Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Porsche vs Lamborghini: Ποια έχει το καλύτερο… τρακτέρ;

Ελλάδα 0:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Porsche vs Lamborghini: Ποια έχει το καλύτερο… τρακτέρ;

ΝΕΑ

Porsche vs Lamborghini: Ποια έχει το καλύτερο… τρακτέρ;

ΝΕΑ

Είναι γνωστές στα πέρατα της Γης για τα πολυτελή και πανίσχυρα μοντέλα τους. Κάποτε, όμως, κατασκεύαζαν και… τρακτέρ, τα οποία δημοπρατούνται για ψίχουλα.

Advertisement
Advertisement

Τόσο η Lamborghini όσο και η Porsche έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην ιστορική και συλλογική συνείδηση των οπαδών της αυτοκίνησης ως δύο κορυφαία brands κατασκευής πανίσχυρων μοντέλων που προκαλούν μοναδικές συγκινήσεις.

Αυτό, ωστόσο, που είναι εν πολλοίς άγνωστο, είναι πως αμφότερες οι εταιρείες του VW Group είχαν επιδείξει έντονη δραστηριοποίηση και στην κατασκευή… τρακτέρ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Lamborghini FL3 και Porsche A122 Tractor.

Μάλιστα, οι συλλέκτες γεωργικών ελκυστήρων έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τα παραπάνω μοντέλα. Όχι, δεν χάσατε κάτι. Μήτε η Lamborghini μήτε η Porsche επιχειρούν πλέον στο πεδίο της κατασκευής οχημάτων για γεωργικές εργασίες. Αλλά, το έπρατταν κάποτε. Και μερικά από τα δημιουργήματά τους, βγαίνουν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, η τιμή τους δεν είναι καθόλου απαγορευτική, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 6.900 και 9.300 ευρώ. Επομένως, μπορούμε και εμείς οι κοινοί θνητοί να κοκορευτούμε πως κατέχουμε ένα μοντέλο είτε της Porsche είτε της Lamborghini. Ακόμα και αν αυτό δεν έχει ρόδες, αλλά… ερπύστριες.

Porsche A122

Το όνομα του Ferdinand Porsche έχει συμπεριληφθεί στη Βίβλο της αυτοκίνησης, μιας και ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε την εξέλιξη του «Αυτοκινήτου του Λαού», του γνωστού σε όλους μας VW Beetle, με τις 21 εκ. πωλήσεις. Πολλοί, βέβαια, δεν γνωρίζουν πως το όνομά του βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη και του…. Τρακτέρ του Λαού.

Advertisement

Η κεντρική φιλοσοφία πίσω από το την εξέλιξη του αγροτικού οχήματος ήταν παρεμφερής με εκείνη του Beetle: Δώστε στους αγρότες ένα απλό, φθηνό τρακτέρ για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των αγροτών.

Τα πρώτα σχέδια των οχημάτων ολοκληρώθηκαν πριν από την πυροδότηση του ΒΠαγκοσμίου Πολέμου, με την παραγωγή να ξεκινά κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Σε ευρεία κλίματα, ωστόσο, άρχισαν να παράγονται με το πέρας των εχθροπραξιών.

Advertisement

Από το 1956 έως το 1963 υπό το έμβλημα της Porsche-Diesel παρήχθησαν πάνω από 125.000 τρακτέρ, σε διάφορα μεγέθη και ποικίλες επιλογές κινητήρων, που όλοι συνδυάζονταν με μια πρωτόλεια μορφή αυτόματης μετάδοσης με μετατροπέα ροπής.

Η απεικονιζόμενη Porsche A122 τροφοδοτείται από έναν 2κύλινδρο ντίζελ κινητήρα 22 ίππων.

Lamborghini FL3

Advertisement

Ο γεννηθείς στην Αιμίλια-Ρομάνα Ferrucio Lamborghini ήταν ο μεγαλύτερος γιος των αγροτών Antonio και Evelina και όπως υπαγόρευε η παράδοση θα κληρονομούσε το οικογενειακό αγρόκτημα.

Ο Ferucio όμως ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τα τρακτέρ, και λιγότερο για τις μεθόδους καλλιέργειας. Μετά το τέλος του Β’ Π.Π., ο νεαρός συνέλαβε μια εξαιρετική ιδέα. Άρχισε να συλλέγει στρατιωτικά οχήματα, τα οποία στη συνέχεια τα μετέτρεπε σε αγροτικά.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η Lamborghini Trattori, που κατά τη δεκαετία του ΄50 εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τρακτέρ στην Ευρώπη. H ενασχόληση, μάλιστα, του Ferrucio Lamborghini με τα supercars έγινε από ένα… τυχαίο συμβάν: Απογοητευμένος από τα μοντέλα της Ferrari που είχε αγοράσει, διαπληκτίστηκε με τον Enzo Ferrari και το… έβαλε πείσμα να εξελίξει κάποια ανώτερα μοντέλα επιδόσεων υπό το έμβλημα του μανιασμένου ταύρου.

Το τρακτέρ Lamborghini FL3 που βλέπετε στις φωτογραφίες λέγεται πως χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια σε έναν αμπελώνα στη Νότια Γαλλία. Πριν από μια δεκαετία εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρόλο που τα σημάδια γήρανσης ταλαιπωρούν το κορμί του, ο πωλητής υποστηρίζει πως το όχημα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Κινείται από έναν 3κύλινδρο diesel των 39 ίππων, και σε αντίθεση με τους τροχούς του A122 Tractor, ενσωματώνει ερπύστριες.

Αμφότερα τα τρακτέρ θα δημοπρατηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου από τον οίκο Bonhams.

Μπορείτε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την απόκτησή τους ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ρεκόρ ταχύτητας με… τρακτέρ
Steyr Konzept: Ένα τρακτέρ από άλλο πλανήτη
Έτοιμο το ηλεκτρικό τρακτέρ της Τουρκίας – Ερχεται και Ελλάδα…