Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πως κατασκευάζονται οι κορυφαίες ζάντες; (+video)

Ελλάδα 1:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πως κατασκευάζονται οι κορυφαίες ζάντες; (+video)

ΝΕΑ

Πως κατασκευάζονται οι κορυφαίες ζάντες; (+video)

ΝΕΑ

Όταν μιλάμε για ζάντες, είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε τις εμβληματικές RAYS TE37.

Advertisement
Advertisement

Αλλά πριν ένα προϊόν, υψηλών προδιαγραφών, φτάσει στον τελικό προορισμό του, υπάρχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία. Η RAYS μα δίνει, μέσω ενός βίντεο, μια πολύ καλή εικόνα.

Η διαχρονική σχεδίαση των RAYS TE37, συνεργάζεται με τα πάντα, από Ford έως Ferrari , κερδίζοντας τη διαρκή θρυλική τους θέση στην κοινότητα των αυτοκινήτων.

Τώρα, αν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς φτιάχνονται, είστε τυχεροί, γιατί οι ίδιοι οι RAYS δημοσίευσαν ένα βίντεο με την πλήρη διαδικασία κατασκευής τους από την αρχή μέχρι το τέλος.

Advertisement
Advertisement

Κάθε TE37 ξεκινά τη ζωή του ως συμπαγής κύλινδρος αλουμινίου, που ονομάζεται επίσης και billet. Αυτά τα billets είναι κατασκευασμένα από ιδιόκτητο κράμα αλουμινίου 6061 ειδικά σχεδιασμένο από την RAYS, ένα κράμα που δίνει μεγάλη έμφαση στην αντοχή. Κάθε billet στη συνέχεια θερμαίνεται, για να είναι πιο λειτουργικό για να έρθει η σφυρηλάτηση.

Μόλις ολοκληρωθεί η θέρμανση, το billet περνά στη διαδικασία σφυρηλάτησης. Αυτή η διαδικασία 3 σταδίων ξεκινά με μια προκαταρκτική μήτρα σφυρηλάτησης που σφραγίζει τη ράβδο σε ένα τραχύ σχήμα του τελειωμένου τροχού. Από εκεί, μπαίνει μια δευτερεύουσα μήτρα σφυρηλάτησης και βελτιώνει το σχήμα των ακτίνων, ανοίγοντάς τες στη διαδικασία. Το τελευταίο βήμα της σφυρηλάτησης βλέπει αυτά τα κουφωμένα κανάλια να διαμορφώνονται σε προφίλ U για να επιτύχουν την επιθυμητή αντοχή και ακαμψία, διατηρώντας παράλληλα ένα μικρό βάρος.

Στη συνέχεια, η ζάντα θερμαίνεται ξανά και χρησιμοποιείται ένας ρότορας διαμόρφωσης για να μεταφέρει τα εξωτερικά προφίλ του κυλίνδρου από ένα επίπεδο προφίλ στο περίπλοκο σχήμα που φουσκώνει που συνδέουμε με τους τροχούς αυτοκινήτων.

Advertisement

Μετά από αυτό, η ζάντα υφίσταται μια διαδικασία θερμικής επεξεργασίας σβέσης και σκλήρυνσης για βελτιστοποίηση της αντοχής και της επιμήκυνσης του αλουμινίου.

Ακολουθεί η επεξεργασία τοποθέτησης, η οποία περιλαμβάνει την εκτέλεση διαφόρων λειτουργιών CNC για την επίτευξη ομοιόμορφης επιφάνειας, την εξισορρόπηση του τροχού και την προσθήκη των οπών στερέωσης/στελέχους βαλβίδας. Αυτές μπορεί να φαίνονται απλές λειτουργίες, αλλά οι αυστηρές ανοχές, απαιτούν ένα εξαιρετικό επίπεδο ακρίβειας.

Advertisement

Μόλις γίνει αυτό, αφαιρούνται τα υπόλοιπα γρέζια από τη διαδικασία κατεργασίας. Αυτό όχι μόνο κάνει τον τροχό να φαίνεται καλύτερος, αλλά επιτρέπει επίσης την καλύτερη πρόσφυση του χρώματος και των ανθεκτικών στη διάβρωση επιστρώσεων.

Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή, κάθε ζάντα υποβάλλεται σε δοκιμή κόπωσης ακτινικού φορτίου, για να προσδιοριστεί πως οι τροχοί αντέχουν σε πολλές περιστροφές. Εφόσον πληροί τα πρότυπα της RAYS , γυαλίζεται, υποβάλλεται σε απολίπανση και βαφή πούδρας, στη συνέχεια κόβεται με διαμάντι και βάφεται για το τελικό φινίρισμα της επιφάνειας.

Advertisement

Τέλος, οι αυτοματοποιημένοι χαράκτες και μηχανές βαφής προσθέτουν τις απαραίτητες λεπτομέρειες στο τελικό προϊόν, πριν από μια τελική επιθεώρηση και δοκιμή αντοχής πιστοποιήσουν τις ζάντες, που θα αποσταλούν στους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται η ηλεκτρική Porsche Macan με 612 άλογα!
«Χρυσή εποχή» της Bugatti: Η επιτομή του car-art!
Cadillac Escalade IQ: Η απόλυτη ηλεκτρική χλιδή «made in USA»