων;

Ελλάδα 14:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο έχουν ανέβει οι τιμές των μεταχειρισμένων;

ΝΕΑ

Πόσο έχουν ανέβει οι τιμές των μεταχειρισμένων;

ΝΕΑ

Η μειωμένη διαθεσιμότητα καινούριων αυτοκινήτων έχει στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα μεταχειρισμένα. Υπάρχει, όμως, επάρκεια αυτοκινήτων δευτέρου χεριού;

Advertisement
Advertisement

Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στις παραδόσεις καινούριων αυτοκινήτων, ελέω ημιαγωγών, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές στρέφονται στα μεταχειρισμένα.

Η μαζική στροφή, όμως, στα αυτοκίνητα «δευτέρου χεριού», έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον συγκεκριμένο κλάδο, με τις τιμές των αυτοκινήτων να παίρνουν την ανιούσα.

Ανατιμήσεις στα μεταχειρισμένα παρατηρούνται στη συντριπτική πλειονότητα των αγορών –συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Γερμανία, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της εταιρείας Mobile.de, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο αγοροπωλησίας μεταχειρισμένων.

Advertisement
Advertisement

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα τον Ιανουάριο του 2022 η μέση τιμή των μεταχειρισμένων ήταν 30.422 ευρώ, αυξημένη κατά 25,6 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (24.222 ευρώ).

Ειδικότερα οι τιμές των SUV αυξήθηκαν 32%, των μικρών αυτοκινήτων κατά 27,8% και των μεσαίου μεγέθους κατά 27,2%.

Advertisement

Σημειώνεται ότι οι τιμές στα μεταχειρισμένα βρίσκεται σε συνάρτηση με το έλλειμμα προς πώληση μοντέλων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mobile.de, τον Ιανουάριο του 2022 υπήρχαν διαθέσιμα 33% λιγότερα αυτοκίνητα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, με τα μεγαλύτερα προβλήματα διαθεσιμότητας να γνωρίζουν τα vans (-57,4%), αλλά και τα μικρά αυτοκίνητα (-41,8%).

Το τοπίο αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Οχημάτων Μεταφορών (KBA), σύμφωνα με τα οποία εντός του περασμένου έτους καταγράφηκαν 6.703.245 αγοροπωλησίες, 4,5% λιγότερες σε σύγκριση με το σύνολο του 2020.

Advertisement

Οι ανατιμήσεις αφορούν το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς μεταχειρισμένων, με τα στοιχεία της Autoscout24 για το 2021 να δείχνουν αύξηση των τιμών 8% και μείωση του αριθμού των προσφερόμενων αυτοκινήτων κατά 11%.

EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτο: Δείτε τι ζητούν έμποροι μεταχειρισμένων ΙΧ για τα γυρισμένα χιλιόμετρα
Προσοχή: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ
Μεταχειρισμένη Alfa Romeo Giulietta «ευκαιρία» από την Βουλγαρία!