Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως θα γίνουν τα ηλεκτρικά πολύ πιο φθηνά;

Ελλάδα 17:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πως θα γίνουν τα ηλεκτρικά πολύ πιο φθηνά;

ΝΕΑ

Πως θα γίνουν τα ηλεκτρικά πολύ πιο φθηνά;

ΝΕΑ

Οι τιμές των ηλεκτρικών μειώνονται αλλά παραμένουν ακόμα απλησίαστες για το ευρύ κοινό. Υπάρχουν όμως εταιρίες όπως η Citroen που στοχεύουν σε πολύ φθηνά και μαζικά ηλεκτρικά μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Ένας από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες για την ταχύτερη εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οι τιμές τους.

Οι εταιρίες ξεκίνησαν να τα παράγουν έχοντας ως προτεραιότητα τις premium κατηγορίες όπου υπήρχαν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, όμως με αυτόν τον τρόπο έμεινε εκτός του παιχνιδιού η μεγάλη μάζα των καταναλωτών.

Σιγά-σιγά όμως αυτό φαίνεται να αλλάζει. Και εταιρίες όπως η Citroen βλέπουν ότι θα πρέπει να ενισχύσουν το κάτω κομμάτι της αγοράς αν θέλουν τα ηλεκτρικά τους μοντέλα να έχουν κάποια ευρύτερη αποδοχή.

Advertisement
Advertisement

Όπως δήλωσε στο βρετανικό Autocar ο αρχισχεδιαστής της εταιρίας PIerre Leclercq, η γαλλική εταιρία ετοιμάζει για τα επόμενα χρόνια αρκετά φθηνά ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία θα είναι και πολύ ενδιαφέροντα σχεδιαστικά.

Σύμφωνα με τον Leclercq θα έχουν στοιχεία από το πρωτότυπο Oli αλλά και το Ami, και ως ένα πρώτο δείγμα αυτής της νέας πορείας θα είναι το νέο Citroen C3 Aircross.

Όπως λέει ο ίδιος θα είναι σχεδιασμένα εξ αρχής ως μικρά ηλεκτρικά μοντέλα και όχι ως εκδοχές των μεγαλύτερων αυτοκινήτων της εταιρίας σε μικρότερο μέγεθος.

Advertisement

Το άνω όριο που βάζουν στην Citroen είναι τα 25.000 ευρώ, με μοντέλα που θα σπάνε και το φράγμα των 20.000 ευρώ. Και αυτό που θα τα ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό θα είναι το πολύ προχωρημένο σχέδιό τους.

Advertisement

Σε ότι αφορά τα μηχανικά μέρη είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν την ηλεκτρική συνταγή του γκρουπ Stellantis, με το πλαίσιο CMP που υπάρχει στα ηλεκτρικά Corsa και e-208, με την μπαταρία των 51 kWh, τον ηλεκτροκινητήρα των 130 ίππων και την αυτονομία των 400+ χιλιομέτρων.

Για να μείνει η τιμή χαμηλή είναι πολύ πιθανόν αυτή η νέα γενιά μοντέλων της Citroen να μην διαθέτει αυτόνομο σύστημα Infotainment αλλά να χρησιμοποιεί για αυτό τον σκοπό το τηλέφωνο του οδηγού.

Όπως λέει και ο αρχισχεδιαστής της εταιρίας, “ζούμε όλη την ημέρα με τα κινητά μας, έτσι όσο πιο κοντά είναι η εμπειρία του οδηγού στο κινητό του, τόσο το καλύτερο”. Aν αυτό σημαίνει και φθηνότερο αυτοκίνητο, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει έτσι.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τώρα το θρυλικό Citroen 2 CV και σε Playmobil
Citroen C3: Για πάντα νέο
Citroen C5 Aircross: Elle est tres chic!