Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσες εταιρίες αυτοκινήτων θα υπάρχουν σε 10 χρόνια;

Ελλάδα 4:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσες εταιρίες αυτοκινήτων θα υπάρχουν σε 10 χρόνια;

ΝΕΑ

Πόσες εταιρίες αυτοκινήτων θα υπάρχουν σε 10 χρόνια;

ΝΕΑ

Η ηλεκτροκίνηση θα οδηγήσει σε ξεσκαρτάρισμα μεταξύ των εταιριών με πολλά ονόματα να μην καταφέρνουν να συνεχίσουν μετά το τέλος της δεκαετίας.

Advertisement
Advertisement

Οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται αυτή την εποχή στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν και σε αντίστοιχες ανακατατάξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό των εταιριών που θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Brian Gu, Διευθύνων Σύμβουλος της Κινέζικης Xpeng, προέβλεψε ότι το αργότερο σε μία δεκαετία θα έχουν απομείνει μόνο 10 εταιρίες-όμιλοι στο παιχνίδι της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη οφείλεται στις τεράστιες αλλαγές που φέρνει η ηλεκτροκίνηση στον τρόπο παραγωγής των αυτοκινήτων και στην ανάγκη περιορισμού του κόστους με δημιουργία νέων συνεργασιών και εξαγορών μεταξύ των εταιριών.

Advertisement
Advertisement

Οι προβλέψεις βέβαια του επικεφαλής της Xpeng ίσως να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην κακή πορεία της εταιρίας του το τελευταίο διάστημα. Μία πορεία πτωτική, στην οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και η μείωση των τιμών στα Tesla.

O Gu δήλωσε επίσης ότι για να επιβιώσουν οι κινέζικες εταιρίες μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να πωλούν περίπου 3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως. Κάτι μάλλον δύσκολο, ακόμα και για τα δεδομένα της τεράστιας κινέζικης αγοράς.

Όπως επισήμανε ο Gu: “Για να είσαι μέσα στο κλαμπ των 3 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως, δεν μπορείς να είσαι παίκτης μόνο στην Κίνα, αλλά πρέπει να έχεις παγκόσμια δραστηριότητα”.

Advertisement

Τα καλά νέα για τις κινέζικες εταιρίες είναι ότι έχουν πλέον σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Μάλιστα αναμένεται μέσα στο 2023 να πάρουν τον τίτλο του μεγαλύτερου εξαγωγέα οχημάτων στον πλανήτη, ξεπερνώντας την Ιαπωνία.

Οι εξαγωγές οδηγούνται κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία. Το μεγάλο πρόβλημα, λόγω των πολιτικών διαφορών, είναι η πρόσβαση στις ΗΠΑ. Χωρίς την αγορά των ΗΠΑ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τα ηλεκτρικά μετά την Κίνα, οι κατασκευαστές της χώρας δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αγορά αυτοκινήτου: Ολα στο πράσινο!
Χαμός στις εκθέσεις μετά τις εκλογές
Αποκάλυψη: Χωρίς την Κίνα δεν υπάρχει ηλεκτροκίνηση!

 

 

Advertisement