Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς θα πάρω την επιδότηση για το νέο μου ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ελλάδα 17:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς θα πάρω την επιδότηση για το νέο μου ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Πώς θα πάρω την επιδότηση για το νέο μου ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΝΕΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το πρόγραμμα προώθησης της ηλεκτροκίνησης και ανακοίνωσε πότε μπορούν τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και επαγγελματίες να λάβουν τις επιδοτήσεις.

Advertisement
Advertisement

Ο νόμος προώθηση της ηλεκτροκίνησης μπορεί να έχει τεθεί σε ισχύ από τις 23 Ιουλίου ωστόσο εκκρεμούσε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να ενεργοποιηθούν οι επιδοτήσεις οι οποίες θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι από τις υψηλότερες που δίνει κάποιο κράτος – μέλος της ΕΕ.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποίησαν όλη τη διαδικασία ενεργοποίησης των επιδοτήσεων, τα οφέλη αλλά και πότε οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν τα κίνητρα

Advertisement
Advertisement

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επισήμανε ότι: «Το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά αποτελεί την εφαρμογή του νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης καθώς περνάμε από την θεωρία στην πράξη. Η πλατφόρμα που θα κατατίθενται ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά για τις επιδοτήσεις θα ανοίξει στις 24 Αυγούστου ωστόσο οι υποψήφιοι αγοραστές από την στιγμή που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα μπορούν να προχωρούν στις παραγγελίες τους ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα τα κίνητρα που αφορούν στο ηλεκτρικό ή Plug in υβριδικό όχημα που έχουν αποκτήσει. Το ύψος του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα επιδοτηθούν περίπου 15.000 αυτοκίνητα και 12.500 δίκυκλα (e-scooters και ποδήλατα) ωστόσο αυτή θα είναι μόνο η αρχή. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το πρόγραμμα με επιπλέον πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ηλεκτροκίνηση έχει πάρει εμπρός και ήδη οι έμποροι ποδηλάτων μας αναφέρουν ότι οι λίστα αναμονής έχει ξεπεράσει τους 4 μήνες! Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόδα αλλά πολιτική…».

Η γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε τα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά και επισήμανε ότι: «Το Κινούμαι Ηλεκτρικά είναι η δράση των επιδοτήσεων. Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα λειτουργήσει η ιστοσελίδα του προγράμματος που θα βρει κανείς στο site του Υπουργείου στο οποίο θα υπάρχουν χρηστικές πληροφορίες. Επίσης από την Δευτέρα 3 Αυγούστου θα λειτουργήσει και το Help Desk με 5 τηλεφωνικές γραμμές αλλά και e-mail στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να λύνουν τις όποιες απορίες έχουν σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.

Στις 8 Αυγούστου εκτιμούμε ότι θα δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οπότε από την συγκεκριμένη ημερομηνία δημοσίευσης ξεκινά και επίσημα το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά.

Advertisement

Στις 24 Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί η online πλατφόρμα που θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι τα αιτήματά τους.

Μοναδικό κριτήριο για τις αιτήσεις θα είναι η ημερομηνία κατάθεσης και το πρόγραμμα θα ισχύει έως την εξάντληση των πόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Νίκος Κασιμάτης από την μεριά του ξεκαθάρισε ότι: «Δεν επιδοτούνται μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα αλλά ούτε και μετατροπές (έστω και αν αφορά καινούρια οχήματα) ενώ τόνισε επίσης ότι πρέπει οπωσδήποτε το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ο επαγγελματίας να λάβει προσφορά από αντιπρόσωπο καθώς θα του χρειαστεί για να την καταθέσει στην online πλατφόρμα.

Επίσης δεν επιδοτείται ο ΦΠΑ αλλά μόνο η Αξία Λιανικής προ Φόρων ενώ ότι δεν περιγράφεται στην ΚΥΑ δεν θα επιδοτείται.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και ο χρήστης αρχικά θα πρέπει να εισέλθει στο site Κινούμαι Ηλεκτρικά και να κάνει εγγραφή. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει κατηγορία Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο, Ταξί και με αυτό τον τρόπο θα ολοκληρώνεται η εγγραφή στο σύστημα.

Advertisement

Αυτό το στάδιο μετά τις 24 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται να γίνει καθώς ο χρήστης θα εισέρχεται στη πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet οπότε τα στοιχεία του θα είναι προσυμπληρωμένα.

Κατόπιν θα επιλέγει όχημα: Αυτοκίνητο, Δίκυκλο, Ποδήλατο και στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσει την Αξία της προσφοράς όπως επίσης και αν υπάρχει απόσυρση ή αν θα αγοράσει και φορτιστή ώστε να βγει το τελικό ποσό της επιδότησης.

Ο αγοραστής του ηλεκτρικού οχήματος θα το εξοφλεί και στη συνέχεια θα καταθέτει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την οριστική Υποβολή του αιτήματος. Η κατάθεση των χρημάτων θα γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ωστόσο αν ο αιτών χρωστά στην Εφορία ή σε Ασφαλιστικό Ταμείο ή το ευρύτερο Δημόσιο τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα χρήματα της επιδότησης θα δεσμευθούν και θα συμψηφιστούν! Σε περίπτωση ρύθμισης χρεών τότε θα συμψηφιστεί μέρος των χρημάτων.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα επιδοτούμενα οχήματα θα πρέπει να τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 3 χρόνια ενώ σε περίπτωση leasing ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει μετά την λήξη της μίσθωσης στην τριετία.

