Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί η Bosch επενδύει στην εκπαίδευση των εργαζομένων της;

Ελλάδα 12:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί η Bosch επενδύει στην εκπαίδευση των εργαζομένων της;

ΝΕΑ

Γιατί η Bosch επενδύει στην εκπαίδευση των εργαζομένων της;

ΝΕΑ

Η ηλεκτροκίνηση απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και η Βosch ξοδεύει αρκετά χρήματα για την επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού της στα νέα δεδομένα των EV οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Τα μαντάτα δεν είναι καλά για το εργατικό δυναμικό της αυτοκίνησης, καθώς η έλευση της ηλεκτροκίνησης απειλεί σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Bosch, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Ευρώπης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποφάσισε να επενδύσει 2 δισ. ευρώ για εκπαίδευση και ενημέρωση των υπαλλήλων της σχετικά με τα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να κρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας ανάμεσα στους 400.000 υπαλλήλους της.

Advertisement
Advertisement

Η Bosch έχει ήδη ξοδέψει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα προηγούμενα πέντε χρόνια σε προγράμματα ενημέρωσης και επανεκπαίδευσης των εργαζόμενών της και τώρα σκοπεύει να ξοδέψει ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πάντως υπάρχει μία γενική ανησυχία σε όλο τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σχετικά με την ανεργία που θα προκύψει με την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Υπάρχει έρευνα η οποία υπολογίζει ότι θα χαθούν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, κυρίως στην παραγωγή των κινητήρων και των εξαρτημάτων τους.

Αν και θα προκύψουν περίπου 226.000 νέες θέσεις που θα σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση, το τελικό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό για τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement

Εδώ και καιρό πάντως υπάρχουν φωνές, και μεταξύ αυτών και της Bosch, που καλούν την ΕΕ να ξανασκεφτεί την πορεία προς την ηλεκτροκίνηση βάζοντας και τον παράγοντα της εργασίας στην εξίσωση.

Πάντως ο όμιλος Bosch είχε πωλήσεις 78,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, νούμερο που ξεπερνά αρκετά τα προ πανδημίας επίπεδα. Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών έχουν εκτοξευθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, ξεπερνώντας ήδη τους πετρελαιοκινητήρες, κάτι που σημαίνει ότι η κίνηση της Bosch για επιμόρφωση του προσωπικού της στα νέα δεδομένα είναι μία κίνηση που κρίνεται απαραίτητη για να μην υπάρξει τεράστιο κύμα απολύσεων μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπαταρίες: VW και Bosch θέλουν να «χτυπήσουν» την Κίνα
Επένδυση 400 εκ. ευρώ από τη Bosch για ημιαγωγούς
Η ηλεκτροκίνηση θα φέρει ανεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία;