Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά στην περίπτωση πυρκαγιάς;

Ελλάδα 17:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά στην περίπτωση πυρκαγιάς;

ΝΕΑ

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά στην περίπτωση πυρκαγιάς;

ΝΕΑ

Μια φωτιά σε μπαταρία ιόντων λιθίου είναι σχεδόν αδύνατο να σβήσει. Πως μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος;

Advertisement
Advertisement

Καθώς όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης, η προσοχή στρέφεται στην ασφάλειά τους.

Τόσο τα βενζινοκίνητα όσο και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα μπορούν να πάρουν φωτιά, αλλά ένα ανάλογο περιστατικό σε ηλεκτρικό όχημα, απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή.

Σύμφωνα με τη Honeywell Safety and Productivity Solutions, 239 πυρκαγιές που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 συνδέθηκαν με ηλεκτρικά οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Αν και πρόκειται για αύξηση 83% από έτος σε έτος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αριθμός έχει αυξηθεί μαζί με την αυξανόμενη παρουσία των ηλεκτρικών οχημάτων στους βρετανικούς δρόμους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυροσβεστικής και Διάσωσης του Bedfordshire, περίπου 1898 πυρκαγιές το 2019 προκλήθηκαν από οχήματα βενζίνης και ντίζελ, 54 από ηλεκτρικά οχήματα.

Μια άλλη μελέτη της Σουηδικής Υπηρεσίας Πολιτικών Ασφαλειών αποκάλυψε επίσης ότι τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, έπιαναν φωτιά 19 φορές πιο συχνά από τα EV’s.

Advertisement

Η δυσκολία στην κατάσβεση και η ανησυχία των πυροσβεστών

Επειδή οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου απελευθερώνουν οι ίδιες οξυγόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς μέσω χημικών αντιδράσεων στις επιμέρους κυψέλες, η φωτιά συνεχίζει να “τροφοδοτείται” με οξυγόνο.

Advertisement

Οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς EV, αλλά γενικά, τεράστιες ποσότητες νερού για την ψύξη της μπαταρίας (αν και αυτό δεν θα αποτρέψει πιθανή αναζωπύρωση), μια πυροσβεστική κουβέρτα για την καταστολή της φωτιάς και αναπνευστικό εξοπλισμό για τους πυροσβέστες. την προστασία τους από το τοξικό σύννεφο ατμών είναι η τυπική προσέγγιση.

Εν κατακλείδι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλή και οι ειδικοί δεν το αμφισβητούν. Θα πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ιδιαιτερότητα και η δυσκολία στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αγορά αυτοκινήτου: Συνεχίζει την ανοδική πορεία της
Πόσο θα πουληθεί η πρώτη Mercedes F1 του Λιούις Χάμιλτον;
Η Ford Mustang Mach-E «ηλεκτρίζει»!

Advertisement