Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

“Πολέμιος” των θερμικών κινητήρων ο Τζο Μπάιντεν

Ελλάδα 18:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

“Πολέμιος” των θερμικών κινητήρων ο Τζο Μπάιντεν

ΝΕΑ

“Πολέμιος” των θερμικών κινητήρων ο Τζο Μπάιντεν

ΝΕΑ

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ πετάει στα… σκουπίδια τη φιλική προς τα συμβατικά αυτοκίνητα πολιτική του Ντόναλτ Τραμπ και προτάσσει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, όντας έτοιμος να υλοποιήσει όλα όσα συμπεριλαμβάνονταν στην προεκλογική του ατζέντα.

Στην κορυφή αυτής είναι και η υιοθέτηση μιας νέας περιβαλλοντικής πολιτικής, εκ βάθρων αντίθετης με εκείνης του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, και παρεμφερούς με εκείνης επί προεδρίας Ομπάμα.

Ο τελευταίος, το 2012, επέβαλε στις αυτοκινητοβιομηχανίες τη μείωση των εκπομπών CO2 για επιβατικά και μικρά επαγγελματικά οχήματα κατά 3,5% ετησίως για το διάστημα 2017-2021 και κατά 5% για το διάστημα 2022-2025. Η Καλιφόρνια όχι μόνο χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Obama, αλλά, ακολουθούμενη από 12 ακόμη Πολιτείες υιοθέτησε σκληρότερα μέτρα, με φόντο την περαιτέρω μείωση των εκπομπών.

Advertisement
Advertisement

Δεδομένης της αντίδρασης των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο Τραμπ «απάλυνε» τα επιβληθέντα μέτρα προχωρώντας στη μείωση του ετήσιου ποσοστού 3,5 σε 1,5% μέχρι το 2026, ενώ δε δίστασε να άρει το δικαίωμα της Καλιφόρνια για αυτοδιάθεση όσον αφορά το κλίμα, σηματοδοτώντας μια δικαστική διαμάχη.

Εκτόξευση του αριθμού σταθμών φόρτισης

Advertisement

Τα ανωτέρω θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μιας και ο νέος POTUS, Τζο Μπάιντεν, προβάλλει έτοιμος να βάλει… το μαχαίρι στο κόκκαλο, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο τη θωράκιση της χώρας του από την περιβαλλοντική ρύπανση. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, αναμένεται να επιβάλει μέτρα που αφορούν την ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 6%, με αφετηρία το 2026.

Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, στρέφεται εναντίον των θερμικών κινητήρων, προτάσσοντας την ομαλή μετάβαση σε ένα καθεστώς ηλεκτροκίνησης. Πιο αναλυτικά, θα προσφέρει χείρα βοηθείας στις Πολιτείες και στους τοπικούς αξιωματούχους για την εγκατάσταση 500.000 νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών με ορίζοντα το 2030. Σημειώνεται πως αυτή την ώρα, στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν περισσότεροι από 87.000 σταθμοί φόρτισης, όταν η Ευρώπη μετρά 192.000.

Advertisement

Κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πέρα από τα σημεία φόρτισης, o Τζο Μπάιντεν έχει αναφερθεί εκτενώς στην επιθυμία του να καταστήσει πιο ελκυστική την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσω φοροελαφρύνσεων. Αυτή την ώρα, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ διευκολύνει την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος παρέχοντας έκπτωση φόρου έως 7.500 δολάρια για τα πρώτα 200.000 οχήματα ανά αυτοκινητοβιομηχανία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Τραμπ είχε προτείνει την κατάργηση της εν λόγω έκπτωσης.

Advertisement

Επιπροσθέτως, ο νυν Πρόεδρος αναμένεται να επικεντρωθεί στη παροχή βοήθειας στη μεσαία τάξη, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αποσύρουν το παλιό τους «θερμικό αυτοκίνητο», αντικαθιστώντας το με ένα ηλεκτρικό.

Στο πλαίσιο αυτό, περίοπτη θέση στην ατζέντα του έχει ένα πρόγραμμα 10ετούς διάρκειας, ύψους 450 δισεκατ. δολαρίων το οποίο αφορά την αντικατάσταση 63 εκατ. συμβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά. Για κάθε αυτοκίνητο που αποσύρεται το ποσό της έκπτωσης θα αντιστοιχεί σε 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος, πως το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Μπάιντεν περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός εκατ. νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της αυκινητοβιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα δικαιώματα των ντελιβεράδων

Lockdown: Ανοίξτε τα καταστήματα των ποδηλατών

Επιβεβαίωση NewsAuto για ΚΤΕΟ και διπλώματα φορτηγών –  Τι ισχύει