Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Δεν ρυπαίνουν τα φρένα και τα ελαστικά των ηλεκτρικών ΙΧ!

Ελλάδα 13:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεν ρυπαίνουν τα φρένα και τα ελαστικά των ηλεκτρικών ΙΧ!

Mobility

Δεν ρυπαίνουν τα φρένα και τα ελαστικά των ηλεκτρικών ΙΧ!

Mobility

Έρευνα της ΕΕ αποδεικνύει ότι τα μικροσωματίδια που εκπέμπουν είναι ανάλογα ή χαμηλότερα από εκείνα των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή diesel.

Advertisement
Advertisement

Οι τοξικές εκπομπές καυσαερίων από τις εξατμίσεις των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ευρωπαϊκές πόλεις εδώ και δεκαετίες και προκαλούν δεκάδες χιλιάδες περιττούς, πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Τώρα, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι πλέον ορατό, οι αυτοκινητοβιομηχανίες περνούν στην αντεπίθεση ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν στη… ζωή τους ρυπογόνους κινητήρες.

Ένας ισχυρισμός είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα λόγω των εκπομπών σωματιδίων από άλλες πηγές όπως ελαστικά και φρένα. Αλλά αυτό σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ είναι λάθος.

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μειώνουν τη ρύπανση από τα φρένα

Τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούν κυρίως δισκόφρενα για να επιβραδύνουν το αυτοκίνητο και αυτό προκαλεί εκπομπή ρυπογόνων σωματιδίων. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την άλλη πλευρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρικό κινητήρα για πέδηση, μειώνοντας την ανάγκη χρήσης των φρένων και συνεπώς μειώνοντας τις εκπομπές σωματιδίων. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αναγεννητική πέδηση καθώς επαναφέρει την ενέργεια πέδησης πίσω στην μπαταρία του αυτοκινήτου, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του αυτοκινήτου. Παρόλο που υπάρχουν προς το παρόν λίγα δεδομένα σχετικά με την εξοικονόμηση εκπομπών σωματιδίων από τη χρήση αναγεννητικής πέδησης, αναμένεται ότι αυτή η τεχνολογία θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των σωματιδίων καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδιώκουν να χρησιμοποιούν το αναγεννητικό φρενάρισμα όσο το δυνατόν περισσότερο για να αυξήσουν το ηλεκτρική αυτονομία κίνησης του αυτοκίνητου.

Advertisement

Η ρύπανση των ελαστικών προκαλείται από όλα τα ΙΧ

Όσον αφορά τη ρύπανση των ελαστικών, πολλές έρευνες δείχνουν ότι η μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αυξήσει τη ρύπανση σωματιδίων λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη μέτρηση των εκπομπών σωματιδίων από τα ελαστικά, ειδικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συχνά ξεχνάμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι συνήθως εφοδιασμένα με ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά για να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου βάρους, των ηλεκτρικών μοντέλων ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα φθείρονται πολύ γρήγορα. Επομένως, μελέτες που κάνουν παραδοχές σχετικά με τις εκπομπές σωματιδίων από τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με βάση τα κανονικά ελαστικά πιθανώς υπερεκτιμούν το πρόβλημα. Και κατηγορώντας τα ηλεκτρικά ΙΧ για ρύπανση που προκαλείται από τα ελαστικά καλό θα ήταν να κοιτάξουν και τα αντίστοιχα βαριά SUV με κινητήρες εσωτερικής καύσης επισημαίνει η ΕΕ.

Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία μειώνουν τη ρύπανση σωματιδίων

Οι περισσότερες συγκρίσεις εκπομπών σωματιδίων μεταξύ ηλεκτρικών ΙΧ και οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης επικεντρώνονται μόνο σε εκπομπές «πρωτεύουσας» μάζας σωματιδίων (PM) – εκείνα τα σωματίδια που εκπέμπονται απευθείας από την εξάτμιση, τα ελαστικά και τα φρένα. Ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη τη «δευτερογενή» ρύπανση σωματιδίων που προκαλείται επίσης από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτά τα σωματίδια δεν εκπέμπονται απευθείας από την εξάτμιση αλλά σχηματίζονται στον αέρα λόγω άλλων ρύπων όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx), οι υδρογονάνθρακες (HC) και η αμμωνία (NH3 ) που εκπέμπονται από την εξάτμιση. Όπως και τα πρωτογενή σωματίδια, αυτά τα «δευτερεύοντα» σωματίδια συμβάλλουν επίσης στη ρύπανση επιδεινώνοντας έτσι την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αυτά τα δευτερεύοντα σωματίδια μπορούν να συνεισφέρουν έως και το 29% των συνολικών εκπομπών μικροσωματιδίων ενός αυτοκινήτου.

Advertisement

Το πιο σημαντικό, η μελέτη του ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι όταν μετρώνται όλες οι πηγές σωματιδίων που σχετίζονται με αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων δευτερευόντων σωματιδίων, τα  επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερα μικροσωματίδια από τα αυτοκίνητα diesel ή βενζίνης. Μάλιστα τα ηλεκτρικά μοντέλα με μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία 460 χλμ. έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα.

Τα ηλεκτρικά ΙΧ εξαλείφουν όλες τις τοξικές εκπομπές

Η μετάβαση από ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ένα ηλεκτρικό μοντέλο εξαλείφει αμέσως κάθε τοξική ρύπανση που εκπέμπεται από την εξάτμιση, όπως οξείδια του αζώτου (NOx), μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και υδρογονάνθρακες (HC) – όχι μόνο σωματίδια. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει διαδικασία ρυπογόνου καύσης καθώς αυτοί οι ρύποι εκπέμπονται μόνο από αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή diesel.