Τέλος όσοι υποβάλλουν αιτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων θα έχουν στην διάθεσή τους 6 μήνες για να κάνουν χρήση του δικαιώματος που έχουν κατοχυρώσει και μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το δικαίωμα ακυρώνεται και περνά σε κάποιον άλλον που έχει αιτηθεί…»

Αυτά είναι τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος

Οι επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος μέσω του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά είναι:

Για Φυσικά Πρόσωπα

Ένα Όχημα

Αμιγώς Ηλεκτρικό όχημα – Έως 6.000 ευρώ

20% για Λιανική Τιμή προ Φόρων έως 30.000 ευρώ

15% για Λιανική Τιμή προ Φόρων από 30.001 έως 50.000 ευρώ

Προαιρετική απόσυρση παλαιού οχήματος 1.000 ευρώ

Προαιρετική αγορά «έξυπνου» οικιακού φορτιστή 500 ευρώ.

Ηλεκτρικό δίκυκλο, τρίκυκλο – Έως 800 ευρώ

20% επί της Αξίας του οχήματος

Προαιρετική Απόσυρση παλαιού οχήματος 400 ευρώ

ΑΜΕΑ – Πολύτεκνοι επιπλέον 500 ευρώ.

Ηλεκτρικό Ποδήλατο – Έως 800 ευρώ

40% επί της αξίας του οχήματος

ΑΜΕΑ – Πολύτεκνοι επιπλέον 500 ευρώ.

Για ΕΔΧ – Ταξί

Ένα Όχημα

Αμιγώς Ηλεκτρικό όχημα – Έως 8.000 ευρώ

25% για Λιανική Τιμή προ Φόρων έως 50.000 ευρώ

Υποχρεωτική απόσυρση παλαιού οχήματος 2.500 ευρώ

ΑΜΕΑ – Πολύτεκνοι επιπλέον 1.000 ευρώ.

Υβριδικό Ηλεκτρικό όχημα έως 50 γρ. CO2 – Έως 5.500 ευρώ

15% για Λιανική Τιμή προ Φόρων έως 50.000 ευρώ

Υποχρεωτική απόσυρση παλαιού οχήματος 2.500 ευρώ

ΑΜΕΑ – Πολύτεκνοι επιπλέον 1.000 ευρώ.

Για Νομικά Πρόσωπα

Έως τρία οχήματα – έως 6 οχήματα στα νησιά

Αμιγώς Ηλεκτρικό όχημα – Έως 5.500 ευρώ

15% για Λιανική Τιμή προ Φόρων έως 50.000 ευρώ

Προαιρετική απόσυρση παλαιού οχήματος 1.000 ευρώ

Αμιγώς Ηλεκτρικό επαγγελματικό όχημα Van – Έως 5.500 ευρώ

15% για Λιανική Τιμή προ Φόρων έως 50.000 ευρώ

Προαιρετική απόσυρση παλαιού οχήματος 1.000 ευρώ

Υβριδικό Ηλεκτρικό επαγγελματικό όχημα Van – Έως 4.000 ευρώ

15% για Λιανική Τιμή προ Φόρων έως 50.000 ευρώ

Προαιρετική απόσυρση παλαιού οχήματος 1.000 ευρώ

Ηλεκτρικό δίκυκλο ή τρίκυκλο – Έως 800 ευρώ

20% επί της Αξίας του οχήματος

Προαιρετική απόσυρση παλαιού οχήματος 400 ευρώ.

Χρηστικές πληροφορίες για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 

Η δράση Κινούμαι Ηλεκτρικά θα ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του help desk μέσω του οποίου θα τίθενται τηλεφωνικά  αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων για υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Πιο συγκεκριμένα η δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας δίνεται μέσω των τηλεφωνικών γραμμών :  2131513640 ,  2131513643,  2131513797, 2131513124 , 2131513139 , ενώ η ηλεκτρονική επικοινωνία θα γίνεται μέσω του email : support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr

Επιπλέον την ίδια ημέρα θα λειτουργήσει η ιστοσελίδα της δράσης http://kinoumeilektrika.ypen.gr , στην οποία θα αναρτώνται όλα τα νέα για την δράση καθώς και συνοπτικές χρηστικές οδηγίες όπως για παράδειγμα λίστα επιλέξιμων ηλεκτρικών και υβριδικών plug in χαμηλών εκπομπών (έως 50γρ/χλμ)αυτοκινήτων, τεχνικές προδιαγραφές, διαρκώς ανανεούμενο αρχείο συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων, οδηγίες χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κ.λπ.

Από τις 7 Αυγούστου θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος για συμμετοχή στην δράση να κάνει δαπάνη, δηλαδή να παραγγείλει ένα από τα επιλέξιμα οχήματα, να καταβάλει προκαταβολή, να αγοράσει επίσης όχημα ή και να συνάψει σύμβαση μίσθωσης.

Στις 24 Αυγούστου θα ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα, τρίκυκλα, επαγγελματικά van και ποδήλατα.Κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων δεν υπάρχουν αξιολογικά κριτήρια παρά μόνο η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Η υποβολή των αιτημάτων θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://kinoumeilektrika.ypen.gr .

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και συνοδεύεται από την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά κατηγορία ωφελούμενου .

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκε αλλά δρα ανενόχλητος ο επιτήδειος έμπορος ΙΧ της Θήβας!

Αυτό το ηλεκτρικό μοντέλο αψήφισε τον κορωνοϊό!

To online σύστημα τίναξε στον αέρα την Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου!