Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσες ακυρώσεις αυτοκινήτων έχει προκαλέσει η έλλειψη τσιπς;

Ελλάδα 20:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσες ακυρώσεις αυτοκινήτων έχει προκαλέσει η έλλειψη τσιπς;

ΝΕΑ

Πόσες ακυρώσεις αυτοκινήτων έχει προκαλέσει η έλλειψη τσιπς;

ΝΕΑ

Οι ειδικοί αναλυτές εδώ και καιρό προειδοποιούν πως το θέμα με την έλλειψη των ημιαγωγών δεν θα λυθεί σύντομα και όλες οι ενδείξεις που έχουμε συγκλίνουν προς αυτό το γεγονός.

Advertisement
Advertisement

Μια πρόσφατη αποκάλυψη για την τεράστια επένδυση που θα κάνει η Bosch, αποδεικνύει πως η έλλειψη των microchips έχει «έρθει για να μείνει καιρό».

Υπάρχει από κάποιους μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως το θέμα με την έλλειψη των ημιαγωγών θα αρχίσει να λύνεται μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Οι ειδικοί αναλυτές των θεμάτων της βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρονικών στοιχείων, έχουν προειδοποιήσει λέγοντας πως ένα ξαφνικό τέλος της κρίσης που μαστίζει την παραγωγική διαδικασία, όχι μόνο των αυτοκινήτων αλλά όλων των προϊόντων που χρειάζονται ημιαγωγούς είναι απίθανο να συμβεί.

Advertisement
Advertisement

Στην πραγματικότητα αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, αν και οι πιθανότητες να εμφανιστεί κι άλλο «κύμα κρίσης» από τις αρχές του 2023, είναι πάρα πολλές. Η Bosch, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, είναι από τις εταιρείες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πως θα έχουμε καλή εξέλιξη και μάλιστα, σύντομα. Η γερμανική εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την έλλειψη chip με εξαιρετική προσοχή, προειδοποιώντας μάλιστα πως η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει σχετικά άμεσα.

Στο Bosch Tech Day 2022 που έγινε στη Γερμανία, ο Stefan Hartung, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι η έλλειψη των chip δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό σημαίνει πως το θέμα θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί και του χρόνου. Αν και αναμένετε να έχουμε βελτιώσεις στον τομέα μέχρι το 2023, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα προ του 2020 επίπεδα.

Advertisement

Η ανταγωνιστική Intel, κάνει λόγο για προβλήματα έως το 2024 -μια χρονολογία που μοιάζει να μην αναφέρεται από κανέναν άλλο προμηθευτή ημιαγωγών- βάζοντας στο κάδρο ως μια από τις αιτίες για την ένταση του προβλήματος στην παραγωγή, την έλλειψη εξοπλισμού που απαιτείται για την παραγωγή chip. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Bosch σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει την παραγωγή ημιαγωγών. Η επένδυση αυτή θα γίνει σε βάθος 4ετίας (έως το 2026) με στόχο να βάλει τη Bosch στην κορυφή της παγκοσμιοποιημένης αλυσίδας εφοδιασμού για όλο τον κόσμο.

Advertisement

Η επένδυση θα καλύψει μια σειρά από ανάγκες στη βιομηχανία ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης κέντρων δοκιμών, της έρευνας σε νέα είδη chips και το πιο σημαντικό, της αναβαθμισμένης παραγωγικής ικανότητας για ημιαγωγούς στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Γερμανία. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την AutoForecast Solutions, τους τελευταίους 18 μήνες, η έλλειψη μικροτσίπ έχει προκαλέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο να ακυρώσουν 13 εκατομμύρια οχήματα από την προγραμματισμένη παραγωγή τους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί η Bosch επενδύει στην εκπαίδευση των εργαζομένων της;
Μπαταρίες: VW και Bosch θέλουν να «χτυπήσουν» την Κίνα
Μεγάλη επένδυση της Intel στην Ευρώπη