Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πώς οι ΗΠΑ βοηθούν την Tesla να έχει μεγαλύτερο κέρδος;

Ελλάδα 14:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πώς οι ΗΠΑ βοηθούν την Tesla να έχει μεγαλύτερο κέρδος;

ΝΕΑ

Πώς οι ΗΠΑ βοηθούν την Tesla να έχει μεγαλύτερο κέρδος;

ΝΕΑ

Η Tesla, δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα χρημάτων από τις μειωμένες πωλήσεις των οχημάτων της, εξαιτίας της μικρότερης παραγωγής τους. Όμως, οι αμερικανικές πολιτείες φροντίζουν ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα.

Advertisement
Advertisement

Στην Tesla, δεν διανύουν την καλύτερη περίοδό τους αναφορικά με τα έσοδα που έχει η εταιρεία από τις πωλήσεις των οχημάτων της. Αφενός το πρόβλημα με την έλλειψη ημιαγωγών και αφετέρου τα μεγάλα ποσά που επενδύθηκαν στα εργοστάσιά της στη Γερμανία και στη Σανγκάη, δημιούργησαν μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίστηκε δύσκολη ακόμα και από τον ίδιο τον Elon Musk.

Μία λύση για το πρόβλημα είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων για τα αυτοκίνητα που αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι πολιτείες των ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Καλιφόρνιας. Συγκεκριμένα, αφορά στην πίστωση άνθρακα και στο Συστήμα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Advertisement
Advertisement

Καθώς η Tesla διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έχει τη δυνατότητα πώλησης πλεονασματικών δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα σε παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες τα αγοράζουν για να μπορούν να χρησιμοποιούν τους θερμικούς κινητήρες στα δικά τους μοντέλα. Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται τα κέρδη της, τα οποία διόλου ευκαταφρόνητα είναι.

Χαρακτηριστικά, για το 2021 και για το πρώτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε, η Tesla παραχώρησε δικαιώματα εκπομπής άνθρακα τα οποία της απέφεραν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,13 δισεκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία). Αν και η αξία καθενός πωλούμενου δικαιώματος δεν είναι σταθερή αλλά κυμαίνεται (καθώς εξαρτάται από τη ζήτηση), υπολογίζεται ότι η εταιρεία διέθεσε καθένα από αυτά έναντι 3.500 δολαρίων, κατά μέσο όρο (περίπου 3.560 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Advertisement

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, από το 2026 θα ισχύουν τα πιο αυστηρά όρια εκπομπών CO2 και ρύπων στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται, κάθε αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα, είτε με μπαταρίες είτε με κυψέλες καυσίμου, το οποίο έχει αυτονομία τουλάχιστον 240 χλμ. θα λαμβάνει μόνο μία πίστωση άνθρακα (η οποία αντιστοιχεί σε έναν τόνο CO2).

Advertisement

Επιπλέον, η ισχύς κάθε πίστωσης θα λήγει έπειτα από πέντε χρόνια σε αντίθεση με ό,τι ισχύει τώρα όπου δεν υπάρχει ημερομηνίας λήξης για τη χρησιμοποίησή της. Με αυτόν τον τρόπο θα δυσκολέψουν τα δεδομένα για όσες αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν, τότε, πολλά οχήματα με θερμικό κινητήρα και θα πρέπει να στρέφονται στην Tesla για να αποκτούν πλεονάζοντα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα, πληρώνοντας σε αυτή τα αντίστοιχα χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιδιοκτήτης Tesla εμφύτεψε τσιπάκι στο χέρι του (+video)
Oι φορτιστές αυξάνονται, όμως δεν φτάνουν
Χαλάζι μεγέθους μπάλας τένις καταστρέφει ένα Tesla! (+video)

Advertisement