Ένας από αυτούς τους επιβλαβείς ρύπους, το διοξείδιο του αζώτου (NO2), ευθύνεται για περισσότερους από 50.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρώπη. Προκαλεί αναπνευστική και καρδιαγγειακή νόσο ενώ μπορεί να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο σε όσους πάσχουν από άσθμα. Πρόσφατα, δικαστήριο στη Βρετανία αποφάσισε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένου του ΝΟ2 , συνέβαλε στο θάνατο μιας εννιάχρονης πάσχοντος από άσθμα που ζει στο Λονδίνο. Ζούσε μόλις 30 μέτρα από έναν από τους πιο πολυσύχναστους και μολυσμένους δρόμους στην πόλη.

Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης αυτοκινήτων εκπέμπουν επίσης άλλους ρύπους που συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του αέρα. Αυτά περιλαμβάνουν το μονοξείδιο του άνθρακα, τους υδρογονάνθρακες, την αμμωνία καθώς και άλλες λιγότερο γνωστές αλλά τοξικές και χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων βενζολίου και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναγνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν οι επιβλαβείς εκπομπές από τους κινητήρες συμβατικών αυτοκινήτων. Δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία που να μπορεί να απομακρύνει πλήρως τους ρύπους που παράγονται κατά τη διαδικασία καύσης πριν απελευθερωθούν στον αέρα από την εξάτμιση. Ακόμη και τα μελλοντικά e-fuels (κατασκευασμένα από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια αντί για ορυκτά καύσιμα) δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Επομένως, η μόνη επιλογή για την εξάλειψη των εκπομπών αυτών των επιβλαβών ρύπων από τα αυτοκίνητα είναι η μετάβαση από κινητήρες εσωτερικής καύσης σε ηλεκτροκινητήρες. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν αισθητά τα οφέλη για την ποιότητα του αέρα σε όλη την Ευρώπη.

Οι εκπομπές από τα φρένα και τα ελαστικά

Οι αναμενόμενες βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα λόγω της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να αγνοηθεί η ρύπανση που προκαλείται από άλλους παράγοντες που δεν αφορούν στην εξάτμιση. Αντί να δαιμονούν τα ηλεκτρικά ΙΧ και να προσπαθούν να επιβραδύνουν τη μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα, η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα για όλους, η ρύπανση σωματιδίων από τα φρένα και τα ελαστικά πρέπει να μειωθεί από όλα τα αυτοκίνητα το συντομότερο δυνατό μέσω έξυπνης ρύθμισης.

Μια μέθοδος για τη μέτρηση των εκπομπών φθοράς των φρένων έχει ήδη αναπτυχθεί από το Πρόγραμμα Μέτρησης Σωματιδίων του ΟΗΕ, οπότε σύντομα οι εκπομπές από τα φρένα μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών φθοράς φρένων. Τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα Lowbrasys και Rebrake κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές μάζας σωματιδίων από τα φρένα κατά περισσότερο από 50%, ενώ η γαλλική εταιρεία Tallano ανέπτυξε ένα «κενό» τακάκι που ισχυρίζεται ότι αφαιρεί το 85% των σωματιδίων πέδησης. Το επερχόμενο πρότυπο εκπομπών ρύπων της ΕΕ που βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας («Euro 7»), θα πρέπει να θέσει ένα όριο σωματιδίων φρένων για όλα τα αυτοκίνητα ανεξάρτητα από το σύστημα μετάδοσης κίνησης. Αυτό θα οδηγήσει στην καινοτομία και την υιοθέτηση τεχνολογιών φρένων χαμηλών εκπομπών και θα μειώσει τη συμβολή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση για όλα τα αυτοκίνητα.

Για τα σωματίδια φθοράς των ελαστικών, ο τελευταίος κανονισμός για την επισήμανση των ελαστικών της ΕΕ (2020/740) απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια μέθοδο για τη μέτρηση των εκπομπών φθοράς των ελαστικών και στη συνέχεια να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα προσθήκης πληροφοριών για τριβή και χιλιόμετρα στις ετικέτες των ελαστικών. Η T&E προτείνει τώρα στην Κομισιόν να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να απαγορεύσει την πώληση των πιο ρυπογόνων και λιγότερο ανθεκτικών ελαστικών από την αγορά της ΕΕ, καθώς αυτά έχουν δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επομένως δεν παράγουν περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα ορυκτών καυσίμων. Στην πραγματικότητα εξαλείφουν τις εκπομπές από τα καυσαέρια του κινητήρα και μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές από τα φρένα. Τα στοιχεία σχετικά με τα ελαστικά είναι πιο αναμεμιγμένα, αλλά ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημιουργούν περισσότερη ρύπανση σωματιδίων λόγω των ελαστικών είναι παραπλανητικά καθώς αγνοούν τα συνολικά οφέλη της ποιότητας του αέρα των EV. Οι εκπομπές σωματιδίων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να επιβραδύνουν τη μετάβαση σε κινητικότητα μηδενικών εκπομπών, η οποία αναμφίβολα θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αντίθετα, η ρύθμιση πρέπει να αντιμετωπίζει τη ρύπανση από τα φρένα και τα ελαστικά για να διασφαλίζει ότι οι εκπομπές από αυτές τις πηγές μειώνονται για όλα τα οδικά οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η EE θέτει στόχο για μηδενική ρύπανση του αέρα!
Επίσημο από το Ευρωκοινοβούλιο: Ο ρυπαίνων πληρώνει!
«Ο ρυπαίνων πληρώνει» – Έρχονται πράσινα διόδια στην ΕΕ